Ramazanda en çok o ucuzladı

TZOB verilerine göre ramazanın ilk yarısında hem markette hem de üreticide fiyatı en fazla düşen ürün kiraz, en fazla artan ise kabak oldu.

Ramazanda en çok o ucuzladı
Ramazanda en çok o ucuzladı
GİRİŞ 12.06.2017 11:26 GÜNCELLEME 12.06.2017 11:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre ramazanın ilk yarısında markette 35 üründen 20'sinin, üreticide ise 31 üründen 25'inin fiyatı artmadı veya azaldı.

Bu dönemde, markette sivri biber, patlıcan, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, süt, zeytinyağı, mısırözü yağı ve maydanozda fiyatlar değişmedi.

En fazla fiyat düşüşü, yüzde 38,48 ile kirazda meydana gelirken, bu ürünü yüzde 27,66 ile domates izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 23,35 ile kabak ve yüzde 15,49 ile salatalıkta görüldü.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Üretici fiyatlarında ramazanın ilk yarısında marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığı, süt ve zeytinyağında değişim olmadı.

Kiraz yüzde 18,18 düşüşle fiyatı en fazla azalan ürün olurken bu ürünü fiyatı yüzde 17,81 düşen domates takip etti. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde 25 ile kabak ve yüzde 18,83 fiyat artışıyla havuçta yaşandı.

KABAK VE SALATALIKTA HASAT MİKTARI AZALDI

Fiyat değişimlerinin nedenlerine ilişkin görüşlerini paylaşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kabağın yanı sıra salatalık ve sivri biberdeki fiyat artışında ürün gelişiminden kaynaklı hasat miktarındaki azalmanın etkili olduğunu belirtti.

Havucun arzının depolardaki üründen sağlandığına işaret eden Bayraktar, bunun fiyatlara yansıdığına dikkati çekti.

Bayraktar, kiraz, domates, çilek, yeşil soğan, patlıcan, yeşil fasulyede yaşanan fiyat düşüşlerinin hava sıcaklıklarındaki yükselişle hasat edilen ürün miktarının artmasından kaynaklandığını kaydetti.

YORUMLAR 5
  • akıll 6 yıl önce Şikayet Et
    fransa kiraz almadı bu sene ucuzlama ondan olmasın
    Cevapla
  • isimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    nasil ucuzladı 10 tl napolyon dedikleri buyuk kiraz yine başvurur 10 tl. 5 tl yede var hep kurtlu kurtlu. bu satten sonra kiraz alinmaz zaten paso kurt.
    Cevapla
  • hakim 6 yıl önce Şikayet Et
    mizah kardeş sen YTL ile zaten çok geride kalmışsın.
    Cevapla
  • edabal-i 6 yıl önce Şikayet Et
    Etten kimse bahsetmiyor . Kursağımıza et girmiyor artık çok şükür . Bazıları tıkınacak diye vatandaş bir çok şeyden mahrum kaldı çok şükür . bu hükümette vatandaşı düşünmüyor artık. bağkalarıyla ilgilencip vatandaşımızı ihmal etmek olmuş . bir kilo et 60 tl ne demek arkadaşlar . bunu yetkililere soruyorum. bu gidişle ne ak kalır nede kara ona göre tedbirinizi alın vatandaşı ezdirmeyin.
    Cevapla
  • Mizah 6 yıl önce Şikayet Et
    Son fiyatlar kirazın düşmüş hali ise vay halimize. Kilosu 16-18 Ytl bumu düşmüş hali.
    Cevapla