ABD Türkiye ticaretinde son durum

ABD ile Türkiye arasındaki vize restleşmesinin ardından gözler ABD-Türkiye arasındaki ticari ilişkilere çevrildi.

ABD Türkiye ticaretinde son durum
ABD Türkiye ticaretinde son durum
GİRİŞ 09.10.2017 10:26 GÜNCELLEME 09.10.2017 10:26

Son olarak 40 adet Boeing alımı ile gündeme oturan ABD-Türkiye arası ikili ilişkilerde son dönemde bir iyileşme göze çarpıyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre yılın ilk 8 ayında ABD'ye, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artışla 5,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Aynı dönemde ABD'den 7,9 milyar dolarlık ithalat yapıldı ve toplam ticaret hacmi 13,7 milyar dolara ulaştı. 

ABD'ye yapılan ihracatta ciddi bir artış olmasına karşın toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 5,5 seviyesinde bulunuyor. 

Benzer durum ithalat rakamlarında da görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2016 yılının tamamında ABD'den 10,8 milyar dolarlık ithalat yapılırken ülkenin payı yine yüzde 5,5 seviyesinde gerçekleşti. 

EN ÇOK DEMİR İHRAÇ EDİLİYOR  

ABD ile ikili ticarete bakıldığında Türkiye'nin en çok demir ve çelik çubuklar ihraç ettiği görülüyor. Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre demir ve çelik çubukları dokunmuş halılar ve bazı havacılık araçlarının aksamları takip ediyor.  

Verilere göre Türkiye'nin ABD'den en çok ithal ettiği ürünlerin başında ise hava taşıtları ve demir çelik döküntü ve hurdaları geliyor.  

EN SON BOEING'LE MASAYA OTURDU

Öte yandan ABD ile Türkiye arasında son dönemdeki en büyük görüşme geçtiğimiz ay 40 adet Boeing uçağı için yapılmıştı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'in (BM) 72. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD gezisi esnasında Boeing ve THY yetkilileri, 20 + 20 toplamda 40 adet ve 2019'dan başlayıp 2023'te tamamlanmak üzere 787-9 Dreamliner satın alma görüşmelerine başladı.

Söz konusu uçakların liste fiyatı 10.8 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.