Kalkınma Bakanı Elvan'dan önemli açıklamalar

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kanal 7'de yayınlanan ve Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 11.06.2017 11:00 GÜNCELLEME 11.06.2017 13:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "2017'nin ilk çeyreğinde büyüme canlandı. Son dönemde daha da arttı. Öncü göstergelere baktığımızda inşallah ilk çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme bekliyoruz" dedi. Ekonomideki iyileşme trendinin büyüme rakamlarına da olumlu yansıyacağına dikkat çeken Elvan, Türkiye'nin 2017'de yüzde 5'e yakın büyüyeceği tahmininde bulundu. Elvan, Türkiye kredi risk priminin (CDS) 200'ün indiğini ve bunun son 3,5 yılın en düşük seviyesi olduğuna dikkat çekerek, bunun dolar kurundaki düşüşe etki edeceğini sözlerine ekledi.

Lütfi Elvan'ın konuşmasından satırbaşları;

KATAR KRİZİ

Katar krizinin ekonomimize olan etkisi çok olmadı. Bize olumsuz etkileyecek herhangi bir unsur söz konusu değil. Türkiye olarak böyle bir sorunun yaşanmasını tabi ki istemezdik. Biz ekonomik ve siyasi istikrar için diyalog ile çözülmesini istiyoruz. Bunun uzun süre devam edeceğini düşünmüyorum. 

VATANDAŞA DOKUNACAK

2017'den itibaren ekonomide önemli bir canlanma görünüyor. Bu inanılmaz bir fırsat. Vatandaşa dokunan, gündelik hayatını kolaylaştıran, yapısal sorunları ortadan kaldıran düzenlemeler yapılacak. Örneğin, Türkiye'deki büyük ve küçük ölçekli işletmeler arasında inanılmaz bir verimlilik farkı var. Küçük işletmelerdeki verimliliği artıracak bir takım tedbirler almamız gerekiyor. Açık iş pozisyonlarımız var. Ama istenilen vasıflarda eleman bulunamıyor. Açık iş pozisyonu yüzde 7'ye ulaştı. Hep işsizlik artıyor hem açık iş pozisyonu artıyor. Bunun ters orantılı olması gerekiyor. İş adamının talep ettiği insan altyapısı ile piyasadaki insan altyapısı eşleşmiyor. Bunların üzerine kararlılıkla gideceğiz.

BÜYÜME RAKAMLARI

2016'nın üçüncü çeyreğinde küçük bir daralma yaşanmıştı. 2017'nin ilk çeyreğinde büyüme canlandı. Son dönemde daha da arttı. Öncü göstergelere baktığımızda inşallah ilk çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Şuandaki gelişmeleri dikkate aldığımızda 2017'de yüzde 4,4'ün üzerinde bir performansı yakalayacağımızı düşünüyorum. Uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin büyüme oranlarını 2,5, 3 olarak açıklıyorlar. Bunlar güncel değerlendirmeler değil tabi ki. Biz anlık olarak değerlendiriyoruz. Yüzde 5'e yakın bir büyüme bekliyoruz. Bunda özellikle 3. çeyrekteki büyümenin etkisi olacak.  

EKONOMİDE İYİLEŞME TRENDİ BAŞLADI

Türkiye'deki yatırımların yılın ikinci yarısından itibaren artmasını bekliyoruz. 2016 yılında tarımda yüzde 4 civarında bir küçülme yaşandı. Bu yıl özellikle yağışların artmasıyla tarımsal üretimde yüzde 4'ün üzerinde bir  artış bekliyoruz. Büyüme rakamlarına olumlu etkisi olacak. Sanayi sektöründeki canlanma yılın ikinci yarısında da devam edecek. Hizmet sektöründe turizm ön plana çıkıyor. Turist sayısında önemli artış var ama elde edilen gelir istenilen ölçüde artmıyor. Özellikle Avrupa'dan gelen turist sayısındaki azalma bu gelirin artmasını engelliyor. 

ENFLASYON VE İŞSİZLİK RAKAMLARI

Biz işsizlik oranın önümüzdeki aylarda aşağı çekilmesini bekliyoruz. Yüzde onun çok az üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. İşsizlikteki artışın sebebine gelirsek iş gücüne katılım oranındaki artış işsizlik rakamlarını yükseltiyor. Eğer Türkiye'de iş gücüne katılım bu eğilimde devam ederse Türkiye'nin yüzde 6.5 oranında bir büyüme yakalaması gerekiyor. Burada istihdamın artırılmasını yönelik yeni tedbirler alıyoruz. İstihdam seferberliğinin ilk aylarda faydası oldu ama bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. Hizmetler sektöründe istihdam artışı oldu ama sanayide bir artış olmadı. Önümüzdeki aylarda sanayide de bir artış bekliyoruz. Arz ile talep arasındaki uyumu sağlamalıyız. İş dünyasının talep ettiği vasıftaki personelin yetiştirilmesi gerekiyor. Küçük ölçekli işletmeler istenilen vasıfta personel istihdam edemediği için verimlilikleri de düşük oluyor. 2017 yılında enflasyon bir artış trendine girdi. Özellikle döviz kurundaki artışla birlikte enflasyonda artış eğilimi gösterdi. Mayıs ayında enflasyon 11,7 olarak gerçekleşti. Bunun 2,7'si kur farkından kaynaklı. Bu yıl sonu itibariyle yüzde 9,5 enflasyon oranı bekliyoruz. Bunun 3 puanı kurdan gelecek. 

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Önümüzdeki günlerde döviz kurunun daha da aşağı düşeceğini düşünüyorum. Türkiye kredi risk primi (CDS) 200’ün altına gelerek son 3,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Bu endekslerin düşmesiyle birlikte risklerimiz azalıyor. Bu döviz kurunu da etkiliyor. Bu nedenle kur daha da aşağılara gelecektir. Döviz mevduat hesaplarındaki artış devam ediyor. Bugün bu hesaplardaki meblağ 199 milyar dolara ulaştı. Kurun 3,50'nin altına inmesiyle bu oranın aşağı çekileceğini düşünüyorum. 

YORUMLAR 5
  • isimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    işsizlikdeki yüzdeyi söylemiyor ne hikmetse paso artiyor çünkü %20 lere yakin şu anda
    Cevapla
  • mehmet54 6 yıl önce Şikayet Et
    199 milyar dolar,yanlış olmuş milyon dolar diyecekti herhalde.
    Cevapla
  • Burhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayır doğru milyar dolar
    Cevapla
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    bizim ulkede dolar artar 4tl olur zamlar gelir 3,5 duser fiyatlar dusmez 3,5 tan 4 e tekrar yukselir yine zamlar gelir ayrica yabanci veya yerli parayla para kazanan biri 1000 dolarla piyasaya girdigini dusun 1000$ 4000tl aldi faize yatirdi 1 sene sonunda parasi diyelimki 4400 tl oldu dolarda 3,5 dustu 4400 tl ile 1257 $ aldi 257 $bizim cepten gitti .yani dolar dusunce biz zenginlemiyoruz.
    Cevapla
  • Muhocan 6 yıl önce Şikayet Et
    Tam aksine, dolar aşağı düştükçe bizim millet: Aaaa dolar bu kadar ucuzladı mı? Hemen elimdeki parayla dolar alayım. derdinde. Bizim millet işini bilir. Yalnız bildiği doğru mudur, yanlış mıdır? orası muamma...
    Cevapla