Bankalar KOBİ'lere kredi musluklarını açtı

Bankaların KOBİ'lere kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı, ağustos sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,1 artarak 490,3 milyar lira oldu.

Bankalar KOBİ'lere kredi musluklarını açtı
Bankalar KOBİ'lere kredi musluklarını açtı
GİRİŞ 29.10.2017 12:51 GÜNCELLEME 29.10.2017 16:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türk bankacılık sektörü, ihracatının yaklaşık yüzde 60'ını  gerçekleştiren ve istihdamın yüzde 75'ini oluşturan KOBİ'lere özel kredi  paketleri ile destek veriyor.

Bankalar, "KOBİ Bankacılığı" ile nakdi ve gayri nakdi kredi vermenin  yanı sıra şirketlerin rekabet gücünü artırması, finansmanı doğru kullanabilmesi  ve ülke pazarlarını tanıyabilmesi için ihtiyaç duyulan eğitim ve danışmanlık  hizmeti de sunuyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre  bankalar 2010 yılında KOBİ'lere 125,5 milyar lira kredi desteği verirken, geçen  yıl bu tutar 420,5 milyar lirayı geçti. Geçen yılın ağustos sonu itibarıyla 401,6  milyar lira olan kredi bakiyesi, bu yılın aynı döneminde yüzde 22,1'lik artışla  490,3 milyar lira oldu.

KOBİ'lere verilen destekle ilgili AA muhabirine değerlendirmede  bulunan banka yöneticileri, KOBİ'lere hem kredi hem de eğitim ve danışmanlık  hizmetleri olarak desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

"TİCARİ KREDİLERİN YÜZDE 31,5'İ KOBİ KREDİLERİ"

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şencan, geçen yıl sonunda  152,6 milyar TL olan ticari kredi büyüklüğünü 2017'nin ilk yarı yılında 170,2  milyar TL seviyesine ulaştırarak, nakdi ticari kredilerde özel bankalar  arasındaki birinciliği sürdürdüklerini söyledi.

Ticari kredilerin yüzde 31,5'ini KOBİ kredilerinin oluşturduğunu ve  yılın ilk yarısı itibarıyla, KOBİ müşterilerinin nakdi krediler toplamının 53,6  milyar TL olduğunu belirten Şencan, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile imzaladıkları  protokol kapsamında, teminat eksikliği nedeniyle finansmana erişim güçlüğü çeken  KOBİ'lere ve KOBİ dışında kalan daha büyük ölçekli firmalara KGF kefaletli kredi  desteği sağladıklarını bildirdi.

Şencan, KOBİ'lere finansman desteğinin yanı sıra POS ve Ödeme  Kaydedici Cihazlarla (ÖKC) ile ilgili de avantajlı çözümler sunduklarını aktardı. 

Türkiye'nin ihracatının yüzde 55'ine yakınını gerçekleştiren ihracatçı  KOBİ'lere özel bir ticarikart sunduklarını dile getiren Şencan, "İhracatçı Kart  ile KOBİ'ler Türkiye'de bir ilk olarak hem şirket kredi kartının tüm  özelliklerinden faydalanıyor, hem de İş Bankası aracılığı ile gerçekleştirdikleri  mal ihracatı işlemlerinden MaxiPuan kazanıyorlar. KOBİ'lerimiz, hem seyahat,  konaklama, temsil, ağırlama ve benzeri şirket harcamalarını, hem de mal ve hizmet  alımlarını Maximum Şirket Kredi Kartı ile gerçekleştirerek harcamalarını kontrol  altında tutabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

"KOBİ'LERE KULLANDIRDIĞIMIZ NAKDİ KREDİ 40 MİLYAR TL"

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı  Cemal Onaran, ağustos 2017 itibarıyla resmi KOBİ tanımına giren müşterilere  kullandırdıkları toplam nakdi kredi tutarının 40 milyar TL'ye ulaştığını  belirtti.

Resmi KOBİ tanımına giren müşterilere kullandırılan KOBİ kredilerinin  Garanti'nin toplam krediportföyü içindeki payının yüzde 30 olduğunu bildiren  Onaran, "Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı olarak küçük işletme ve mikro segmentte  hizmet verdiğimiz 1,5 milyon müşterimiz bulunuyor. Garanti KOBİ Bankacılığı  olarak işkolu rakamlarımıza baktığımızda ise Ağustos 2017 itibarıyla TL nakit  kredilerimiz yüzde 22 büyüme gösterdi." dedi.

"KOBİ KREDİLERİNDE YÜZDE 24 BÜYÜDÜK"

DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat  Kulaksız, 1,5 milyon KOBİ'ye sağladıkları finansal desteklerle son 3 yıldır  bankacılık sektörünün çok üzerinde büyüdüklerini ifade etti.

Daha önce toplam kredi hacmi içerisindeki KOBİ payının yüzde 19 iken,  2017 yılı itibarıyla bu oranın yüzde 21'e yükseldiğine dikkati çeken Kulaksız,  "Geçen yıl sektörün yüzde 8,5 büyüdüğü noktada Denizbank KOBİ Bankacılığı olarak  nakdi kredilerimizi yüzde 24 büyüttük. Ayrıca 2017'nin ilk 8 ayında da nakdi  kredilerde yüzde 25'lik bir büyüme yakaladık." dedi.

