Bu kent doğunun İstanbul'u oldu

Dolu oteller, açılan lüks AVM’ler, konserler.. OSB’lerdeki doluluklar da cabası.

Bu kent doğunun İstanbul'u oldu
Bu kent doğunun İstanbul'u oldu
GİRİŞ 07.11.2017 09:18 GÜNCELLEME 07.11.2017 09:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Van'da iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalığın ortasındayım. Şehir meydanında yer alan Van AVM'ye açılan bütün yollar polis tarafından kapatılmış. Çoğunluğu 18-25 yaş arası genç bir kitlenin içinde meydana doğru ilerliyorum. Kulağıma Türkçe, Kürtçe ve Farsçakonuşmalar takılıyor. Kimi Hakkari'den kimi Erbil'den ya da Tebriz'den gelmuş onbinlerce insan. Yarım saatlik itiş kakışın ardından meydana ulaşıyorum. Hayır, bir siyasi partinin mitinginde ya da bir protesto gösterisinin içinde değilim. Gençlerin sevgilisi Gripin konser vermeye gelmiş, 50 bin kişi de onları bekliyor. Uzun süredir Batı da dahil böylesine coşkulu bir atmosfere şahit olmamışım, şaşırıyorum.

MARKET ARABASI İLE ALIŞVERİŞ

Van sokakları turistten geçilmiyor. otellerde doluluklar yüzde 100'leri bulunca ana caddedeki apartmanlar satın alınarak otele çevrilmeye başlanmış. Yeni AVM'lerin inşası sürüyor. Van Gölü (denizi) etrafındaki restoranlarda iğne atsanız yere düşmüyor. Sokaklar gece 2'lere kadar canlı. AVM'lerde market arabalarıyla tekstil alıverişi yapan İranlı turistler görüyorsunuz.
 Doğu'ya 15 yıldır gidip-gelen bir ekonomi gazetecisi olarak ilk kez böylesine bir sosyo-ekonomik değişimi gözlemliyorum. İki yıl önce geldiğimde, etrafımı sarıp devamlı siyasetkonuşan 14-18 yaş arası gençlerin ya da aynı sarmala gömülen işadamlarının gündemi tekrar ekonomiye, spora ve sosyal hayata kaymış.

VAN'DA NELER OLUYOR?

 Akademisyenler, turistler ve esnafa "Neler oluyor?" diye soruyorum. Aldığım yanıt şu: "Van, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nin yeni İstanbul'u oluyor. Artık, İstanbul'da aradığımız ne varsa Van'da da bulabiliyoruz. Lüks AVM'ler, SPA salonları, alkollü restoranlar, yat turları, plajlar, düğün organizasyonları ve tarih... Yeni sınır kapılarının açılması... Bu potansiyel teröre de geçit vermeyince Van cazibe merkezi oluyor."

DÜKKÂNLAR GECE AÇIK

 Terörden ağzı yanan Van esnafıyla konuşuyorum. Şehrin il ve ilçe belediyelerinde bir yıldır kayyum var. Elbette, karardan memnun olan da, olmayan da var. Ancak iki kesiminde uzlaştığı konu Kepenklerin artık açık kalması... Geçen yıla oranla dükkânların açık kalma süresi yüzde 40'a varan oranlarda artmış. Neredeyse bir yıldır kepenk kapatma eylemi yaşanmamış. Esnaf gece geç saatlere kadar dükkânını açık tutabiliyor. Turist artışı ve sağlanan asayişle birlikte gece 2'lere kadar herkes alışveriş yapabiliyor.

YORUMLAR 6
  • ayhan .65 6 yıl önce Şikayet Et
    eskiden dünyada van ahirette iman dı nerde eski o güzel vanım...
    Cevapla
  • halj 6 yıl önce Şikayet Et
    terörün olduğu yerlere yatırımlar boşa gider
    Cevapla
  • said 6 yıl önce Şikayet Et
    hızlı tren istiyoruz birde belediyeden maraş caddesinin trafiğine destek için ara sokakların acil genişletip trafiğin rahatlatılmasını itiyoruz.
    Cevapla
  • ddd 6 yıl önce Şikayet Et
    Hendeğe izin veren Diyarbakır ise mahvolmuş durmda, gece ondan sonra kimse sokağa cıkamıyor.. Hak ettiler mi? Sonuna kadar hak ettiler....
    Cevapla
  • Bahoz 6 yıl önce Şikayet Et
    Sonra da kutuplaşma var diyorlar herşey insan ların elinde unutma
    Cevapla
  • keko 6 yıl önce Şikayet Et
    avusturyanın göllerde yaptıklarını görenler,van ın bu haline şaşırmaktalar,bu göl onların olsaydı dünyanın en tanınmış turizm gölü olurdu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle