Mali krizdeki şirketlere 'arabuluculuk' seçeneği

Mali sıkıntı içinde bulunan şirketlerin alacaklılarıyla anlaşabilmesi ve borçların yeniden yapılandırılması konusunda arabuluculuğun alternatif bir çözüm olduğunu belirtiliyor.

Mali krizdeki şirketlere 'arabuluculuk' seçeneği
Mali krizdeki şirketlere 'arabuluculuk' seçeneği
GİRİŞ 05.11.2017 13:21 GÜNCELLEME 05.11.2017 13:21

Uluslararası Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Akuğur, mali sıkıntı içinde bulunan şirketlerin alacaklılarıyla anlaşabilmesi ve borçların yeniden yapılandırılması konusunda arabuluculuğun alternatif bir çözüm olduğunu bildirdi.

Uluslararası Arabulucular Derneği Başkanı  Mehmet Akuğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, finansal sıkıntı içinde  bulunan şirket ve işletmelerin önünü açmak ve borçların yeniden yapılandırılması  için dünyada yaygın olarak kullanılan arabuluculuk yönteminin Türkiye'de de  gündeme gelmeye başladığına işaret etti.

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde 667 sayılı KHK ile iflas erteleme  başvurularının durdurulduğunu ve şirketlerin bu nedenle ya iflas etmek ya da  anlaşmak zorunda kaldığını belirten Akuğur, alacaklı konumundaki bankalarla  finansal kiralama ve faktoring şirketleri için de bunun önemli bir sorun  oluşturduğunu dile getirdi.

Akuğur, uzun süren davalar yerine uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme  kavuşturulmasının hedeflendiği arabuluculuğun bankacılık işlemlerinde henüz  seyrek olarak kullanıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Mesela kur artıyor, döviz borçları var, şirketlerin bunları bu kurla  ödemesi çok zor. Şirketler, arabulucu vasıtasıyla bankalarla hatta birden fazla  banka varsa 'banka konsorsiyumu' adını verdiğimiz kuruluşlarla bir araya gelip bu  borçlarını kısa vadeden orta ve uzun vadeye çekme imkanı yakalayabilirler.

Bu durum bankalar için de avantajlı çünkü bu anlaşmalar damga vergisi  içermiyor. Diğer taraftan arabulucuyla yapılan anlaşma ilam hükmünde. Yani  şirket, mahkeme kararında olduğu gibi buna riayet etmezse anlaşma icra  fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu anlaşmaya imza atan şirket de borçlarını  ödeme konusunda samimiyetini göstermiş oluyor. Bu borcuna sadık kalabileceğinin  iyi bir göstergesi."

İSPANYA VE YUNANİSTAN ÖRNEKLERİ

Dünyada özellikle ekonomik kriz dönemlerinde yoğun olarak kullanılan  arabuluculuk yönteminin, 2008 krizinde iflas sürecine giren büyük yatırım  bankalarındaki uyuşmazlığın çözümünde de kullanıldığını dile getiren Akuğur,  Yunanistan ve İspanya'da da aktif olarak uygulanan arabuluculuğun Türkiye'de  uygulanmasının önünde hukuki bir engel olmadığını dile getirdi.

Akuğur, şöyle konuştu: "Şirketin kendisi veya mahkeme, alacaklılarla görüşme için arabulucu  atayabiliyor. Bunun en güzel örneği İspanya'da var. KOBİ, mali anlamda sıkıntı  içindeyse ticaret sicile başvuruyor ve arabulucu istiyor. Tüm süreci arabulucu  yönetiyor. Türkiye'de bunun önünde kanunen hiçbir engel yok. Bütün bankalar ve  finansal kuruluşlar bunu uygulayabilir." 

Dünya Bankası'nın da mali hacze düşmüş şirketlerin yeniden  yapılandırılmasıyla ilgili arabuluculuğu tavsiye ettiğine dikkat çeken Akuğur, bu  yöntemin finansal anlamda OHAL süreciyle birlikte kullanılmaya başlandığını ifade  etti.

Akuğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an şirketler, iflas erteleme alamıyor. Alamadığı için çok ciddi  sıkıntı içerisinde, doğrudan iflasa gidiyorlar. Arabuluculuk onlar için bir  çözüm. OHAL döneminde iflasın ertelenmesi kalktığı için şirketler ya iflas edecek  ya haciz tehdidi altında kalacaklar. Şu anda uygulanmakta olan arabuluculuk  sistemi, bankacılıktaki bu sorunun çözümü için müthiş bir umut ışığı oldu. Nadir  olarak uygulayanlar var. Çok bilinen bir durum değil. Finans kurumları haberdar  olsa bunu uygulamaktan vazgeçmeyecekler."

KAYNAK: AA