Emekliye intibak için seyyanen zam

Farklı tarihlerde aynı prim günü ve aynı kazançla emekli oldukları için maaşları arasında fark olan emekliler için intibak gündemde.

Emekliye intibak için seyyanen zam
Emekliye intibak için seyyanen zam
GİRİŞ 12.07.2017 09:43 GÜNCELLEME 12.07.2017 10:24
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in köşesine taşıdığı bilgilere göre; 2000'den sonra emekli olanların sorununu "seyyanen zam" çözer.

Türkiye'de sosyal güvenlik kurumları arasındaki farklılıklar 2008 reformuyla çözüme kavuşturuldu. Böylece Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildi. Birçok işlem daha hızlı ve kolay hale gelirken, emeklilik sistemi ve ücretlendirme yöntemleri ise maalesef değişmedi. Emeklilik şartları da, ücret sistemi de, zam usulleri de farklı farklı uygulanmaya devam ediyor. Burada da mutlak surette bir norm birliği gerekiyor.
 
Bunun yanında aynı kurumdan emekli olanlar arasında da ücret farklılıkları ortaya çıkıyor. Aynı şartlarda fakat farklı tarihlerde emekli olanlar, birbirinden çok farklı ücretler alıyor. Bunun düzeltilmesi için 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılar için bir düzenleme yapılmış ve 355 lirayı bulan artışlar sağlanarak sorun bir nebze olsun çözülmüştü.
 
Ancak hem Bağ-Kur emeklileri hem de 2000 yılı ve sonrası emekli olanlar için mağduriyet devam ediyor.
 
200 LİRA MAKASI KAPATTI
 
2015 yılında yapılan seyyanen zam özellikle düşük maaş alan emekliler için bir nefes olmuştu. Maaşı bin lira ve altında olanlara 100 lira seyyanen zam verilirken, bin ile bin 100 lira arasındaki aylıklar da bin 100 liraya tamamlanmıştı.
 
5 milyon emekli söz konusu düzenlemeden yararlanmış; bunların yaklaşık 3.5 milyonu 100 lira, kalanları da 1 ile 99 lira arasında değişen tutarda seyyanen zam almıştı. Bunun ardından 2016 yılında tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine tekrar 100 liralık daha seyyanen zam yapıldı. Böylece maaşı 1.100 liranın altında olanlar 200 lira, diğerleri ise 100 lira seyyanen zam almış oldular. Yıllık artış ise 1.100 liranın altında maaş alanlar için 2.400 lira diğerleri için ise 1.200 lira oldu.
 
TEKRAR GÜNDEME GELDİ
 
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için intibak ilk olarak ombudsmanın tavsiyesi üzerine gündeme gelmişti. Daha sonra konu emekliler dernekleri tarafından yargıya intikal ettirildi ve son olarak Anayasa Mahkemesi'ne kadar geldi. Buradan çıkacak sonuca göre düzenleme yapılması gerekiyor. 2015 ve 2016 yılında yapılan seyyanen zamlar gibi bir uygulama ile özellikle belli bir miktarın altında maaş alanların yeni emekliler ile arasındaki farkı kapatacak gibi görünüyor.
 
AĞUSTOS'TA 4 ZAM BELLİ OLACAK
 
Emekliler bu ay zamlarını alırken Ağustos ayı da onlar için önemli bir gelişmeye şahitlik edecek. Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde 2 milyona yakın Emekli Sandığı emeklisi ile 3 milyon memurun 2018 ve 2019 yıllarında alacakları zam oranları belli olacak. Her yıl iki zam alındığı için de bu yıllara ait 4 ayrı zam oranı Ağustos ayında açıklanacak. Bu zamların da yine enflasyonun üzerinde olması bekleniyor.

KAYNAK: YENİ ASIR
YORUMLAR 7
  • fhr 6 yıl önce Şikayet Et
    seyyanen zam diye birşey olamaz herkezin ödediği prim miktarı ve gün sayısı var yaparsın hesabı ona göre maaşa zam yaparsın ..
    Cevapla
  • ibrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    876 tl maaş alıyorum
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    3600 iş günü ile emekli olan 1500tl alırken, 7500 iş günü ile emekli olan 1000tl almamalı, sizce bu haklı bir durum mudur? Devletimi yönetenlere, bakanlarımıza, TBMM sindeki 550 milletvekilime, Yargıtay üyelerine, Danıştay üyelerine,Anayasa mahkemesi üyelerine ayrı ayrı soruyorum, sizce bu durum doğru mudur? Şayet bu haksızlığı ve adaletsizliği içinize sindiriyorsanız düzeltmeyin böylece kalsın, seçimlerde boş,boş vaatler vermeyin, milleti kandırmayın, talep eden vatandaş haksız mıdır? Kendi adıma söylüyorum, ''HAKSIZLIK GİDERİLİNCEYE KADAR SANDIKTA OY OLMAYACAKTIR,'' Devletimi yönetenlere, 550 milletvekilleri ve diğer ilgililer tarafından biline....
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletime soruyorum, 2000 yılı öncesi ve sonrası diye bir adaletsizlik olur mu? T.C. Anaysa'sının eşitlik ilkesi yasasına aykırı bir durum, yıllarca alın teri dökmüş milletime büyük haksızlık ve adaletsizlik olarak dayatıldı. Devlet emeklilik sistemini birleştirdi, eşit gün, eşit para, eşit zaman içinde emekli olmuş her Türk vatandaşına aynı şekilde maaş bağlanmalıdır, devamı...
    Cevapla
  • EMEKLİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Şunu unuttum Faruk ÇELİK beyin zamanında idi kişi emekli hemen emeklilikten vazgeçtim Normal sigortalı olarak çalışacağım beki kabul kişi 1 ay çalışıyor sonra şimdide çalışmaktan vazgeçtim emekli olacağım 1 ay önce aldığı emekli maaşla son bağlanan emekli maaşı arasında en az 300 tl fark oldu ve bu kişiler en 5 yıl bu zamlı paralarının üzerine zam aldılar seyyanen 100 tl de aldılar. biz başka memleketin insanı değiliz ki bizde bu ülkenin insanıyız olur mu böyle adaletsizlik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle