Cebimizi deldi! İlk kez o seviyeyi geçiyor

Uzun süre 50 doların altında seyreden petrol son 4 aydaki çıkışla 64 doları geçerken, dolar da 4 liraya hızla yaklaşınca 55 litrelik bir deponun maliyeti ilk kez 301 lirayı gördü.

Cebimizi deldi! İlk kez o seviyeyi geçiyor
Cebimizi deldi! İlk kez o seviyeyi geçiyor
GİRİŞ 08.11.2017 11:24 GÜNCELLEME 08.11.2017 11:24

Uzun süre 50 doların altında kaldıktan sonra son 4 aydır hareketlenen petrole kurdaki hareketlilik de etkilenince, akaryakıta en son gelen zamlar bir depo benzinin maliyetini ilk kez 300 liranın üzerine taşıdı.

Petrol fiyatlarının son günlerde Suudi Arabistan’da yaşanan siyasi gelişmelerin de etkisiyle tekrar yükselmesi ise, akaryakıtta bir hafta içinde ikinci zammı gündeme getirdi. Döviz kurlarındaki artışlarla birlikte 7 gün önce gelen akaryakıt zammının üzerine yapılabilecek yeni bir zammın sinyalini Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) verdi. Gelmesi muhtemel ikinci zamlarla birlikte, bir depo benzinin maliyeti 320 lirayı bulabilir.

BENZİN YIL İÇİNDE YÜZDE 6 ARTTI

PÜİS’ten yapılan açıklamada, 7-8 Kasım 2017 tarihlerinde motorinde fiyat değişikliği beklenmediği vurgulanırken, benzin grubunda ise perşembe veya cuma gününden geçerli fiyat artışı beklendiği kaydedildi. 2017’nin ilk günlerinde, 95 oktan benzinin litresi İstanbul’da 5.17 TL’den alınabiliyordu.

Türkiye’de satılan araçların ortalama yakıt depo kapasitesinin 55 litre olduğu göz önüne alındığında, ocak ayının ilk günlerinde benzinli bir aracın deposu ortalama 284 liraya doluyordu. Aynı tarihlerde dizel bir aracın deposu da ortalama 252 liraya doldurulma imkânına sahipti. 7 Kasım 2017 tarihli akaryakıt fiyatları göz önüne alındığında ise, yılbaşından beri benzinin litre fiyatında yüzde 6 ve motorinin litre fiyatında da yüzde 7.8 artış yaşandığı görülüyor.

Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını belirleyen petrol ve dolar kuru da aynı dönemde sırasıyla yüzde 10.6 ve yüzde 8 yükseldi. Böylece, benzinli bir aracın depo maliyeti tarihinde ilk kez 300 liraya çıkarken, dizel bir otomobilin depo maliyeti de 270 TL’yi aşmış oldu. Benzinin litre fiyatına en son 31 Ekim’de 12 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 18 kuruş zam yapılmıştı. Zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı Ankara’da ortalama 5.53 TL, İstanbul’da 5.48 TL, İzmir’de ise 5.50 TL’den satılıyor.

"GELİŞMELER BENZİNİN LİTRE FİYATINI 2018'DE 6 LİRAYA ÇIKARABİLİR"

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikaları (TAGBİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, PÜİS’in açıkladığı olası akaryakıt zammının uluslararası piyasalarda yaşanan artışlardan kaynaklanabileceğini söyledi. Döviz kuru ve petroldeki hareketliliğin devam etmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceğini ifade eden Ferruh Temel Zülfikar, “Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını belirleyen petrol ve döviz artışını sürdürürse, benzinin litre fiyatı 6 lirayı bulabilir” diye konuştu. Akaryakıt fiyatlarındaki zamların sanılanın aksine sektöre getirisinin olmadığını vurgulayan Zülfikar, “Akaryakıt litre fiyatlarında sektörün kârı 50 kuruşu geçmez. Satış fiyatının geriye kalan kısmını vergiler ve hammadde oluştuyor” dedi. Zülfükar, son dönemde sayıları artan elektrikli otomobillere de dikkat çekerek, gerekli altyapının kurulması halinde sektörün şarj istasyonu kurmaya hazır olduğunu söyledi.

EYLÜLDE 2.3 MİLYON TON HAM PETROL İTHAL ETTİK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin ham petrol ithalatı eylülde 2 milyon 358 bin ton oldu. Ağustos ayında ise ham petrol ithalatı 2 milyon 342 bin ton olarak gerçekleşmişti.

KAYNAK: HABERTÜRK