Türkiye Bankalar Birliği'nden güvenlik uyarısı

TBB, son dönemde müşteri mağduriyetlerine neden olan, telefon, e-posta, sosyal medya gibi iletişim araçları yoluyla yapılan dolandırıcılık girişimleri üzerine açıklama yaptı.

Türkiye Bankalar Birliği'nden güvenlik uyarısı
Türkiye Bankalar Birliği'nden güvenlik uyarısı
GİRİŞ 20.09.2017 10:40 GÜNCELLEME 20.09.2017 10:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye Bankalar Birliği, "Banka müşterileri kişisel bilgilerini, parolalarını, banka tarafından telefonlarına gönderilen şifreleri; telefonda sözlü olarak, telefonda tuşlayarak veya kısa mesaj, sosyal medya mesajları ile asla paylaşmamalı, yönlendirildikleri internet sitelerinin bankalarına ait olduğunu kontrol etmelidirler" açıklamasını yaptı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), son dönemde müşteri mağduriyetlerine neden olan, telefon, kısa mesaj, e-posta, sosyal medya gibi iletişim araçları yoluyla yapılan dolandırıcılık girişimleri konusunda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

TBB'den yapılan açıklamada, müşterilerin, kendilerini banka yetkilisi olarak tanıtan kişilerce arandıkları, çeşitli vaatlerle ikna edildikten sonra kimlik ve kart bilgileriyle birlikte şifrelerin doğrudan veya tuşlama yoluyla istendiği belirtildi.

Benzer bilgilerin bankalara ait telefon numaralarını taklit eden numaralardan gönderilen kısa mesaj (SMS), e-posta ve sosyal medya mesajlarıyla da talep edildiği ve müşterilerin bu şekilde dolandırıldığının tespit edildiğinin bildirildiği açıklamada, müşterileri ikna etmek için promosyon verileceği, para iadesi yapılacağı, banka hesaplarında sorun olduğu, bu sorunların giderileceği ve bilgilerinin güncelleneceği gibi söylemler kullanıldığı belirtildi.

Açıklamada dolandırıcıların yaptığı aramaların ve işlemlerin bankaların kurumsal sistemleri üzerinden gerçekleştirildiği izlenimi verildiği, müşterilerin bankalara ait olmayan sahte internet sitelerine veya bilgi işlem sistemlerine yönlendirildiği bilgisine yer verilirken, banka müşterilerinin kişisel bilgilerini, parolalarını, banka tarafından telefonlarına gönderilen şifrelerini telefonda sözlü olarak, telefonda tuşlayarak ya da farklı bir yolla asla paylaşmaması uyarısında bulunuldu.

Müşterilerin yönlendirildikleri internet sitelerinin bankalarına ait olduğunu kontrol etmesi uyarısı da yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yapılan görüşme ve yazışmalarda herhangi bir şüphe oluşması durumunda görüşmenin sonlandırılarak hızla ilgili bankaya bilgi verilmesi gerekmektedir. Kişisel bilgiler, parolalar ve işleme özel olarak cep telefonuna gönderilen şifrelerin paylaşılmaması, olası bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmaması bakımından büyük önem taşımaktadır."

YORUMLAR 3
  • SSK EMEKLİSİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Nedim bey kardeşime sene 2002 gazetelerde bir ilan görüp araba sevdaşıyla çekip ta İstanbula gittik ,şirkete vardık peşinatı yatırıp bir mikdar da daha sonra para yatırdık sonra bir bakdık patladı gitdi şirket ortada yok bizim gbi binlerce insanı çarpmışlar hala bir haber yok...Velhasıl bir bir zamanbirilerin dediği gibi üçkağıt ekonomisi
    Cevapla
  • nedim 6 yıl önce Şikayet Et
    Dolandırıcılık yapanların yanına kar kaldığı sürece bu iş çözülmez. Kanunlarda hiçbir cezası yok bunun .Adamlar yakalansa bile ertesi gün elini kolunu sallayıp geziyor . İki tanesine müebbet hapis ver bakalım bir daha yapan olur mu ?kanunlar yetersiz çok kişinin canı yandı. Benim başıma 1,5 yıl önce geldi savcılığa gittik ne arayan var ne soran....
    Cevapla
  • SSK EMEKLİSİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Allah aşkına nedir bu kepazelik her gün bir üçkağıt her gün bir dolandırıcılık nasıl bir millet olduk haramı helali bu kadar unuttuk.idareciler bu konular da neden adam gibi kanunlar çıkarmaz neden hakim ve savcıların ellerin den bişey gelmez.Az önce bir mesaj geldi şöyle yazıyor ,tv kanalımızda yapılan bir çeklişte 1000 tl kazandınız hemen şu numarayı ara.Hemen sildim ,kim veriyor bu numaraları bunlara kimlerden temin ediyorlar benim numaramı .Allah sonumuzu hayır etsin
    Cevapla