Bakan Tüfenci S&P'nin kararını değerlendirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptığı açıklamada, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü değiştirmediğini anımsattı.

GİRİŞ 05.11.2017 13:16 GÜNCELLEME 05.11.2017 13:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Standard & Poor's'un görünümü değiştirmemesini çok doğru bulmadığını ama çok da önemli olmadığını belirtti. Tüfenkci, "Önemli olan bizim ne yaptığımız ve ne yapabileceğimiz" dedi.

S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının inandırıcılığını kaybettiğini daha önce de dile getirdiğini belirten Tüfenkci, "Şimdi birçok parametre var. Türkiye'nin büyüme rakamlarına, istihdam rakamlarına, gelecekteki hedeflerine, reformlarına baktığımızda, bizimle emsal ülkeleri de dikkate aldığımızda Standard & Poor's'un görünümü değiştirmemesini çok doğru bulmuyorum ama çok da önemli değil. Önemli olan bizim ne yaptığımız ve ne yapabileceğimiz" ifadelerini kullandı.



DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ

Döviz kurlarındaki yükselmenin yurt dışındaki piyasalarla yakından alakalı olduğuna dikkati çeken Bakan Tüfenkci, oradaki gelişmelere göre birtakım gevşemelerin olduğunu söyledi.

Bu konuda heyecan ve panik yapılmamasını, sakin olunmasını isteyen Tüfenkci, "Kendi hedeflerimizi belirleyeceğiz. En önemlisi de şirketlerimizin kur riskini azaltma noktasında adımlar atması lazım. Özellikle eğer satışları döviz üzerine değilse mümkün olduğu kadar kur, döviz borçlanmalarını gerçekleştirmeme noktasında kendilerini disipline etmeleri gerekir" diye konuştu.

Tüfenkci, hükümet olarak ticareti yerel para birimleriyle artırma noktasında birçok adım attıklarını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yönde büyük çabalarının olduğunu ifade etti.

Yerel para birimleriyle ticarette son 2 yıldır sürekli artan bir ivme olduğunun altını çizen Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bunu artırdığımızda özellikle firmalarımız ve ihracatımız bu noktada bir rahatlama sağlayacak. Firmalarımızın önümüzdeki dönem sadece döviz cinsinden değil altın cinsinden de borçlanmalara yönelmeleri gerekir. Bu anlamda da çıkarılan altın sertifikalarını önemsiyoruz. İnşallah buralardan da önemli neticeler çıkar diye düşünüyorum."

YORUMLAR 1
  • Atakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Borsa döviz altın yükseliyor faizler 13 ü geçti enflasyon yükseldi çift hanede kaldık maalesef veriler pozitif değil ihracat artıyor ama paralelinde ithalatta artıyor büyüme verileri güzel geliyor sürekli inşaat sektörü ve kamu yatırımları ile büyüme sağlıklı olmaz bilişim makine ve ağır sanayii geliştirmemiz gerekiyor kısaca çok çalışmalı devletin getirdiği KGF ile verilen kredileri iş büyütme geliştirme ar-ge çalışmalarında kullanmalı bu şekilde istihdamı arttırılabilir kısaca güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti için çok çalışmalı ve dürüst olmalı hakkı gözetmeli ve haktan ayrilmamalıyız
    Cevapla