Türkiye'ye izin çıktı ama kurallara aykırı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya'nın domates ihracatında sadece 4 firmaya izin vermesinin yanlış olduğunu söyledi.

Türkiye'ye izin çıktı ama kurallara aykırı
Türkiye'ye izin çıktı ama kurallara aykırı
GİRİŞ 24.10.2017 14:52 GÜNCELLEME 24.10.2017 14:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya'nın domates ihracatında sadece 4 firmaya izin vermesinin son derece yanlış olduğunu savunarak, "Beni her gün bir firma arıyor. Binlerce firma var. Rusya izni 4 firmaya verirse diğer firmalar ne olacak? Onlar diyor ki 'biz bunu hiç kabul etmeyelim. Mütekabiliyet olsun." dedi.

Türkiye-Rusya Medya Forumu kapsamında Antalya'da bulunan Büyükekşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya’ya en yüksek ihracat rakamının 2013'te 7 milyar dolar ve Rusya'dan ithalatta en yüksek tutarın 2012'de 26,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Bu ülkeye ihracatın 2014'te 5,9 milyar dolara gerilediğini belirten Büyükekşi, 2015'te özellikle Rusya'daki ekonomik krizden dolayı ihracatın 3,6 milyar dolara indiğini söyledi. Büyükekşi, geçen yıl Rusya'ya ihracatın yüzde 52 azalışla 1,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesiyle birlikte Türkiye'nin ithalatının da gerilediğini aktardı.

Bu yılın ocak-eylül döneminde Rusya'ya ihracatın yüzde 53 artışla 1,8 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Büyükekşi, "Aynı trend devam ederse Rusya'ya ihracatta ilave 1 milyar dolar artış bekliyoruz. Bu yılın tamamında ihracatın 2,7 milyar doları bulmasını öngörüyoruz." dedi.

4 FİRMA KURALLARA AYKIRI

Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin hızla gelişmesine karşın bunun ticaret hacmine yansımamasının iki nedeni bulunduğunu, bu nedenlerin "emtia fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle Rusya ekonomisinin hızla iyileşememiş olması" ve "bütün engellerin ilk etapta kaldırılmaması olduğunu" söyledi.

Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Rusya'nın domates ihracatında sadece 4 firmaya izin vermesi son derece yanlış. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, 'bize ihracatçılardan çok büyük baskı var' diyor. Beni her gün bir firma arıyor. Binlerce firma var. Rusya izni 4 firmaya verirse diğer firmalar ne olacak? Onlar diyor ki 'biz bunu hiç kabul etmeyelim. Mütekabiliyet olsun. Rusya'dan da buğday, mısır gibi ürünleri 4 firma ihraç edebilsin... Bunlara gerek yok.' Biz geçmişte 35 milyar dolar ticaret hacmini yakalamışız. İki lider 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koymuş. Şu andaki rakam 20 milyar doların altında. Böyle yaparak bir yere varamayız."

"Bu 4 firma belli mi ve nasıl belirlendi?" sorusu üzerine Büyükekşi, "Bu firmalar kimler bilmiyorum. Şartlar nasıl belirlendi bilmiyorum. İhracatçılar bu işe karşı çıkıyor. Bunun mantıken sürdürülebilmesi mümkün değil. Bu 4 firmanın 50 bin ton domatesi satması Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı. Aykırı bir şeyi kabul etmek de doğru değil. Türkiye'deki rekabete aykırı." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Nezih 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu dört firmanın çatısı altında diğer üreticileri de memnun edecek "kooperetif" esaslı düzenleme yapılabilir.Ancak kaliteli ve ilaç artığı olmamak kaydıyla.Benzer çareler de üretilebilir.
    Cevapla
  • gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    bizde vermeyelim hic onlar dusunsun
    Cevapla