"Çukulat incir" fiyatları tavan yaptı

Kuru incirin en kaliteli çeşidi olan, hava şartlarının olumsuz etkilediği ve rekoltenin bu yıl az olduğu "çukulat"ın fiyatı, iç piyasada 65, ihracatta ise 90 liraya kadar yükseldi.

"Çukulat incir" fiyatları tavan yaptı
"Çukulat incir" fiyatları tavan yaptı
GİRİŞ 01.10.2017 12:06 GÜNCELLEME 01.10.2017 12:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri konumunda olduğu kuru  incirde, son yıllarda giderek artan talep, fiyatları düzenli olarak artırdı. 

Geleneksel Avrupa ve ABD pazarlarının yanı sıra Arap ülkeleri, Japonya  ve Çin'in de talebini artırmasıyla geçen yıl iç piyasada raflarda 40 liraya kadar  çıkan "çukulat"ın fiyatı bu sezona da yüksek başladı.
 
Sezonun geç başlaması ve iri meyve oluşumundaki azalma nedeniyle  ekstra kalite üründe raf fiyatları 65 liraya çıktı.
 
Tariş İncir Birliği Germencik İşletme Müdürü Mehmet Ali Tu, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Ekim'deki kalkacak ilk gemi için ihracatlık  ürünleri almaya devam ettiklerini söyledi.
 
Bu yıl tahmin edilenden daha az "A kalite" incir olduğunu belirten Tu,  "Bazı ürünlerde yüzde 80, bazı ürünlerde ise yüzde 100'e varan fiyat  farklılıkları oluştu. Bu da iç ve dış piyasada ürünü satmakta bazı zorluklara  neden oluyor. Geçen sene tonuna 4 bin dolarolarak teklif ettiğimiz ürünü bu yıl  6 bin dolar teklif etmek zorunda kalıyoruz. İç piyasada da geçen yıl kilogramı 40  liraya sattığınız ürünü bu yıl 60-70 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Ambalaj  ürünlerindeki fiyat artışları da iç piyasadaki yükselişte etkili oldu."  ifadelerini kullandı.
 
Üreticiden 25 liraya alınıyor
 
Fiyat artışlarının üretici için olumlu gibi gözükse de talep açısından  sıkıntı yaratabileceğini ifade eden Tu, kuru incirin fiyatının çok yükseldiğini,  bunun tüketicinin tepkisine neden olabileceğine işaret etti.
 
Zor bir süreçten geçtiklerine dikkati çeken Tu, ihracat fiyatı  kilogram başına 90 liraya ulaşan ve en yüksek kalitedeki ürün olan "çukulat  incirin" Arap ülkeleri ve Japonya'dan yoğun talep görmeye devam ettiğine işaret  etti.
 
Üreticiden kilogramı 25 liraya alınan bu ürünün 3 kez karanlık odada  kontrolden geçtiğini, tek tek işlenerek özel bir yöntemle sarılıp paketlendiğini  dile getiren Tu, bu ürünün iç piyasada ise daha çok hediyelik olarak  değerlendirildiği kaydetti.
 
"Fiyat artışı durmalı"
 
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da fiyat açısından üretici  için çok iyi bir yıl olduğunu fakat fiyatların daha da artmasının ters etkiye yol  açabileceğini söyledi.
 
"A kalite" incirin raf fiyatının çok yüksek olduğuna dikkati çeken  Bosnalı, "Aynı şey zeytinyağında da geçerli. Müstahsil zeytinyağını 15 liraya  satıyor ama raflarda 35 liraya kadar çıkıyor. Dolayısıyla büyük marketlerin  yasasını düzeltmek lazım. Ürüne yüzde 40'larda kar marjı koymak doğru değil.  Üreticinin şu an çok memnun olduğunu biliyorum fakat fiyatların daha da  yükselmesini istemiyoruz, bu yükselme incir tüketimini azaltabilir." diye  konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    15 TL lik zeytinyağına %40 kar koyunca 35 tl oluyormuş.vay arkadaş vay..
    Cevapla