İran'dan 'Türkiye' açıklaması: Buna karşıyız!

İran, Türkmenistan gazının İran üzerinden takas (swap) yöntemiyle Türkiye'ye ihraç edilmesine olumlu bakmadığını açıkladı.

İran'dan 'Türkiye' açıklaması: Buna karşıyız!
İran'dan 'Türkiye' açıklaması: Buna karşıyız!
GİRİŞ 22.10.2017 16:07 GÜNCELLEME 22.10.2017 16:07
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

İran Petrol Bakan Yardımcısı ve Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Hamid Rıza Iraki, Türkmen doğalgazının takas yöntemiyle Türkiye'ye satılmasına karşı olduklarını söyledi.

Tahran merkezli Cihan-i Sanat (Jahanesanat) Gazetesi'ne konuşan Iraki, "Türkiye, İran gazının geleneksel pazarıdır. Geleneksel pazarımız olan Türkiye'ye rakip ülke gazının takas şeklinde taşınmasına karşıyız. Fakat Türkmen gazının Azerbaycan ve Ermenistan'a takas edilmesinde bir sakınca yoktur" dedi.

İran, takas yöntemiyle kuzeydoğu illerinde kullanılmak üzere Türkmenistan'dan aldığı doğalgaz karşılığı, Aşkabat adına kuzeybatı komşularına doğalgaz veriyor. Takas yöntemi, her iki üretici ülkenin taşıma maliyetini önemli ölçüde düşürüyor.

İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgaz miktarını mevcut hatlarla yıllık iki milyar metreküp arttırabileceğini kaydeden İranlı Bakan Yardımcısı, dokuzuncu ulusal boru hattının devreye girmesiyle İran'ın Türkiye'ye istenilen miktarda doğalgaz verebileceğini söyledi.

Iraki, İran doğalgazının Türkiye'ye ihracının arttırılmasına ilişkin, iki ülke arasında "ciddi görüşmelerin olmadığını" sözlerine ekledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerine göre, Türkiye geçen yıl İran'dan yedi milyar 705 milyon metreküp doğalgaz ithal etti. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 61
  • ali veli 6 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar çok net ve ticari açıdan mantıklı mantıklı konuşmuşlar. Kim kendi ürününe rakip ister ki. Doğru düşünüp doğru analiz yapmak gerekir. Kendimize yeni düşmanlar yaratmaya çalışmayalım.
    Cevapla
  • MİSAFİR 6 yıl önce Şikayet Et
    Yok bu İran adam olmaz. Ne zaman sıkışsa Türkiyeyi yanında buluyor ama kıymetini anlayamıyor. Türkiye, YPG koridorunun Akdeniz'e açılmasına mani olmasa, ABD bu koridor üzerinden Erbil'e askeri yığınak yapacak ve İran'ı Erbil'den vuracak. Biz ABD'yi karşımıza alıp buna mani oluyoruz. Şunların yaptığına bak. Müslümanda minnet ve vefa duygusu olur ama bunlarda göremiyoruz.
    Cevapla
  • ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    iranın iyi tarafları var ama çok kütü tarafları da var bir orta yolu bulursa doğru yolu bulursa inşallah bulur gerçek anlamda islamla tanışır ..
    Cevapla
  • hakkı 6 yıl önce Şikayet Et
    Şia hiçbir zaman Sünnilerin güçlenmesini istememiştir. bunun en büyük kanıtı şianın tarihi boyunca sürekli olarak sünni ülkelere savaş açmasıdır. tarihinde hiçbir hıristiyan veya bir başka dinden hiçbir ülke ile savaşa girmemiştir. Şia bizden uzak olsun.
    Cevapla
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    işte iranın dostluğu bu kadar yani samimi değiller islama da uygun davranış içinde değiller
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle