Verginin yüzde 22'si İstanbul'dan

Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 22 civarında bir rakamını Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin mükellefi olan 800 mükelleften alınıyor.

Verginin yüzde 22'si İstanbul'dan
Verginin yüzde 22'si İstanbul'dan
GİRİŞ 07.11.2017 17:18 GÜNCELLEME 07.11.2017 17:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, "Türkiye`de toplanan vergilerin yüzde 22 civarında bir rakamını Büyük Mükellefler Vergi Dairesi`nin mükellefi olan 800 mükelleften alıyoruz." dedi.

İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen Vergi Suçları Paneli'nin açılış konuşmasını yaparak kurumunun faaliyet ve vergisuçlarına  ilişkin bilgiler verdi.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin 2007'nin başında ihtiyaç üzerine  faaliyete geçtiğini hatırlatan Sarıgül, "Dairemiz 500 mükellefle faaliyete  geçmişti, daha sonra 350 mükellefin de gelmesiyle şu anda 800 civarında mükellef  sayımız var. Türkiye'de toplanan vergilerin de yüzde 22 civarında bir rakamını  Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin mükellefi olan 800 mükelleften alıyoruz.  Vergi daireleri tarafından toplanan vergilerle kıyasladığımızda da bu yüzde 25'in  üzerine çıkabiliyor." bilgilerini verdi.

Dairenin kurulduğu dönemde 40'a yakın denetim elemanı bulunduğunu  anımsatan Sarıgül, sistemin değişmesiyle ve Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK)  kurulmasıyla Türkiye'de hiçbir vergidairesi başkanlığında vergi müfettişinin  kalmadığını söyledi.

Sarıgül, kurumların vergi denetim taleplerini VDK'dan talep ettiğini  söyledi.

"6183 SAYILI KANUNDA DA BİRKAÇ MADDEMİZ MESELA CEZAYLA ALAKALI"

Vergi suçlarının cezalardan bağımsız düşünülemeyeceğini aktaran  Sarıgül, vergi suçlarının Vergi Usül Kanunu'nyla düzenlendiğini kaydetti. Sarıgül  şöyle konuştu: 

"Başka kanunlarda da vergi suçlarına yönelik maddeler bulunabilir ama  esas itibarıyla VergiUsül Kanunu bunları düzenlemiştir. 6183 sayılı kanunda da  birkaç maddemiz mesela cezayla alakalıdır. Ödeme dönemi süresinde ödenmez ise,  örneğin mal bildiriminde bulunmazsanız 10 gün hapisle tazyik olunabiliyorsunuz.  Bu suç mudur, kabahat midir veya yaptırım mıdır o ayrıca bir tartışma konusu ama  hürriyeti bağlayıcı bir cezaya yol açan bir davranış.  

Vergi Usül Kanunu'ndaki suç ve cezalara baktığımızda vergi ziyaı  doğuran fiiller, usülsüzlük cezaları var ama suç deyince en önemlisi bizim 359  dediğimiz, Vergi Usül Kanunu madde 359 dediğimiz Kaçakçılık Suçları hep ön  plandadır. Uygulamada da hep bunlarla uğraşırız. Vergiziyaı fiilinin yaptırımı  sonuçta parasaldır, farklı ceza miktarları vardır, uzlaşması, yargısı bellidir.  Ancak hürriyeti bağlayıcı cezalar bağlamında 359 ve müteakip maddelerimiz  vardır."

Sarıgül, vergi kaçakçılığı suçlarının yanında vergi mahremiyetini  ihlal suçunun da bulunduğunu belirterek, "Bunları ihlal edenlere de hapis cezası  verilebiliyor. Mükellefin özel işlerini yapan memurlara verilecek cezalar bir  başka suç. Hürriyeti bağlayıcı fiillerden yine." ifadelerini kullandı. 

Dairenin en yoğun faaliyet gösterdiği konu başlığını anlatan Sarıgül,  şöyle konuştu: 

"Kaçakçılık suçları ve cezaları bizim pratikte en fazla uğraştığımız  şeyler. Bunlar tutulması ve saklanması gereken defter ve belgelerle alakalıdır.  Bunlar muhasebe hilesi yapmak, defter ve belgeleri tahrif etmek, istendiğinde  varlığı belli olan defter ve belgeleri gizlemek ve sahte belge,muhteviyat  itibarıyla yanıltıcı belge kullanmak... Bunlar 359'un birinci bölümünde sayılan  suç tipleri... Bunlara hapis cezası öngörülmüş."

"VERGİ CEZALARI KONUSUNDA BİR TEZAT HER DAİM VAR"  

Paneli organize eden İstanbul Vergi Merkezi'nin (İVM) başkanı Prof.  Dr. Hakan Üzeltürk ise İVM'nin bir düşünce kuruluşu olduğunu belirterek, vergi  konusunda bilimsel temelli çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Türk vergi hukukunda çeşitli sorunlar bulunduğunu anlatan Üzeltürk,  "Vergi Usül Kanunu'nun tasarısı ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'nın  açıkladığı, 'Biz kabahatler kanununu dikkate almayacağız, vergi suçları olarak  devam edeceğiz.' açıklamasıyla şu anda nasıl bir ayrım yapılacağı bir parça  netleşmiş durumda ama vergi cezaları konusunda bir tezat her daim var."  ifadelerini kullandı.

"KABAHATLER KANUNU VE USÜL KANUNU'NUN UYUŞMAZLIĞINI ÇÖZERSEK  SORUNLARIN ÇOĞUNU ÇÖZERİZ"

Eski Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal'ın yönettiği panelde konuşan  eski Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, vergi cezalarında güncel sorunlara  ilişkin, "Kabahatler Kanunu ve Usül Kanunu'nun uyuşmazlığını çözersek vergi  cezaları alanında sorunların çoğunu çözeriz. Anayasanın 38. maddesi ve 210 sayılı  Vergi Usül Kanunu. Bir de Gümrük Kanunu'nun en son trendler göz önünde bulunarak  dönemin uygulamalarına göre yeniden düzenlenmesi önem taşımaktadır." diye  konuştu. 

İstanbul 9. Vergi Mahkemesi Başkanı Bülent Dağ, vergi hukukunun  uygulanmasına ilişkin çeşitli konuları sıraladı. Pantheon Sorbonne Üniversitesi  Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ludovic Ayrault da vergi cezalarına ilişkin küresel  örnekleri anlatan bir konuşma yaptı.

YORUMLAR 2
  • Abalı 6 yıl önce Şikayet Et
    %22 öde % 50 hizmet al İstanbul karli bizde onlara çalişiyoruz .
    Cevapla
  • Zzzzzzz 6 yıl önce Şikayet Et
    Bütün kredileri onlar alıyor
    Cevapla