Memur alımında yeni dönem!

Kamuda memur olmak için yeni bir dönem başlıyor. Buna göre KPSS'de merkezi yerleştirme tarih oluyor.

Memur alımında yeni dönem!
Memur alımında yeni dönem!
GİRİŞ 26.07.2017 10:41 GÜNCELLEME 26.07.2017 10:42
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Hükümet, memur adaylarını ilgilendiren dev bir çalışma başlattı. KPSS sistemi tamamen değişecek. Merkezi yerleştirme bitecek. Mülakat yapılacak. Alınan puanların ortalaması neticesinde memur olunacak

Kamuda memur olmak için yeni bir dönem başlıyor. Buna göre KPSS'de merkezi yerleştirme tarih oluyor. Memur adayları KPSS'ye girdikten sonra mülakat sınavına da girecek. Adaylar mülakat sonrasında alınan puanların aritmetik ortalaması sonucu memur olabilecek. Bu konuda Ankara'dan bize ulaşan bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Hain FETÖ terör örgütünün devlet kadrolarına sızmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmenlik ve Sağlık Bakanlığı'nda da sözleşmeli ebe ve hemşirelerin alımında mülakat sistemi devreye sokulmuştu.

Bu uygulamalar sürerken şimdi devlet kadrolarına girecek tüm adayların aynı sisteme tabi olması planlanıyor. Özellikle güvenlik soruşturmasına imkan tanınması kapsamında KPSS'ye giren adaylar daha sonra mülakat sınavına tabi tutulacak.

Bu kapsamda KPSS'de genel kültür ve genel yetenek sınavında değişiklikler düşünülüyor.

B grubu kadrolar için KPSS'de sağlık personeli ve teknik bölümlerde alan bilgisi sınavının getirilmesi planlanıyor. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'nda alan bilgisi sınavı ÖABT yapılıyor.

Yine Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev alacak personeli seçme amacıyla alan bilgisi testi DHBT yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nda da benzer sınavlar bulunuyor.

Yeni sistemde kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak teknik personel ile mühendisler ve mimarlar için de alan bilgisi sınavı gelecek. Diğer mesleklerin de alan bilgisi sınavına girmesi için düğmeye basıldı. Böylece genel kültür ve genel yetenek alanında başarılı olan değil, mesleğinde başarılı olanlar kamuya girebilecek.
Yeni uygulamalar teknik çalışmalarının bitmesi sonrasında hayata geçecek. Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor.

Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu.

ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPILACAK

Kamuda görev alacak personelin güvenlik soruşturmalarına arşiv soruşturması da eklenecek.

Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak. Sadece adli sicile değil güvenlik ve arşiv soruşturmalarına da bakılacak.

Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (Kasım-Haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor.

Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.

Bilgileri Yeni Asır'dan Faruk Erdem köşesinde paylaştı.

KAYNAK: FARUK ERDEM / YENİ ASIR
YORUMLAR 42
  • Mse 6 yıl önce Şikayet Et
    Mülakat sistemi liyakatin tamamen zıddıdır.Eğer memurlukta liyakat getirilmek isteniyorsa mülakat kesinlikle kalkmalı kesinlikle...Tamam alan sınavları da olsun ama sadece sınav olsun ancak bu şekilde layık olan girebilir.
    Cevapla
  • Ahmed 6 yıl önce Şikayet Et
    5er dakikalık mülakatlarla Ankarada daha çok dayısı olanı almak adaletsizliktir.
    Cevapla
  • kasım 6 yıl önce Şikayet Et
    ben 20 yıldır kamuda taşeron olarak çalışıyorum benim hakkım ne olacak ey hükümet hakkım helalmıdır acaba.
    Cevapla
  • slmn 6 yıl önce Şikayet Et
    Mülakat olacaksa hakaniyetli olmalı.komisyon adayın ismini bilmeden ve yüzünü görmeden değerlendirmeye tabi tutmalı.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Sınavdan sonra mülakat yapmak yerine, KPSS sınavına girmek için başvuru yapanlar bir devlet kurumundan “İyi Hal Kağıdı” ya da “Devlet Memuru Olabilir” yazısı alsınlar. Ya da memur olmanın kriterlerini şimdiden ilan edin ve “KPSS’yi kazanıp memur olanlar, sonradan bu kriterlere uymadıkları tespit edilirse aldıkları maaşlar tahsil edilerek işten atılırlar” diye ilan edin. Kriterlere uygun olup olmadıklarının kontrolünü zamana yayın. İnsanlar para, zaman ve emek harcayarak sınava hazırlanıyor. Sınavı kazandıktan sonra “mülakatı kaybettiniz” derseniz, onlar da “Neye göre kaybettik? ” der. Mülakatlar suistimallere açık olur. Bu yöntem iyi düşünülmemiş ya da hükumeti zora sokmak için bir tuzak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle