Gedikli: OECD’yi ikiye katladık

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Gedikli: OECD’yi ikiye katladık
Gedikli: OECD’yi ikiye katladık
GİRİŞ 11.09.2017 11:20 GÜNCELLEME 11.09.2017 11:20
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüyerek OECD ülkelerindeki büyüme ortalamasını ikiye katladığını belirterek, “Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadı. FED faiz artışı, bilanço küçültme, AMB’nin likidite daraltması hepsi balon çıktı ve yüzlerine patladı. Son dönemde milli güvenlik ve bekamız için hayati olan terörle mücadele operasyonlarını manipüle edip toplumu kışkırtmak amacıyla devlete ‘katil’ deme cüretini göstermelerinin nedeni bu” dedi. 

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyümesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, “Büyüme rakamı çok iyi ama daha kaliteli hale getirmeliyiz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Bunlardan birisi olmayan ekonomiler kaliteli büyüyemez ve ayakta kalamaz. OECD ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 2.4 iken, yüzde 5,1 büyüyen Türkiye’yi görmezden gelenlerle, 2008 ABD ekonomik krizini çıkaran aynı odak” diye konuştu.

Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadığını kaydeden Gedikli, “Son 4 yıldır söylediğim gibi FED faiz artışı, bilanço küçültme, Avrupa Merkez Bankası'nın (ABM) likidite daraltması hepsi balon çıktı. Şimdi malzeme arıyorlar ama bulamıyorlar. Bakalım yeni sözlü yönlendirme bahaneleri ne olacak” şeklinde konuştu.
Küresel ekonominin alacakaranlık kuşağına ve kısır döngüye girdiğini kaydeden Gedikli, şu açıklamalarda bulundu:

“FED ve AMB her ikisi de kilitlendi, hareket alanları yok. FED faiz artıramıyor, faiz artıramadığı için bilançosunu daraltması da zorlaştı. Çin ağır borç yükü ve faiz ödemeleriyle karşı karşıya. Sermaye çıkışları hızlandı, ekonomileri iyice yavaşlayacak. Küresel ekonomiyi etkileyen tek bir vektör yok artık. Bütün vektörler etkileşim halinde ama bunun sonucu gelişmiş ülkelerin resesyona girmesi olacak. Bu resesyon Türkiye için çok önemli fırsatlar oluşturuyor ve oluşturacak. Herkes bunun farkında olmalı. Örneğin hammadde fiyatları, emtia fiyatları düşük kalmaya devam edecek. Petrol fiyatlarına gelince şu anda dolar düştüğü için fiyatları arttı. Makro-ekonomik göstergelere baktığımızda, büyümenin devam edeceğini görüyoruz. Asıl önemli nokta büyümenin kalitesini artırmamız. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ayakta kalacak ekonomi olmanın şartları. Siyasi istikrar da ayrıca dünyanın içinde bulunduğu kaos ortamında adeta bulunmaz Hint kumaşı kadar değerli. Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli, çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin karlılığı düşer, bu da istihdam sorununu doğurur. Merkez Bankası elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olmalıdır. Yapısal reformlara acilen geçilmeli ama projeler BES’teki gibi olmamalıdır. Bakanlıklar açıkladıkları strateji ve eylem planlarını, bunların geri dönüşünü yakından takip etmeli. Bürokrasi siyasi iradenin hızına yetişebilsin, hızlı karar alıp uygulayabilsin diye cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik. Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadı. FED faiz artışı, bilanço küçültme, AMB’nin likidite daraltması hepsi balon çıktı ve yüzlerine patladı. Son dönemde milli güvenlik ve bekamız için hayati olan terörle mücadele operasyonlarını manipüle edip toplumu kışkırtmak amacıyla devlete ‘katil’ deme cüretini göstermelerinin nedeni bu. Büyüme ve ihracat artacak, enflasyon ve işsizlik düşecek. Bu süreçte siyasi istikrar ve toplum huzurunun korunması çok önemli. Yeni Gezi olayları ve 15 Temmuz olayları gibi alçaklıklara karşı dikkat.“

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • zabit 6 yıl önce Şikayet Et
    İhraç ettiğimiz kimi ürünler geçen yıllara göre biraz pahalandı fiyatlar ihracat rakamları ile baya arayı açtı dolar acaba bu farkı ne yönde etkiler.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    sakal çok yakışmış
    Cevapla
  • memo. 6 yıl önce Şikayet Et
    peki anladıkta bu büyümeden asgari ücretliler,emekliler neden pay alamıyor,biri yer biri bakar kıyamet orada kopar,söylemedi demeyin.
    Cevapla
  • rkg 6 yıl önce Şikayet Et
    la gardaş bu asgari ücretliler emekliler nasıl bu evleri arabaları alıyor hele sen onu de. Şimdi demeki ev arabaları yok külliyen açlar.
    Cevapla
  • Abdurrahman Serdar 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece ekonomik kalkınma ile olmaz.İnsan yetiştirmeliyiz. Menderes dönemi yurttaşlık dersleri yeniden, ihya edilerek okullarda okutulmalı. Din dersi bunun akabinde gelir. Müslüman çocuklarının dinini HAKİKİ ALİMlerden öğrenmesi en tabii HAKLARIDIR. Gayrimüslim 0lanlar din dersi istemiyebilir.Zaten, Avrupada okuyanler İslam düşmani kesiliyor.
    Cevapla
  • ilhan 6 yıl önce Şikayet Et
    allahım güç kuvvet versin türkiye aleyhinde yatıp kalkanlarında belasını versin sonuç ortada iç ve dış düşmanlara duyurulur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle