Rekabet ihlaline 20 yılda 2,9 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu, kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda 269 soruşturmada 2 milyar 869 milyon 355 bin liralık "rekabet ihlali" cezası kesti.

Rekabet ihlaline 20 yılda 2,9 milyar lira ceza
Rekabet ihlaline 20 yılda 2,9 milyar lira ceza
GİRİŞ 08.11.2017 11:44 GÜNCELLEME 08.11.2017 11:44

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  vatandaşların en çok gıda, telekomünikasyon, enerji ve finans gibi hayata dokunan  sektörlerde kuruma başvuru yaptığını belirterek, her başvurunun görev ve  sorumluluk alanlarına girmediğini, bu tür durumlarda rehberlik yaparak  tüketicilere nereye başvurmaları gerektiğini anlattıklarını söyledi.

Torlak, görev ve sorumluluk alanlarına girmeyen konularda ilginç  başvuruların da gelebildiğini, bazılarının GSM şirketinin kendisinden haksız  ücret aldığı, bazılarının da rakibinin kendisini kötülediği iddiasıyla Rekabet  Kurumu'na başvuruda bulunduğunu anlattı.

Kurumun titiz çalışmalar ve soruşturmalar kapsamında gerek görmesi  halinde idari para cezası verdiğini ifade eden Torlak, "Kuruluşumuzdan bu yana  geçen 20 yıl boyunca toplamda 3 milyar liraya yakın ceza uygulandı. En çok ceza  kesilen sektörler sırasıyla sermaye piyasası, finans ve bankacılık sektörü,  petrol, petrokimya ve petrol ürünleri, ulaştırma, taşıt ve hizmetleri, tütün,  tütün ve alkol ürünleri, bilgi ve iletişim teknolojileri ürün ve hizmetleri  oldu." diye konuştu.

REKOR CEZA 1,1 MİLYAR LİRAYLA FİNANS VE BANKACILIK SEKTÖRÜNE

Ömer Torlak, tek seferde en yüksek ceza verilen sektörün 1 milyar 117  milyon ile sermayepiyasası, finans ve bankacılık olduğunu, söz konusu cezanın 4.  maddenin ihlalinden verildiğini aktardı.

En yüksek ikinci cezanın 412 milyon lirayla petrol, petrokimya ve  petrol ürünleri sektörüne kesildiğini belirten Torlak, söz konusu sektörü 277  milyon lira ceza kesilen ulaştırma, taşıt ve hizmetleri, 156 milyon lira ceza  kesilen tütün, tütün ve alkol ürünleri, 92 milyon lira ceza kesilen bilgi ve  iletişim teknolojileri ürün ve hizmetlerinin takip ettiğini bildirdi.

25 Ekim 2017 itibarıyla geçen 20 yılda 269 soruşturmada kesilen ceza  tutarının 2 milyar 869 milyon 355 bin lira olduğunu bildiren Torlak, 1998'de  biten soruşturma sayısının bir olduğunu, bu rakamın sonraki yıllarda arttığını,  bu alanda en yüksek sayıya 27 ile 2007'de ulaşıldığını kaydetti.

Torlak, 2016'da 21 soruşturmanın bitirildiğini, 25 Ekim itibarıyla da  bu yıl biten soruşturma sayısının 13 olduğunu söyledi.

"ELEKTRONİK TİCARETİN YAYGINLAŞMASIYLA YENİ REKABET İHLALLERİ ORTAYA  ÇIKTI"

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, Rekabet Kurumu'nun şu anda  soruşturmasına devam ettiği dosya sayısının 28 olduğunu belirterek, bilgi ve  iletişim teknolojilerinde 6, ulaştırma, taşıt ve hizmetlerinde 4, enerjide 3,  gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık, hayvancılık, ilaç, sağlık ve tıbbi malzeme  ile petrol ve petrokimyada da 2'şer soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Açtıkları soruşturmaların sonuçlanmasının 9 ay ila 1,5 yıl arasında  değişebildiğini, soruşturmaların yoğun bir inceleme sürecinden geçtiğini ifade  eden Torlak, bu yıl alkollü içecekler sektöründeki bir soruşturmanın idari para  cezası ile sonuçlandığını kaydetti. Torlak, değişen dünyayla birlikte 2017'de  önlerine yeni konuların da geldiğini aktardı.

Torlak, elektronik ticaretin yaygınlaşmasıyla yeni rekabet  ihlallerinin ortaya çıktığını belirterek, "Dijitalleşmenin, elektronik  platformların öne çıkmasının rekabet hukuku bağlamında getirdiği yenilikleri,  tabiri caizse, ev ödevi olarak kabul edip çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna  ilişkin kurumsal kapasitemizi geliştirmeye yönelik faaliyetler  gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle yeni konuların önlerine  gelmesini beklediklerini ifade eden Torlak, pazar tanımı, coğrafi pazarın  tanımlanması gibi konularda farklılıklar çıktığını kaydetti.

KAYNAK: AA