Bakan'dan bir müjde daha! Oyun bozuldu

Bakan Fakıbaba, fındık üreticisine bir müjde daha verdi. TMO’nun 40 randımanın altındaki fındığı da alacağını duyuran Fakıbaba, spekülatörlerin oyununu bozdu.

Bakan'dan bir müjde daha! Oyun bozuldu
Bakan'dan bir müjde daha! Oyun bozuldu
GİRİŞ 22.09.2017 11:38 GÜNCELLEME 22.09.2017 11:38
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Fındık üreticisini mağdur etmemek için TMO'ya "Bütün fındığı alın" talimatı veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba dün yeni bir açıklama daha yaptı. Fakıbaba, TMO'nun 40 randımanın altındaki fındığı da alacağını duyurdu. Ankara Ticaret Odası'nın düzenlediği 'Besiciliğin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli'nde konuşan Bakan Fakıbaba, 40 randımanın altındaki fındığın alınacağını belirterek, spekülatörlerin oyununu da bozmuş oldu.

Fakıbaba, "Fırsatçılar 'TMO randımanı yüzde 40'ın altında olan fındığı almıyor' diyerek 6-7 liradan mal alıyor. İçine Giresun fındığını karıştırıp TMO'ya 10 liraya satıyor. Bugün karar aldık, 40 randımanın altındaki fındığı da alıyoruz. Üreticinin, sanayicinin, tüketicinin yanında olacağız. Bundan sonra da her 15 günde bir her sektörden sivil toplum örgütleriyle toplantı yapacağım" şeklinde konuştu.

ÜRETEN İNSANIN ELİNİ ÖPERİZ

Fakıbaba, tarımda hükümet olarak üreticilere istedikleri desteği sağlayacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Üreten insanın elini öperiz. Çok çalışacağız. Birbirimize güveneceğiz. Hükümet olarak sonuna kadar da destekleyeceğiz. Ama önemli olan desteklerken ithalatı önleyip ihracatı artırarak kendimize yeter bir ülke haline gelmek. Biz el ele verdiğimizde yapamayacağımız bir şey yok. Tarım sektörünü ayağa kaldıracağız."

YARINIMIZ BUGÜNÜMÜZDEN DAHA İYİ OLACAK

Bakan Fakıbaba, Türkiye'nin 80 milyonluk bir aile olduğunu ifade ederek, "Hep acaba 'Biz bu ülkeyi nasıl bölebiliriz' diye uğraştılar. Almanya'daki seçimlerde Türkiye'nin konuşulmasına bakın. Türkiye'deki referanduma diğer ülkelerin müdahalesine bakın. Amaç Türkiye'yi küçültmek. Yarınımız bugünümüzden daha iyi olacak" dedi.

FINDIK İHRACATININ YARISI TRABZON'DAN

Türkiye'nin 2016-2017 sezonundaki 235 bin 769 tonluk fındık ihracatının yaklaşık yarısı Trabzon'dan gerçekleştirildi. Türkiye, 1 Eylül 2016 - 31 Ağustos 2017 döneminde gerçekleştirilen ihraç sezonunda 1 milyar 882 milyon 254 bin dolar karşılığında 235 bin 769 ton fındık ihraç etti. Söz konusu sezonda Trabzon'dan 117 bin 139 tonluk fındık ihracatı karşılığında 940 milyon 571 bin 347 dolar gelir elde edildi.

Buna göre Trabzon, Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 49.7'sini tek başına gerçekleştirmiş oldu. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındığın Türkiye'nin en fazla döviz girdisi sağlayan tarım ürünlerinin başında geldiğini söyledi.

YORUMLAR 8
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Bakan daha ne yapsın her gelen giden fındık üretmiş başka işle uğraşmaz tembellesmis millet yılda bir kez toplar bu fındığı gelir devlet hepsini alsın der.birde oyla tehdit ediyor arkadaş kusura bakmada bu yürüyüşü yapanlar ordulu so kesim zaten oyunu vermiyordu hükümete.
    Cevapla
  • burhan 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen,
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    kul hakkına çok dikkat ediyor bakanımız Allah celle celaluhu yolunu açık eylesin.
    Cevapla
  • Abdullah keleş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir işçi bir günde en fazla 100 kilo kabuklu yaş fındık toplar bunun 30 kilosu tane olarak kalır 30 kilo fındık 240 lira işçi yöğmiyesi 100 tl geriye kaldı 140 lira tırpanı yöğmiyesi 300 tl tımarı filiz alması vs ilacı gübresi makinaya vermesi zaten 8 liradan fazla maliyet var hiç utanmadan konuluyorsunuz sandıkta görürsünüz yaptıklarınızın randumanını
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    10 tlnin maliyeti kurtarmadığı kesin. Ama zaten fındık üreticilerinin çoğunun asıl mesleği bu değil. Çoğu fındığı yan gelir olarak kullanıyor. İşi sadece fındık üreticisi olanların ise mahsul miktarı oldukça yüksek oluyor. İki sene önce yüzde yüz kar ettiğinizde kimsenin sesi çıkmıyordu. Kazanınca ben elde ettim, az kazanınca kahrolsun hükumet diyorlar. İnsaf...
    Cevapla
  • Momedoglu 6 yıl önce Şikayet Et
    Daha 2 gün önce 1 fındık işçisine sordum.daha önce karşı esnafın çıragıydı. Yevmiye ne kadar alıyorsun 70 tl. 20 dönümlük yeri (fındık olan) ne kadar sürede topluyorsunuz 7 8 kişiyle 3günde dedi. Kilosu 10 lira fena değil.ayrıca dönüm başına aldığın desteklerde cabası. 1 ürün 1 yerde ne kadar çok varsa fiyatıda o kadar düşük olur. Bence baska şeylerde ekin. Sandığa gelince sandıktan çıkanlar sadece sana hizmet etmiyor. Sandıktan çıkan esnafa memura çiftçiye işçiye işverene hayvana ağaca hepsinin toplamı iyi kötü insana hizmet ediyor. Sandık sana özel değil. Ha sandıkta görüşelim sandık sanki sadece fındık üreticilerine hizmet ediyor.
    Cevapla
  • Samsun. 6 yıl önce Şikayet Et
    TMO .10 teleden bütün fındığı alıyorsa ben diğer üreticiler neden 7 teleye fındığı tüccara veriyoruz...
    Cevapla
  • gariban ciftci 6 yıl önce Şikayet Et
    kardes bende citciyim meyve uretiyorum.niye devlete vermiyosunuz cok.merak ettim gercekten yalan mi soyluyo koskaca bakan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle