İkinci emeklilikte yeni dönem

1 Temmuz itibariyle başlayan ve milyonlarca çalışana ikinci emeklilik kapısı aralayacak BES sistemine hükümet 3 farklı katkı sunuyor.

İkinci emeklilikte yeni dönem
İkinci emeklilikte yeni dönem
GİRİŞ 13.11.2017 10:37 GÜNCELLEME 13.11.2017 10:37

1 Temmuz 2018 itibariyle ise 10-49 çalışanı olan şirketlerin çalışanlarına ikinci emeklilik kapısı aralanacak. 5-9 çalışanı olanlar ise 1 Ocak 2019 tarihini bekleyecek. Sisteme girecek çalışanların toplam sayısı 14 milyonu bulacak.

İKİNCİ EMEKLİLİK KAPISI ARALANACAK

 2017 Eylül ayı rakamları itibariyle otomatik katılımdaki çalışan sayısı 3.3 milyonu fon büyüklüğü ise 1.2 milyar lirayı buldu.

DEVLET KATKISI DEVAM EDECEK

Otomatik katılımlı BES sistemine 45 yaşın altındaki çalışanlar girecek. En az brüt maaşlarının yüzde 3'ü kadar para her ay maaşlarından kesilerek sisteme aktarılacak. Çalışan isterse bu parayı artırabilecek. Sisteme ilk giriş zorunlu olacak ancak daha sonra çalışan isterse ayrılacak. İşveren mutlaka 45 yaşın altındaki çalışanlar için bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırmak zorunda. Çalışan isterse iki ay içerisinde cayma hakkını kullanarak sistemden çıkacak. Kalmaya karar verirse ise üçlü bir devlet katkısı devreye girecek.

DEVLETTEN ÜÇ KATKI VAR

Buna göre devlet her ay yatırılan paranın yüzde 25'i kadarını katkı payı olarak çalışanın hesabına aktaracak. Sistemde kalan katılımcıya ayrıca 1000 liralık nakdi bir ödeme de yapılarak hesabına eklenecek. Süre sonunda emeklilik zamanı geldiğinde çalışanın biriktirdiği paranın yüzde 5'i de toplanan miktara eklenecek. 0-3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek.

Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak. 10 yıl ve 56 yaşını tamamlayan katılımcı isterse toplu para alacak isterse emekli maaşını talep edecek.

İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşverenler Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş 18 emeklilik şirketinden en az biri ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olacak. Çalışanların ücretinden kesilen miktarları işveren emeklilik şirketine aktaracak. Bu konuda bir gecikme olursa hak kaybını işveren ödeyecek.

İşverenle şirket arasında tarafların yükümlülüklerini detaylandıran bir sözleşme imzalanacak. Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan herhangi bir form doldurulması veya herhangi bir imza istenmeyecek

KAYNAK: YENİ ASIR