‘V1’ babayiğitlerin emrine amade...

Karsan ve Hexagon Studio’nun ortağı olan duayen otomotivci Jan Nahum, yarattıkları elektrikli Concept V1’den Türkiye’nin Otomobili için babayiğitlerin faydalanabileceğini söyledi.

‘V1’ babayiğitlerin emrine amade...
‘V1’ babayiğitlerin emrine amade...
GİRİŞ 06.11.2017 09:19 GÜNCELLEME 06.11.2017 09:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Karsan ve Hexagon Studio’nun ortağı olan duayen otomotivci Jan Nahum, yarattıkları elektrikli Concept V1’den Türkiye’nin Otomobili için babayiğitlerin faydalanabileceğini belirterek “Geleceğin otomobili V1’in altyapısı projeyi hızlandırır” dedi.

Türkiye’nin 60 yıllık hayali yerli otomobil için 5 babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding taşın altına eline koydu. Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın tam desteği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda ‘Türkiye’nin Otomobili’ için heyecanlı bir start verildi.

‘Türkiye’nin Otomobili için yola çıkıyoruz’ sloganıyla kolları sıvayan Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nun 2018’in başında şirketleşme sürecini tamamlaması hedefleniyor. Otomobilin prototipinin 2019’a yetişmesi, 2012’de de satışına başlanması planlanıyor.

Türkiye’nin Otomobili’nde Saab’dan alınan platform ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği prototipler kullanılmayacak. Peki bu kadar kısa bir sürede ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesi nasıl hazır hale gelecek?

İşte bu noktada gözler Kıraça Holding’in şirketlerinden Hexagon Studio ile Karsan’ın 50 milyon dolara yarattığı yüzde 100 elektrikli ‘Concept V1’e çevrildi. V1 konseptinin Türkiye’nin Otomobili’nin iskeleti olup olamayacağını Hexagon Studio’nun Yönetim Kurulu Başkanı olan babadan otomotivci Jan Nahum’a anlattı. 

Farklı iskelet de olabilir

Sektörün duayeni Nahum, Türkiye’nin yerli otomobili üretecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, Hexagon ile Karsan’ın ortaya çıkardığı V1’den yararlanılabileceğini söyledi. Karsan ve Hexagon Studio’nun ortağı olarak kendisini Türkiye’nin Otomobili projesinin içinde bulan Nahum, şöyle devam etti: 

“Babayiğitlerin karar vermesi gerek. Hazır bir altyapıdan faydalanılabilir. ‘V1’ konseptinden yararlanılabilir. ‘V1’ geleceğin otomobili olarak tasarlandı. Elektrikli motoru var, engelli ve yaşlılara uygun. İsterlerse V1’in üzerinden farklı bir iskelet çıkarılabilir. 10 yıllık bir tecrübeye sahibiz ve bunu Türkiye’nin Otomobili’ne aktarmak isteriz. Hızlı başlangıç için motoru ateşleme fırsatı elimizde.”

En büyük hayalimdi lideri olmayı isterim

Jan Nanum, Kıraça Holding’in yönetiminde olmadığını ancak ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinde yer almak istediğini, başında olmayı arzu ettiğini söyledi. Nahum, “Yıllardır Türkiye’nin kendi otomobilini yapması için uğraşıyorum. Bu benim en büyük hayalim. Babam Bernar Nahum, Anadol’un yaratıcılarından biriydi. Ben de Türkiye’nin Otomobili’nin içinde yer almak isterim tabii ki” diye konuştu.

Hızlı davranırsak prototipler yetişir

Jan Nahum, Türkiye’nin Otomobili’ projesinde atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Öncelikle ürün kitabı büyük önem taşıyor. Otomobil yaratırken, kapılar var. Birinden ötekine geçerken yeşil yanması gerekiyor. Turuncu yanarsa geri dönmemiz ve projeyi yeniden gözden geçirmeniz gerekiyor. Yani otomobili sanal olarak iyi tarif etmemiz gerekiyor. Hangi segmentte yer alacak, maliyeti ne kadara çıkacak, fiyatı ne olacak, satış sonrası ve pazarlama stratejisi ne olacak, hangi özellikleri rakiplerinden daha iyi olacak. Mesela iç mekanı mı dış tasarımı mı yol tutuşu mu rakiplerinden daha iyi olacak? 300 konu başlığı üzerinde sanal olarak deneme yapılması gerekiyor. Bu da 6 aylık bir süreç demek.

1 prototipin ortaya çıkması için de 500 mühendisin toplam 2 milyon saat çalışması gerekiyor. Biz tüm bunları Hexagon Studio’da; ABD Posta İdaresi’ne geliştirdiğimiz araçta, V1’de, Jest’te, Atak’ta yaşadık. V1 ile New York ve Londra taksi ihalelerine katıldık. Aracımız büyük beğeni topladı. Şimdi Karsan, ABD Posta İdaresi’nin 6 milyar dolar büyüklüğündeki ihalesine katıldı ve finale kaldı. Prototipler ABD’de deneniyor.”

Nahum, akılcı ve hızlı davranılması halinde prototiplerin 2019 yılına yetiştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Türk otomotiv sektörü taçlandırıldı

Otomotiv Sanayii Derneği’nden (OSD) yerli otomobili yapacak Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na tam destek geldi. Türk otomotiv sanayinin gösterdiği başarılı performansın yüksek istihdam, üretim ve ihracat başarılarıyla taçlandırıldığı önemli bir dönemin içinde bulunulduğunu belirten OSD, şunları kaydetti: “Girişim grubunda ülkemiz ekonomisi ve otomotiv sanayine ciddi katkılar sunmuş grupların olmasını memnuniyet veren bir gelişme olarak görüyoruz. Projenin ilerleyen süreçlerinde, oluşacak ihtiyacı karşılayacak elektrik şebekesi alt yapısı, ülke geneline yayılacak şarj istasyonları, uluslararası düzeyde pazarlama gibi temel unsurların ele alınmasının önem arz eden konular olacağını düşünüyoruz. Bu milli projenin ekonomimize pozitif katkı sağlamasını gönülden diliyoruz.”

Türkiye’ye ve ekonomiye değer katacak

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, Türkiye’ye değer yaratacağına inandıkları bu girişimin sadece otomotiv şirketlerine değil bağlantılı sektörlere de katkı sağlayacağını söyledi. Bayraktar, şunları kaydetti: “Çevreci araçlar, bulut teknolojileri, akıllı ulaşım sistemleri, mobilite, nesnelerin interneti konusu dünyada hızla yol kat ediyor. Bizim de küresel otomotiv sektöründeki konumumuzu korumamız için gelişmeleri yakından izlememiz önemli. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Türkiye’nin Otomobili’ni tasarlayıp, üretecek şirketlerinin oluşturduğu Ortak Girişim Grubu’nu memnuniyetle karşıladık.” 

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 5
  • Alamanj!z 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim resimdeki gibi olursa arabamiz, kimseye satamazsin.... Bmw vw MB benzesin kardesim kalitede benzesin yeter, ilk basta derim
    Cevapla
  • kutahya 6 yıl önce Şikayet Et
    Yaratmak kime ayit açıklarmısın
    Cevapla
  • Hayırlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Jan Nahım, iyi güzel de... Tofaş otomobillerine 6 ay önceden 30 bin 40 bin Mark yatırıp o tenekeler sahip olunduğunda Tofaşın Ceo su idin.
    Cevapla
  • Bilim 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu araba darbe testi kötü ufak bir kazada pert olur çok insanın canı yanar
    Cevapla
  • İstanbul-18 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen halen milletinin gücüne inanmayanlardanmısın?
    Cevapla