"KGF KREDİLERİNDE İLK SIRADA YER ALDIK"

QNB Finansbank Bireysel Bankacılık, KOBI Bankacılığı ve Finansal  Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, geçen yıl sonuna göre Eylül 2017'de  KOBİ ve tarım bankacılığı nakdi ve gayri nakdi kredilerde yüzde 30'luk bir büyüme  sağlayarak 32 milyar TL'ye ulaştıklarını söyledi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) kredi kullandırımında yaklaşık 30 bin  müşteride 12 milyar TL'ye yakın kredi kullandırım sağladıklarını ve sektörde ilk  sıralarda yer aldıklarını belirten Aydın, "KOBİ kredileri tüm banka kredilerinin  yüzde 33'ünü oluşturuyor ve pazar payımız yıl içerisinde yüzde 5,65'lere ulaştı.  Önümüzdeki yıllarda da KOBİ'lerimize artan hizmet kalitemizle, güçlü sistemsel  altyapımızla ve artan fon kaynağıyla bu seviyeyi korumayı hedefliyoruz." diye  konuştu.

"KREDİLERİMİZİN YARISINA YAKININI KOBİ'LERE KULLANDIRDIK"

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür  Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, KOBİ'lere finansal destek sağlamanın  yanı sıra işlerini büyütebilmeleri, rekabette güçlenebilmeleri ve sahip oldukları  finansmanı doğru kullanabilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık  desteği de verdiklerini söyledi.

KOBİ'lere elde ettikleri finansmanı nasıl kullanabilecekleri konusunda  yol göstermek adına TEBKOBİ Akademi, TEB KOBİ Danışmanları, TEB KOBİ TV gibi  katma değerli hizmetler sunduklarını belirten Boz, yurt dışında ticaret yapmayı  kolaylaştırarak KOBİ'lere dış ticarette kılavuzluk yapma hedefiyle hayata  geçirdikleri www.tebledisticaret.com ile pazarlara yönelik rafine bilgiyi tek bir  havuzda topladıklarını dile getirdi.

Boz, 160'tan fazla ülke, bin 500'den fazla firma, 20 binden fazla  tedarikçi,10 binden fazla sektörel rapor bilgilerin güncel olarak yer aldığı  www.tebledisticaret.com'un üyelerinin ürünkodu, pazar verileri, potansiyel  müşteri listesi, güncel fuar bilgileri, nakliye sürecinde gerekli evraklar,  ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranları gibi kapsamlı bilgilere kolayca  ulaşabildiğini ifade etti.

TEB olarak bu yılın ilk 6 ayında toplam 60 milyar TL'lik kredilerinin  yarıya yakınını Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak gördükleri KOBİ'lere  kullandırdıklarının altını çizen Boz, "KOBİ kredilerinin yüzde 43'ü küçük ölçekli  işletmelerin, yüzde 34'ü orta ve büyük ölçekli KOBİ'lerin, toplam yüzde 23'ü de  mikro ölçekli işletmelerin oldu. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında da kredilerin  yarıya yakınını KOBİ'lere kullandırmıştık." dedi.

"KOBİ KREDİ HACMİMİZ 3,6 MİLYAR TL"

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, KOBİ'lere yönelik  farklı alanlarda birçok çalışmalarının bulunduğunu, bu yıl hazine destekli KGF  ürünü olan Portföy Garanti Sistemi'nin (PGS) KOBİ'ler tarafından ciddi anlamda  ilgi gördüğünü belirtti.

Albaraka olarak bu kapsamda altyapısını ilk geliştiren ve PGS  kullanımını ilk uygulayan bankalar arasında yer aldıklarını söyleyen Altundağ,  kendi ölçeklerine göre ciddi kullandırımlar yaptıklarını ifade etti.

Altundağ, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bunun dışında, dış ticaret ürün paketlerimiz, leasingve Doğrudan  Borçlandırma Sistemi (DBS) ürünlerimizle de finansman hacmimizi  genişlettik. KOBİ’lere özel hizmetler sunarak onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz.  Gıda Toptancı Desteği paketi ile halihazırda işleyen bir sistemde finansmandan  çok işine odaklanmak isteyen iş adamlarımıza destek veriyoruz. Vadeli ihracat  finansmanı ile ihracatçılarımızın nakit akışında rahatlama sağlıyoruz. 2017 yılı  dokuz aylık KOBİ kredi hacmi 3,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Yıl sonuna kadar  bu kredi hacminin 5 milyar TL tutarına erişmesi hedeflenmekte. Reel sektöre  desteği misyon edinen bir banka olarak ana stratejilerimizden biri, riski tabana  yaymaktır.  Şu an için ticari kredi hacmimizin yüzde 18'ini KOBİ'ler  oluşturmakta.  Önümüzdeki dönemde de KOBİ'lere odaklanmak ve bu alanda büyümek  istiyoruz."

YORUMLAR 2
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    kobi kredi oranlarını bir görseniz biresel müşterilere bile daha düşük faizle veriyorlar.
    Cevapla
  • biz buradayiz 6 yıl önce Şikayet Et
    güzel haber yapmışsınız tebrikler pekiyi kobi ktedisindeki faizlerden haberiniz varmı ondanda bi haber verinde iyice aydinlanalim bari esnafin baska caresi yokki mecbur kullaniyo bide bunu övünerek haber yapiyorsunuz ticareti yapan ben alan sen parayi kazanan bankalar
    Cevapla