Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faizleri değiştirmedi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 27.07.2017 14:01 GÜNCELLEME 27.07.2017 14:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, PPK'nın, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandığı bildirildi.

Kurul, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi (GLP) uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 ve borç verme faiz oranı yüzde 12,25'te sabit bırakıldı.

"AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmekte"

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret ettiği, iç talepte iyileşme gözlendiği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini sürdürdüğü belirtildi.

Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin gücünü koruduğu vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

" Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir."

Duyuruda, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği bildirilen duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği kaydedildi.

DOLARDA SON DURUM

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı sonrası ve dolar/TL güne 3.53 seviyesinin altında başladı.

Kur şu dakikalarda 3.52 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise 4.13'ten işlemde.

BORSA REKOR TAZELEDİ

Merkez Bankası'nın kritik kararı sonrası borsa 108 bin 605 bin puan ile rekorunu tazeledi

YORUMLAR 11
  • tarik 6 yıl önce Şikayet Et
    faiz oldu kredi
    Cevapla
  • Acı Gerçek 6 yıl önce Şikayet Et
    Faiz kılıcı ile milletimiz kıtır kıtır doğranıyor. Acı ile kıvranıyor. Paranın patronlarına bakınız. Hangi banka yahudi kapitalinden yoksun???
    Cevapla
  • suat 6 yıl önce Şikayet Et
    faizi kökten kaldırılsın.
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Faiz dinen de ekonomik olarak da bu millete zararlıdır kardeşim. Toptan iptal edin şu faizi. Batıda faiz yok. Onlar mı müslüman yoksa biz mi?!?!?!
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Faizler artmadığı için borsa rekor kırıyorsa, faizler düşürülmeye başlarsa ve hele bir de sıfırlanırsa o zaman borsa ne olur? Bunu görmek için ekonomist olmaya gerek yok. Bize göre bir ülkede uygulanan faiz oranı o ülkenin bağımlılık oranını gösterir. Birilerine "faiz" adı altında haraç ödediğini gösterir. Faizlerin sıfırlanması tam bağımsızlığımızın bir işareti olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle