Barzani'yi şoke eden açıklama! Tek yol Türkiye

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Bryza, "IKBY'nin ekonomik olarak hayatta kalabilmek için Türkiye'ye bağlı olduğu gerçeğini kullanması gerektiğini düşünüyorum" dedi

Barzani'yi şoke eden açıklama! Tek yol Türkiye
Barzani'yi şoke eden açıklama! Tek yol Türkiye
GİRİŞ 09.10.2017 13:34 GÜNCELLEME 09.10.2017 13:35
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Bryza, IKBY'nin enerji kaynaklarını paraya çevirebilmesi için tek yolun Türkiye olduğunu ve Türkiye'nin güçlü bir pozisyonda bulunduğunu belirtti.

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi ve ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bryza, "Türkiye'nin tartışmalar sonlanınca durumu avantaja dönüştürmesi ve IKBY'nin ekonomik olarak hayatta kalabilmek için Türkiye'ye bağlı olduğu gerçeğini kullanması gerektiğini düşünüyorum. IKBY'nin enerji kaynaklarını paraya çevirebilmesi için tek yol Türkiye. Türkiye gerçekten güçlü bir pozisyonda bulunuyor" dedi.

Bryza yaptığı açıklamada, IKBY'deki gayrimeşru referandumun zamanlamasının Suriye ve Kuzey Irak'ta DEAŞ ile mücadelede yaşanan gelişmelerle ilgili olduğunu söyledi.

DEAŞ ile mücadelede bölgedeki kürt güçlerinin önemli rol üstlenmesinin bu süreçte etkili olduğunu ifade eden Bryza, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin böyle bir dönemde referenduma giderek ABD'nin refendumun durdurulmasına ilişkin baskı kurmasının önüne geçmeyi planladığını kaydetti.

Bryza, şu an Kerkük'e yapılan yatırımlar sayesinde petrol üretiminin devam ettiğini dile getirerek, "Ben eninde sonunda Türkiye ile IKBY arasındaki tansiyonun düşeceğine ve Türkiye üzerinden Kerkük'teki enerji kaynaklarının ihracatına devam edileceğine inanıyorum. Bu olmak zorunda. Mesele bu noktaya ne kadar hızlı gelebileceğimiz." değerlendirmesinde bulundu.

IKBY'deki petrol kaynaklarının uluslararası piyasalar üzerinde çok zayıf etkisi olduğuna dikkati çeken Bryza, şunları söyledi:

"Türkiye ve IKBY arasındaki tansiyonun yükseldiği dönemde petrol fiyatlarında küçük bir yükseliş oldu. Bölgedeki kaynaklar küresel petrol talebinin küçük bir bölümünü oluşturuyor. Dünyada günde yaklaşık 100 milyon varil petrol tüketiliyor ve Irak'ın kuzeyinden yapılan ihracat bu miktarın yüzde 1'inden az bir rakama tekabül ediyor. Ancak bu kaynakların ihracatının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara taşınması, Türkiye, IKBY ve Irak hükümeti arasındaki uzun süreli iş birliğinin geliştirilmesi için potansiyel taşıyor."

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ PRENSİBİ YOL GÖSTERİCİDİR

Bryza, referanduma yönelik bölge ülkelerinin kendi çıkarlarına uygun tepkiler verdiğini söyledi. IKBY'ye komşu ülkelerin referanduma karşı çıkarak rasyonel bir yaklaşım sergilediğini belirten Bryza, şöyle konuştu:

"Uluslararası hukukta da toprak bütünlüğü prensibi yol gösterici ilkedir. Çünkü ulus devletler kendilerini korumak isterler. Uzun vadede baktığımızda, Türkiye'nin tartışmalar sonlanınca durumu avantaja dönüştürmesi ve IKBY'nin ekonomik olarak hayatta kalabilmek için Türkiye'ye bağlı olduğu gerçeğini kullanması gerektiğini düşünüyorum. IKBY'nin enerji kaynaklarının paraya çevrilmesi için tek yol Türkiye. Türkiye gerçekten güçlü bir pozisyonda bulunuyor. Türkiye, bu tartışmalar sonlandığında bölgede enerji ticaretine devam ederek güçlü pozisyonu koruyacaktır."

YORUMLAR 16
  • Binyatoğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Berazani israelin oynuna kandı. Başına geleceklerden bi haber yakında pişmiş tavuk gibi olacak beraz.
    Cevapla
  • esas 6 yıl önce Şikayet Et
    O silahları ve eğitimleri destekleri Türkmenlere veya araplara verseydiniz onlar önemli bir görev üstlenirlerdi. Türkiye karşıtı bir politika izlediniz battınız. içerdeki piyonlara oynayıp yüklenmek zorundasınız. HDPkk ve Dhkp-cHP dünden hazır
    Cevapla
  • Nur 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahın kudretine kimse gelemez
    Cevapla
  • adam 6 yıl önce Şikayet Et
    adam akıllı gerçekleri görüyor
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Galipolan Allahtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle