IKBY: Türkiye için anlaşmalılar

IKBY, Irak hükümeti ve İngiliz BP şirketinin Türkiye'ye petrol sevkiyatına başlamak için Rosneft ve IKBY hükümetiyle anlaşması gerektiğini açıkladı.

IKBY: Türkiye için anlaşmalılar
IKBY: Türkiye için anlaşmalılar
GİRİŞ 08.11.2017 16:36 GÜNCELLEME 08.11.2017 17:02

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komitesi Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban, Irak hükümeti ve İngiliz BP şirketinin Türkiye'ye petrol sevkiyatına başlamak için Rosneft ve IKBY hükümetiyle anlaşması gerektiğini söyledi.

Sputnik'e demeç veren Şaban, "Irak hükümeti ve BP, Rosneft ve IKBY hükümeti ile işbirliği yapmadan Kerkük petrolünü Türkiye'ye sevk edemez. Rosneft, IKBY'deki petrol boru hattının yüzde 60 hissesine sahip. Bu nedenle, BP'nin Kerkük'teki yataklarda ortak keşif çalışmaları yapmak ve Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na petrol sevk etmek için Rosneft'le anlaşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'ROSNEFT'LE YAPILAN ANLAŞMALAR IRAK ANAYASASI'NA UYGUN'

Şaban, Rosneft ile yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere IKBY hükümetinin yaptığı tüm anlaşmaların Irak Anayasası'na ve IKBY'de kabul edilen kanunlara uygun olduğunun da altını çizdi.

'FİŞ-HABUR SINIR KAPISINI MERKEZİ HÜKÜMETE DEVRETMEYECEĞİZ'

Kerkük'ten çıkıp Musul üzerinden geçerek Türkiye sınırına ulaşan (80'li yıllarda inşa edilen) eski Irak petrol boru hattını kullanmanın gerçekçi olmadığını belirten Şaban, "IKBY hükümeti olarak Fiş-Habur sınır kapısını merkezi hükümete devretmeme kararı aldık. Burası, Türkiye'ye petrol sevkiyatı yapılabilen tek nokta durumunda" dedi.

'KERKÜK'Ü KAYBEDİNCE PETROL İHRACAT GELİRLERİMİZ YÜZDE 50 AZALDI'

Öte yandan Şaban, Kerkük'ün merkezi hükümetin kontrolüne geçmesinin ardından IKBY'nin petrol ihracat gelirlerinin yüzde 50'sini kaybettiğini söyledi.