Haritanın yarısı tamam

Hangi bölgede, hangi madenlerin olabileceğini gösterecek Türkiye’nin jeokimya haritası için 55 bin numune toplandı.

Haritanın yarısı tamam
Haritanın yarısı tamam
GİRİŞ 09.08.2017 14:10 GÜNCELLEME 09.08.2017 14:11
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde özellikle üzerinde durduğu jeokimya haritası konusunda son veriler gün yüzüne çıktı.

50 BİNDEN FAZLA ÖRNEK TOPLANDI

Hangi bölgede, hangi madenlerin olabileceğini çeşitli araştırmalarla ortaya koyacak haritayla ilgili çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Hâlihazırda toplanması gereken 110 bin numunenin 54 bin 689’unun toplandığı belirtiliyor. Türkiye’nin mevcutta bir jeokimya haritası bulunmuyor. Söz konusu harita hazırlandığında maden aramada, çevresel araştırmalarda ve ilgili diğer alanlarda kullanılabilmesi sağlanacak. Çalışmaların teknik anlamda 1/500.000’lik 14 paftada gerçekleştiği belirtiliyor. Yıl sonuna kadar numunelerin tamamının toplanması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Jeokimya haritası için 50 binden fazla örnek alındı. Numunelerin sonuçları çok iyi geldi. Harika neticeler var. Türkiye’nin taşı da, toprağı da altın inşallah” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK EKSİKLİKLERİNDEN BİRİYDİ

Dünya genelinde jeokimya haritaları, maden aramacılığında yaygın olarak kullanılıyor. Jeokimya; litosfer, pedosfer, hidrosfer, biyosfer ve atmosferdeki tüm kimyasal olayları inceleyen bilim dalı olarak biliniyor. Sektörün hizmetine sunulacak bu haritalarla maden aramacılığında en büyük eksikliklerden birinin giderileceği belirtiliyor.

"SONUÇLAR ÇOK İYİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde özellikle üzerinde durduğu jeokimya haritası konusunda son veriler gün yüzüne çıktı. Hangi bölgede, hangi madenlerin olabileceğini çeşitli araştırmalarla ortaya koyacak haritayla ilgili çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Hâlihazırda toplanması gereken 110 bin numunenin 54 bin 689’unun toplandığı belirtiliyor. Türkiye’nin mevcutta bir jeokimya haritası bulunmuyor. Söz konusu harita hazırlandığında maden aramada, çevresel araştırmalarda ve ilgili diğer alanlarda kullanılabilmesi sağlanacak. Çalışmaların teknik anlamda 1/500.000’lik 14 paftada gerçekleştiği belirtiliyor. Yıl sonuna kadar numunelerin tamamının toplanması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Jeokimya haritası için 50 binden fazla örnek alındı. Numunelerin sonuçları çok iyi geldi. Harika neticeler var. Türkiye’nin taşı da, toprağı da altın inşallah” ifadelerini kullanmıştı.

Dünya genelinde jeokimya haritaları, maden aramacılığında yaygın olarak kullanılıyor. Jeokimya; litosfer, pedosfer, hidrosfer, biyosfer ve atmosferdeki tüm kimyasal olayları inceleyen bilim dalı olarak biliniyor. Sektörün hizmetine sunulacak bu haritalarla maden aramacılığında en büyük eksikliklerden birinin giderileceği belirtiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 26
  • ben 6 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun adam gibi adam
    Cevapla
  • TheAzxtech 6 yıl önce Şikayet Et
    Lozan süreli mi süresiz mi 2023 te belli olacak bu belirsizliğini korumakta ve bu belirsizlik 2023 te belli olacak. He lozan imzalanmasaydı çok daha iyi olacaktık. Gerçi hürriyetçiler saçma sapan imzaladı anlaşmayı ama neyse hürriyetçiler olmasa şuan topraklarımız duruyor ve dünyanın en gelişmiş ülkesiydik. Vatan hainleri yüzünden içten çökertildi ülkemiz.
    Cevapla
  • Kirikkaleli 6 yıl önce Şikayet Et
    Kırıkkalede hangi maden varmis. Kurak fakir bozkirim benim
    Cevapla
  • ROKETSAN 6 yıl önce Şikayet Et
    sayin Albayrak saat gibi çalışıyor. nerde ne yapabilirim diye uğraşıyor. allah önünü açık etsin inşallah. SÜPERBAKAN
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Sezer arkadaşım sen lozanın 42 sayfalık metnini okudun mu? Orada bize çıkartamazsınız denmiyor lakin hali hazırda biz bor madeni kömür madeni altın madeni çıkartıyoruz acaba ülkemizde Elmas rezervleri varda biz mi bilmiyoruz yapmayın ALLAH aşkına lozan 2023 te bitmiyor okumadan araştırmadan bizim en sevdiğimiz yorum yapmak minnacık okumak lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle