Batık tahvil pazarı müjdesi

Sabah yazarı Dilek Güngör, ellerindeki tahvile kupon ödemesi alamayan vatandaşları rahatlatacak bir müjdeyi köşesine taşıdı.

Batık tahvil pazarı müjdesi
Batık tahvil pazarı müjdesi
GİRİŞ 23.08.2017 13:34 GÜNCELLEME 23.08.2017 13:34

Son dönemlerde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Bimeks, Dünya Göz Hastanesi ve Aynes, piyasalardan tahvil yolu ile yaptıkları borçlanmada borçlarının geri ödemesini yapamamış bu durum da borç verenler de tedirginlik yaratmıştı.

Sabah yazarı Dilek Güngör, ellerindeki tahvile kupon ödemesi alamayan vatandaşları rahatlatacak bir müjdeyi köşesine taşıdı.

Bu şirketler için "Ya bankadan para bulacak ya da varlıklarını satıp, yatırımcısına parasını ödeyecek. Üstüne üstlük Borsa İstanbul'dan da atılacak." diyen Güngör, bu sistemin değişeceğini iddia etti. 

Güngör'ün iddiasına göre Borsa İstanbul'da tıpkı hisse senetlerindeki Yakın İzleme Pazarı gibi bir Junk Bond Pazarı kurulması planlanıyor. Böylece, bir kupon ödemesini yapamadığı için şirketler borsadan atılmayacak. Junk Bond Pazarı'na alınacak. Burada şirket bonoları işlem görmeye devam edecek.

Güngör yeni sistemin faydalarını ise şöyle özetledi: "Şirket tahvilden finans sağlamaya devam eder, vatandaş da risk gördüğünde satıp çıkar.
Sermaye Piyasası Kurulu ile görüşmelerin yapıldığını duydum. Umarım kısa vadede böyle bir adım atılır. Buradan özel sektör tahvil piyasasını dizayn eden kamu kurumlarına seslenmek istiyorum. Junk Bond Pazarı dışında özel sektör tahvil piyasası için bir de sigorta fonu sistemi getirin. Şirket ödeme yapamazsa sigorta şirketi devreye girsin. Böylece vatandaş korkmadan özel sektör tahvillerine akın eder."

ÇÜRÜK TAHVİL (JUNK BOND) NEDİR?

Şirketin mali gücü, toplam borçların ana para ve faizini karşılamak için yetersiz kaldığı zaman geri ödenmesi yüksek risk taşıyan garantisiz tahvil türüdür. Yüksek faizle çıkartılırlar ve güvencesiz olarak tanımlanırlar.

KAYNAK: SABAH