Türk devinden çılgın proje! Dünyada bir ilk olacak

Roketsan’ın Horizon 2020 programı kapsamında ülkemize önemli bir katkı sağlamaya hazırlanıyor. Buzlanmaya ve Aşınmaya Dayanıklı Malzeme projeyi sonuçlandırmak üzere.

Türk devinden çılgın proje! Dünyada bir ilk olacak
Türk devinden çılgın proje! Dünyada bir ilk olacak
GİRİŞ 15.08.2017 17:28 GÜNCELLEME 15.08.2017 21:50
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Roketsan’ın geliştirici ortakları arasında olduğu “Buzlanmaya ve Aşınmaya Dayanıklı Kompozit Malzeme - EIROS” projesi nihayete ermek üzere. 2016 yılında başlayan ve geliştirilme çalışmaları tüm hızıyla süren proje aynı zamanda ülkemizin her yıl milyonlarca dolar kaynak aktarmak zorunda olduğu ancak geri dönüş alma konusunda çok fazla başarılı olamadığı Horizon 2020 kapsamında ortak olunan en büyük bütçeli iş konumunda.

8 Milyon Euro’luk bütçesi bulunan geliştirme programında Roketsan, en büyük dördüncü geliştirme ortağı konumunda. Aynı zamanda 18 ortak arasında en fazla hibeyi de alan isimlerden olan şirket, havacılık, uzay, rüzgar enerjisi ve otomotiv sektörlerinde kullanılabilecek bir malzemeyi ortaya çıkarma noktasında katkı sağlayacak.
 
Proje ile özel nano katkılar kullanılarak elyaf katkılı polimer matrisli nanokompozit malzemeler geliştirilecek. Geliştirilen malzemeler aynı zamanda yüksek mekanik performans ve kendi kendini iyileştirebilme özelliği gösterecek. Proje bünyesinde nano katkıların sentezi, fonksiyonelleştirilmesi, polimer matris içinde dağıtılması ve kendi kendini iyileştirebilmesi mekanizmalar ayrı ayrı çalışılacak. Roketsan prototip seviyesinde parçaların imalatları, çeşitli testler için de öncelikli olarak işi yüklenen isimlerden alacak.
 
Roketsan’dan aldığımız bilgilere göre toplam süresi 3 yıl olarak belirlenen projenin yarısı tamamlanmış durumda. Altı ayda bir tüm katılımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların bir sonraki ilerleme buluşması Ekim 2017 olarak belirlenmiş ve İspanya’da gerçekleştirilecek. Mevcut aşamada projede nano katkıların sentezi, kompozit üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve karakterizasyon aşamalarına yoğunlaşılmış durumda.

Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması halinde ülkemiz dünya genelinde buzlanmaya ve aşınmaya karşı dayanıklı olarak geliştirilmiş ilk kompozit malzemeye sahip ülkelerden biri haline gelecek.

KAYNAK: DONANIM HABER
YORUMLAR 11
  • Yistif - Rize 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir çalışma. Umarım nihayetine erer. Yalnız mini nükleer santraller yapılmalı. Küçük şehirler bunlardan faydalanmalı. Hidrojen ile çalışan elektrik santralleri yapılmalı. Hastane, otel, kamu kurumları bunlardan faydalanmalı.
    Cevapla
  • M.fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hikaye.yapın atom bombasını da asıl bomba haber bu olsun...sevinçten çığlıklar atalım.günlerce kutlamalar yapalım
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Onun çalışmasını ancak bittiğinde duyarsın
    Cevapla
  • Memoral 6 yıl önce Şikayet Et
    Gayet güzel ama herşeyi bırakıp atom bombasını yapmamız lazım bunlarla olmaz artık
    Cevapla
  • atillanın soyları 6 yıl önce Şikayet Et
    en ölümcül,en tehlikeli silahları yapın koçlar,yapınki düşmanları amansız bir korku sarsın ayağını denk alsın.
    Cevapla
  • Mavi tuytıl 6 yıl önce Şikayet Et
    Günün en güzel haberi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle