'Cayma hakkı' tanımayan şirketlere ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kapıdan satışlarda kanuna aykırı işlem yaptığı belirlenen firmalara 133 bin 824 lira idari para cezası verildiğini bildirdi.

'Cayma hakkı' tanımayan şirketlere ceza
'Cayma hakkı' tanımayan şirketlere ceza
GİRİŞ 05.11.2017 11:49 GÜNCELLEME 05.11.2017 11:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent  Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerden son dönemde  gelen iş yeri dışındaki satışlara ilişkin şikayetleri değerlendirdi.

Bu satışlarda cayma hakkını kullanamayacaklarına ilişkin tüketicilerin  yanlış bilgilendirildiği yönünde kendilerine şikayetler ulaştığını belirten  Tüfenkci, birçok kişinin istemedikleri ürünlerin bedellerini icra yolu da dahil  olmak üzere ödemek zorunda bırakıldığını söyledi.

Tüfenkci, tüketicilerin kapıdan satışlarda 14 güne kadar cayma hakkı  bulunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Mağduriyet yaşanmaması için cayma hakkına ilişkin bildirimlerin  satıcı ve sağlayıcılarca kısa mesaj, elektronik posta gibi ispatı sağlanabilecek  yollarla yapılması gerekiyor. Yönetmelik uyarınca, satıcı ve sağlayıcıların  tüketicileri bu hak konusunda bilgilendirmemesi durumunda, cayma hakkının 14  günlük sürenin bitişinden itibaren bir yıl olduğu unutulmamalı."

Satıcı ve sağlayıcıların iş yeri dışında yaptığı satışlar için Gümrük  ve Ticaret Bakanlığından yetki belgelerinin olması gerektiğine işaret eden  Tüfenkci, cayma süresinde sözleşmeye konu mal ve hizmet karşılığında herhangi bir  isim altında ödeme veya borç altına sokan herhangi bir belge istenemeyeceğini  bildirdi.

"BİN 795 ŞİKAYET BAŞVURUSU YAPILDI"

Yazılı sözleşme yapılmadıkça tüketicinin herhangi bir yükümlülük  altında bulunmadığını vurgulayan Tüfenkci, satıcı veya sağlayıcıların sözleşme  tarihiyle "Sözleşmenin bir örneğini elden teslim aldım." ve cayma hakkı tanıyan  sözleşmeler için "14 gün içinde cayma hakkımın olduğu konusunda  bilgilendirildim." ifadelerini kendi el yazısıyla tüketiciden sağlamak zorunda  olduğunu bildirdi.

İş yeri dışında kurulan sözleşmelere ilişkin 2016-2017 yıllarında bin  795 şikayet başvurusu yapıldığı bilgisini veren Tüfenkci, denetimler sonucu  kanuna aykırı işlem yapan firmalara 133 bin 824 lira idari para cezası  uygulandığını söyledi.

Tüfenkci, bu konuda mağduriyet yaşayan tüketicilerin bu yıl için  değeri 2 bin 400 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem  heyetine, değeri 3 bin 610 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem  heyetine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde değeri 2 bin 400 lira ile 3 bin  610 lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine, değeri 3 bin 610  liranın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan tüketici mahkemesine  başvurabileceklerini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • said 6 yıl önce Şikayet Et
    sepaş sakarya elektirik dağıtıma kayyum istiyoruz borç olmadığı halde ayrılmak istediğimiz için 1800 tl borç çıkarıyor.
    Cevapla