Bakan uyardı! Bir yıl bile yapmazsa bedelini öder

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İslam ülkeleri olarak bizler, bırakın 10 yılı, bir yıl bile yerimizde saysak, bunun sonuçlarının bedelini ödemek durumunda kalıyoruz." dedi.

Bakan uyardı! Bir yıl bile yapmazsa bedelini öder
Bakan uyardı! Bir yıl bile yapmazsa bedelini öder
GİRİŞ 01.11.2017 12:45 GÜNCELLEME 01.11.2017 12:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türk Eximbank’ın ev sahipliğinde Swissotel the Bosphorus'ta düzenlenen "Aman Union Yıllık Toplantısı", Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, dünya ekonomik denkleminin yeniden yazıldığı yıllardan geçildiğini belirterek, büyük bir dönüşüm silüetinin oluşmaya başladığını söyledi.

Çok yakında, yeni teknolojilere ek olarak demografik dinamiklerin de küresel ekonomilerin kaderini belirleyeceğine işaret eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Mesela binlerce yıldır ilk defa gezegenimizin nüfus artışı bu yüzyılda yavaşlayacak. Oysa, sosyal güvenlik sistemleri, sanayiler ve finans sistemi eski yapıya göre dizayn edilmişti. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda bu yapıların kendilerini reform edecekleri yıllardan geçeceğiz. 

Peki bizim kültür coğrafyamız bu gelişmelerin neresinde yer alacak? Bugün demografik olarak dünyanın en canlı en genç coğrafyası kuşkusuz İslam coğrafyasıdır.

Bu nedenle, dünyanın geri kalanına göre, her yıl daha fazla büyümek, daha fazla altyapı yatırımı yapmak, sanayi üretimini daha fazla artırmak zorunda olan bizleriz. Bugün Avrupa ekonomileri 10 yıl boyunca kalkınmasalar, büyümeseler, yerinde saysalar bile müreffeh olurlar, altyapıları ve üst yapıları yeterli halde. İslam ülkeleri olarak bizler, bırakın 10 yılı, bir yıl bile yerimizde saysak, bunun sonuçlarının bedelini ödemek durumunda kalıyoruz."

"Bilgi ve teknolojiyi üreten ülkelerden olmamız gerekiyor"

Kültür coğrafyasına verdikleri öneme vurgu yapan Zeybekci, kültür coğrafyasının geleceğine inandıklarını anlattı. Türkiye gibi gelişmekte olan ve genç nüfusa sahip ülke ekonomilerinde kişi başı sermayenin sınırlı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, bu kıt sermayenin üretim ve ihracata yönlendirilmesinin kalkınmaya da hız vereceğinin altını çizdi.

Bakan Zeybekci, ihracatı finanse eden kuruluşların bu coğrafyadaki görevlerinin büyük ve önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkiye olarak, 2017 yılını ihracat seferberliği yılı ilan ettik. İlk 10 ay itibarıyla ihracatımızı iki basamaklı artırmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda bu yıl, ihracata dayalı kalkınmaya öncelik veren bir ülke olarak, Eximbankımızın dünya Eximbankları içinde ihracata en fazla oranla destek veren banka olması hedefini benimsedik.

Şu an yaklaşık yüzde 26'lık ihracat destek oranıyla, yani ihracatımızın yüzde 26'sını finanse etme oranıyla az farkla 2’nci sıradayız, kısa süre içinde birinciliğe açık ara yükselmek en büyük hedefimiz. Bunun için bir taraftan ihracatçımıza ulaşmak için üretimin olduğu noktalara şubeler açerken, bir taraftan ihracatçı ve Türk yatırımcıları dış pazarlarda destekleyecek yeni araçlar da üretmeye devam ediyoruz."

Bu çalışmaları yaparken, Türk Eximbank'ın diğer Eximbanklarla verimli ilişkiler geliştirip, bulunduğu coğrafyanın sermayesini en doğru şekilde kullanmak istediklerini belirten Zeybekci, bu bakımdan Aman Union'ın İslam ülkelerindeki iş birliğini geliştirme vizyonunu paylaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Gelecek 6 yıl önce Şikayet Et
    İslam alemini gizli bir güç bilim ve teknolojiden uzak tuttular.bilim ve teknoloji,iş demek,aş demek,fabrika demek,uçak araba gemi daha nice sektör demek.osmanlı istanbulu alırken kendi topunu kullanarak aldı.yıl 1915 çanakkale savaşı,bu savaşta alman topları kullanıldı.osmanlıyı kim durdurdu.düşünün içerde ne hainler varmış ne hainler.şimdi yokmu?israil bakanına soruyor gazeteci.recep tayyip erdoğan israille ilgili çok suçlamalarda bulunuyor,fakat sizler birşey demiyorsunuz neden?bakanın cevabına bakın.biz türkiyede israilden daha güçlüyüz ,diyor.bu ne demek.türkiyede israil uşakları kim.sahi kim.uyanalım.
    Cevapla
  • GERÇEK 6 yıl önce Şikayet Et
    o değilde gerçekten bir kaç gün içinde dolar düştü
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    İslam ülkesi? Kim? Öyle bir şey mi var?
    Cevapla
  • PaYiTaHT 6 yıl önce Şikayet Et
    ali liderlerin islam olmayışı o halkı müslüman degil demek olur.bu yanlış.suud hanedanligı ayrı.arap Haklı ayrı.bae emiri ayrı halk bizim. kuklalar yuzunden kardeslerimize kin ofke beslemeyelim.hatta uzulelim.bunu en iyi bizim bilmemiz lazım ismetten ve chp den dolayı.
    Cevapla