Facebooktan ek iş yaptı, tazminatsız kovuldu

İşverenden izinsiz ek iş yapan aşçı tazminatsız kovuldu.

Facebooktan ek iş yaptı, tazminatsız kovuldu
Facebooktan ek iş yaptı, tazminatsız kovuldu
GİRİŞ 23.10.2017 13:33 GÜNCELLEME 23.10.2017 15:42
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bir restoranda aşçı olarak çalışan kişi, maaşını düzenli alamadığı gerekçesiyle ek iş olarak sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden dövmecilik yaptı. Patron ise, iş sözleşmesindeki, 'işçi, işverenin yazılı izni olmaksızın başka bir işte çalışamaz ve ek iş yapamaz' hükmünü gerekçe göstererek, aşçıyı tazminatsız kovdu. Mahkemenin işe iade ettiği işçiye Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yüksek mahkeme, davacı aşçının iş sözleşmesine aykırı davrandığı gerekçesiyle kararı bozdu. 

İstanbul'da bir restoranda, 18 Mart 2011'de soğuk meze ustası olarak çalışmaya başlayan aşçı, 20 Ekim 2015 günü vardiyaya gittiğinde büyük bir şok yaşadı. Ahlak ve iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışlarının olduğu gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanununun 25/II maddesi gereğince haklı sebeple işten kovulduğu bildirilen aşçı, hukuk mücadelesi başlattı. Bakırköy 12. İş Mahkemesi'nde işe iade davası açan aşçı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istedi.

Mahkemede ifade veren aşçı, işten çıkarılmasını gerektiren herhangi bir hareketi olmadığını iddia ederek; feshin geçersizliğinin tespiti ile işe iadesine, iş verenin işçiyi işe başlatmaması halinde 8 aylık brüt ücreti tutarında tazminatın, boşta geçen sürelere dair 4 aylık ücretin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı işveren ise davacının facebook hesabında davalı şirkete dair bağlılık ve güven ilkesine aykırı beyanlarda bulunduğu, bu hal ve hareketin 4857 sayılı İş Kanununun 25/II maddesi gereğince haklı sebeple fesih sebebi olduğuna, ayrıca davacının ek iş olarak dövmecilik yaptığının anlaşıldığına dikkat çekti. İş sözleşmesinde davacının söz konusu sözleşmenin 7-j maddesi gereğince işverenin yazılı izni olmaksızın ek iş yapamayacağının düzenlendiğini belirten davalı işveren, davanın reddini savundu.

Davacının davalı iş yerinin izni olmadan ek iş yaptığının tam olarak davalı tarafından ispatlanamadığına dikkat çeken mahkeme davayı kabul etti. Mahkeme, iş yeri yetkilisinin kusurlu eylemleri ile davalı firmanın ekonomik durumunun olumsuz etkilenip, maaşlarının uzun süredir ödenmemesi karşısında davacının facebook hesabındaki beyanlarının feshi gerektirecek ağırlıkta bir eylem olmadığına hükmetti. Feshin davacının eylemi karşısında çok ağır bir yaptırım olduğu, iş akdinin geçerli sebeple feshedilmediği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verildi. Kararı işveren temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Daire, oy birliği ile mahkeme kararını bozdu. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi:

"Davacının olduğu anlaşılan sosyal medya hesabına ait fotoğraf ve paylaşımlardan davacının iş sözleşmesinin 'Özel Şartlar' başlıklı 7. maddesinin j bendinde düzenlenen; 'işçinin işverenin yazılı izni olmaksızın başka bir işte çalışamayacağı ve ek iş yapamayacağı' hükmüne aykırı davranışta bulunduğu ortadadır. Kararın bozularak ortadan kaldırılmasına, davanın reddine, davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.980 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 20
  • BüyükTürkiye 6 yıl önce Şikayet Et
    Burda işveren haklı.birkaç günden sonra 2.işi mesai saatleri dışında yapsa da yorgunluk başgösterir ilk işindeki verimi de düşer çalışanın
    Cevapla
  • Sıddık 6 yıl önce Şikayet Et
    Namuslu esnaf işçilerin mahkemelerinden bıktıkları için işlerini küçültüyorlar,üçkağıtçı fırıldak girişimcilere gün doğmuş.SSK sız ve 1000 tl maaşla çalıştırıp 4 ayda bir işten kovuyorlar.Kısaca her iki tarafın üçkağıtçıları kazanıyor,namuslu işveren ve patron zarar görüyor.
    Cevapla
  • Almanyali 6 yıl önce Şikayet Et
    Ustalar Almanyada kural da aynen Is verenden gizli baska bi yede calisiyorsan hemen isten ata bilir seni onun kazancla suyla buyla isi yok cunki senin sigortani falan esas olan is yerin oduyor ve sen ek iste bi kaza yaparsan sigortali degilsin ve sen istirahata ciktigin zaman sakatlaninca esas olan is yerin oduyor senin Maasini dusunmeden konusmayin hem ek iste bi sey oldugu zaman kolun falan koparsa Tazminatini kimden Temin edeceksin????
    Cevapla
  • abdullah ünal 6 yıl önce Şikayet Et
    almanyada da böyleyse tamamdır kardesım ... :)))) almanyanız yerın dıbıne batsın bırakın artık su avrupa görmüş ayaklarını....
    Cevapla
  • Serdar 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynı olay 1 sene önce olmuştu. İzmir 10. İş Mahkemesi'nin kararını Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, bir çalışanın mesai saatleri dışında başka bir yerde çalışmasının, işten çıkarılması için haklı neden olamayacağına hükmetmişti. Bu adalet herkese farklı işliyor sanırsam.
    Cevapla
  • Ceddi Osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay çoğunlukla hep güçlü ve zengin Lehine karar veriyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle