Bakanlardan ortak tepki: Bu şekilde olmaz

Ekonomi yönetimi faizle mücadelesini hızlandırıyor. Büyüme yatırım ve kalkınmanın önündeki en büyük engel olan faiz için yeni adımlar atılacak.

Bakanlardan ortak tepki: Bu şekilde olmaz
Bakanlardan ortak tepki: Bu şekilde olmaz
GİRİŞ 07.09.2017 13:20 GÜNCELLEME 07.09.2017 13:20

Ekonomi yönetimi, büyüme, yatırım, kalkınmanın önündeki en büyük engel olan faiz yarışını önlemek için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bankaların ucuz para bulması için ucuz ithal fon desteği verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta yüksek faizi sömürü aracı olduğunu gördüğünü belirtirken, ekonomi yönetimi ve ilgili kurumlar kredi faizlerinin ucuzlaması için çalışma yürütüyor.

YÜKSEK FAİZİ DÜŞÜRECEK ADIM

Öncelikle bankalar arasında faiz yarışı son bulacak. Bu kapsamda bankaların ucuz para bulması için ucuz ithal fon desteği sağlanacak.

Bu süreçte yurtdışı borçlanma, swap, Merkez Bankası kaynakları kullanılarak geçiş dönemi yönetilecek.

Faiz konusuyla ilgili bankaların öneri ve taleplerini alan hükümet, sektörün hizmet odaklı yapılanmaya gitmesi için yeni düzenlemeler yapacak.

Altına dayalı tahvil başta olmak üzere yeni enstrümanlar da faizlerin aşağı çekilmesine katkı sunacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizlerin aşağı çekilmesi konusunda kamunun gereken adımları sonuna kadar atması gerektiğini belirtirken, finans sektörüne de topa girmesi çağrısı yaptı.

Zeybekci, "Böyle bir faizle yatırım yapılmaz. Faizler hâlâ büyük bir maliyet. "dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da mevcut faizlerin yatırımcının belini büktüğünü vurgulayarak, "faizler ülkenin büyümesi, gelişmesinin önünde büyük engel" diye tepki gösterdi.

KAYNAK: AHABER