Savunma sanayinde önemli gelişme! İmzalar atılıyor

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, "Pakistan 30 helikopter alma kararını verdi ama işlemleri sürüyor.

GİRİŞ 12.11.2017 11:26 GÜNCELLEME 12.11.2017 22:04
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamada, yakın zamanda katıldıkları Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarı ile yürüttükleri bazı projelerdeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarı'nın, Uzak Doğu ülkeleriyle buluşma anlamında önemli imkan sunduğunu dile getiren Kotil, Türk savunma sanayisi şirketleri açısından bölgeye açılmanın ciddi bir potansiyele kapı aralayacağını söyledi.

Bölge ülkelerinin çeşitli savunma ihtiyaçları bulunduğuna değinen Kotil, şöyle devam etti:

"TAI açısından baktığımızda Anka çok ilgi çekti. Onunla ilgili görüşmeler yaptık. Yine Atak helikopterine, Hürkuş'un silahlı versiyonuna ilgi vardı. Kuvvet komutanları, bakanlar düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye'nin fuara geniş katılımı, sanayimizin geldiği yerin görülmesi açısından çok önemli oldu. Birçok konuda bölge ülkelerinin ihtiyaçlar var, kendi projeleri de var. Burada Türk şirketlerine önemli olanaklar bulunuyor. Türkiye artık savunmada bir oyuncu. Bu ihtiyaçların karşılanması ya da projelere katkı verilmesinde Türk şirketleri sorumluluk üstlenebilir."

Milli Muharip Uçak'ın motoru için geri sayım

Temel Kotil, fuarda ayrıca Milli Muharip Uçak Projesi'ne yönelik İngiliz partnerleriyle iş birliği konularında değerlendirme yapma imkanı bulduklarını belirtti.

Projenin mimari aşamasının sürdüğünü, ardından prototipe yönelik aşamaya geçileceğini dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

"Normal takvimimiz 4 yıldı. Sayın Başbakanımız bir yılı kesti, 3 yıllık bir mimari çalışma dönemimiz var. Projenin ilk safhalarındayız. Bu tür işlerin 10 yıl ve artısı oluyor. F-35, 25 yıllık bir süreç sonunda yapıldı, biz bu sürenin yarısında projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Motor ihalesini de Savunma Sanayii Müsteşarlığı adına biz yapıyoruz, sonra kendilerine takdim edeceğiz. Ocak ayında motorun yüklenicisi kim olacak, hangi firmayla çalışılacak, onlar netleşecek."

Atak Pakistan yolunda

Atak helikopterinin Pakistan'a satışına yönelik görüşmelere ilişkin bilgi veren Kotil, kendisi de pilot olan Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi'nin geçen ay İstanbul'da bu helikopterle uçuş yaptığını anımsattı. Kotil, "Çok memnun oldular. Basına verdikleri demeçte de Atak helikopteri için 'en iyi' diye bahsettiler. Görüşmeler devam ediyor. Pakistan 30 helikopter alma kararını verdi ama işlemleri sürüyor. Bir terslik olmazsa önümüzdeki günlerde son şeklini imzalarız diye düşünüyorum" dedi.

YORUMLAR 18
  • Takdir 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah nelere kadirdir, planlar bozuluyor şükür
    Cevapla
  • Yusuf Çetin 6 yıl önce Şikayet Et
    savunma ve sanayi yönünden duyduğum her yeni gelişmede biraz daha mutlu oluyorum ve gurur duyuyorum. ALLAH bu vatanı herdayim korusun.
    Cevapla
  • Hüseyin1249 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberlerle alay edenler diğer projeler için de olmaz diyorlardı.Çoğunu Allah'ın izniyle tamamladık.Şimdi yeni projelere sıra geldi. İnşallah onlarda tamamlanacak.
    Cevapla
  • Bunun 6 yıl önce Şikayet Et
    Motoru abd den geliyor. Neyse. .
    Cevapla
  • Burhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Askeri araç ve cihazlarda önemli olan elektronik ve yazılımdır, bu ikisi yerli olduktan sonra mekanik aksam çok önemli değildir.
    Cevapla
  • Yusuf Çetin 6 yıl önce Şikayet Et
    eee ne yapalım bu ülke yıllardır düşmanların hedefinde ne zaman tam belimizi doğrultuyoruz. darbe, ekonomik yıkım yaratacak adımlar satılmış insanlar , fteö sü pkk sı daiş i. bunlar dan dolayı geri kalmadık mı. Ordan konuşmak kolay değil mi arkadaşım. motoru ABD 'den geliyormuş senin başka işin yok mu arkadaşım İŞSİZMİSİN ARKADAŞIM
    Cevapla
  • vehbi 6 yıl önce Şikayet Et
    emniyet kemeri yerliyse yeter.
    Cevapla
  • sadi 6 yıl önce Şikayet Et
    evet simdilik abd den geliyor olabilir ,ama motor un yerlilestirilmesi icin bir calismanin var oldugunu biliyorum. sende benim kadar bilgilen de bu eziklikten kurtul asagilik kompleksi sende zirve yapmis sanki.. !..
    Cevapla
  • Hüseyin1249 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen daha iyisini yapabiliyorsan yap.Yapamıyorsan boş konuşma.Motoru onlardan geliyor çünkü onlar 50-60 yıldır bu işleri yapıyor.Bizim ülkemiz son 15 yıldır yapıyor.Sizin zihniyetiniz olmasaydı şimdiye kadar çoktan motor da yapılırdı.
    Cevapla
  • Ekonomi 6 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye nin nufusu 70 milyon America nin 330 milyon. Turkiye nin her malzemeyi kendisi yapacak kadar insan kaynagi yok. Bunada cok sukur. Elhamdulillah.
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    imazalari atin ondan sonra aciklama yapin.
    Cevapla
  • ev sahibi 6 yıl önce Şikayet Et
    misafirsen misafir gib konus..ev sahibinin isine karisma!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle