Ot bitmeyen araziler artık bu halde!

Türkiye'nin güneş ışığını en fazla alan kentlerinin başında gelen Şanlıurfa'da, elverişsiz olduğu için ekim yapılamayan atıl durumdaki arazilere, Güneş Enerjisi Santralleri kuruldu

Ot bitmeyen araziler artık bu halde!
Ot bitmeyen araziler artık bu halde!
GİRİŞ 13.11.2017 11:30 GÜNCELLEME 13.11.2017 15:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bir zamanlar ot bitmeyen araziler, şimdilerde GES panellerinin kurulduğu tarlalara döndü. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 6 milyon metrekarelik alanda 47 GES yatırımına onay verdiklerini ve kenti yenilenebilir enerjide merkeze dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güneş ışığından en fazla faydalanan iller arasında yer alan Şanlıurfa'da, atıl durumdaki arazilere son yıllarda GES panelleri kurulmaya başladı. Yenilenebilir enerjide önemli kaynak olan güneş enerjisinden yararlanmak isteyen çok sayıda yatırımcının tercih ettiği Şanlıurfa'da, şu ana kadar 47 GES yatırımına onay verildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de içme ve atık su arıtma tesisinin bulunduğu 3 noktada yatırım yaparak, elektriğini güneş enerjisinden elde etmeye başladı.

Kentte daha önce ekim yapılamayan atıl durumdaki arazileri artık GES panelleri süslerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, bu sektörde yatırım yapmak isteyenleri, güneş ışığından en fazla yararlanan kentlerin başında gelen Şanlıurfa'ya davet etti. Şu anda, kentte 6 milyon metrekarelik alanda 47 GES projesine ruhsat verdiklerini belirten Çiftçi, GES projelerini hem çevre dostu olduğu hem de istihdam sağladığı için önemsediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak 3 tesiste kendilerinin de yatırım yaptıklarını, iki noktaya daha yatırım yapacaklarını anlatan Çiftçi, 5'inci, 6'ncı ve 7'nci sınıf olarak tanımlanan ve tarım yapılamayan arazilere GES panellerinin kurulmasına izin verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Şanlıurfa, coğrafya olarak yenilenebilir enerjiye uygun bir kent. Şu anda şehrimizde hem özel sektörün hem de kamu sektörünün projeleri var. Biz de enerji tüketen bir kurum olarak 3 içme ve atık su tesislerimizin bulunduğu noktaya bu panellerden kurduk. Doğa dostu ve dünya var oldukça devam edecek olan güneş enerjisinden yararlanmak istiyoruz. Tarım yapılamaz durumdaki 5'inci, 6'ncı ve 7'nci sınıf arazilerde bu sistemin kurulumuna izin veriyoruz. Bu yönde yatırım yapacak olanlar projelerini hazırlayıp bize müracaatta bulunuyorlar. Biz de inceleyip gerekli planlamayı yapıyoruz. Şu ana kadar 47 proje müracaatı oldu ve biz bunları planladık ruhsat işini bitirdik. Biz bu yöndeki müracaatlarda yatırımcının önünü açıyoruz. Yenilenebilir enerji, istihdam ve yatırım açısından biz GES projelerine önem veriyoruz. İşe yaramayan dağlık alanlar, ot bitmeyen araziler, kayalık alanlara artık GES panelleri döşeniyor ve ülke ekonomisine katkıda bulunuluyor. Hidroelektrik santrallerin, termik santrallerin ömrü sınırlı olduğu için dünya döndükçe var olacak doğa dostu güneş enerjisinden yararlanmalıyız. Biz sahip olduğumuz bu değer ile şehrimizi yenilenebilir enerjinin merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • dogan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ot bitmez tabi.Koca Fırat boşa akıyor.
    Cevapla
  • kendisi 6 yıl önce Şikayet Et
    bizde gelecez insallah
    Cevapla
  • trafik çilesi 6 yıl önce Şikayet Et
    israil çöl ve verimsiz topraklarda tarım yapmaya başladı. haberiniz olsun.
    Cevapla
  • yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    keşke haber doğru olsa diyesim geliyor. Konya’da Antalya yolu üzerine de güneş tarlası kuruldu daha yeni. fakat beş yüz veya bin metre gerisinde Kıraç yamaç var oraya değilde yıllardır ekin ekilen tarlaya kuruluyor. sorduk neden ekilebilen araziye diye cevap tapulu olması gerekiyormuş dediler. yani ekilecek alana işletme kuruluyor fakat hiç bir ağacın olmadığı boş alan boş boş duruyor bu işte bir terslik var. kamu alanı bile olsa kirala cüzi bir ücrete git kardeşim orada yatırımını yap de ekilecek alan yarın lazım olacak
    Cevapla
  • konyalı 6 yıl önce Şikayet Et
    karapınar tarafında ve konya çevresinde bende gördüm maalesef ekilebilen alanlar kullanılmış..ot dahi bitmeyen ağaç olamayan kullanılmayan o kadar çok dağlar varki...devlet buna mutlaka önlem almalı..
    Cevapla
  • Vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    Mükemmel
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle