İşte 'zeytin yasası' gerçeği!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, komisyondan geri çekilen zeytin yasası ile ilgili tartışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte 'zeytin yasası' gerçeği!
İşte 'zeytin yasası' gerçeği!
GİRİŞ 09.06.2017 09:36 GÜNCELLEME 09.06.2017 09:36

Meclis’te muhalefet partileri ve ilgili STK’larla bir kez daha görüşülmesi için ara verilen Üretim Reform Paketi, yeniden görüşülmek üzere komisyona geri çekildi. En tartışmalı maddesini oluşturan zeytinliklerle ilgili düzenlemenin tasarıdan çıkartılması tartışılıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yasanın arka planında olduğu söylenen iddialara açıklık getirerek, yasanın arkasındaki sebebini anlattı. Özlü “Ne madenci, ne başka çıkar grupları var. Yasanın arkasında, Türkiye’ye sanayi hamlesi yaptıracak büyük endüstri bölgeleri kurma hayali var” dedi.Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi’yle, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanını çevreleyecek ve toplam cirosu 200-250 milyar doları bulabilecek 5 büyük sanayi bölgesinin oluşturulacağını söyledi.

5 DEV SANAYİ SİTESİ

Bu bölgeler, Adana-Ceyhan bölgesi. Balıkesir Bandırma-Çanakkale, İzmir’de Çandarlı limanı arkası bölge. Kilyos, Trabzon Arsin. Bu 5 bölgede, Singapur’daki Jurong adasındaki yatırıma benzer şekilde endüstri bölgeleri kurulacak.

 ÜÇ KATI ZEYTİN DİKERİZ

“Doğu Karadeniz’de arazi yok. Denizi doldurup bin 500 dönümlük bir alan oluşturuyoruz” diyen Özlü, zeytin kanununa takılan bölgenin Balıkesir-Bandırma-Çanakkale arası ve Çandarlı liman arkası bölgesi olduğuna dikkat çekti. Özlü “Bu ikisinde kısmen zeytin ağaçları var ve çok seyrek. Dolu bir zeytinlik alanı değil. Bu bölgede endüstri bölgesi kurmak istersek Zeytin Kanunu’na takılıyor. Bu zeytinler bir başka yere nakledilebilir, nakledilemiyorsa iki-üç katı zeytin dikilebilir” diye konuştu.

KAMU YARARI OLACAK

Endüstri bölgesinde arazinin devlete ait olacağının altını çizen Bakan Özlü, “Endüstri bölgesi konseptinde devlet  her şeyi hazırlar, sanayici gelir tesisini kurar, ama satmaz. Mülkiyeti devlettedir. Dolayısıyla bunların özel sektöre satılması, açılması gibi bir durum da söz konusu değil. Kamu yararı aranacak. “Zeytinlik bahçesini kesip buraya villa, lüks konut yap” diyen bir kamu yararı çıkmaz. Dolayısıyla konut için imara, otel için, turistik tesis için imara açılmasını yasaklayan açık madde var. Yapılamaz” dedi.

STK’LARIN ÖNERİLERİ İDEOLOJİK

Toprak Koruma Kurulu gibi bir Zeytin Koruma Kurulu oluşturmak istediklerini vurgulayan Bakan Özlü, karşı duran STK temsilcilerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu iki bölge ile ilgili böyle bir durum var. Yoksa biz zeytin ağacını niye keselim? Niye kötülük yapalım? Fakat çok ideolojik yapıya mensup STK yöneticileri... Bunlar diyor ki; siz bu işi kaldırın, biz 5-6 ay çalışalım, size bir öneriyle gelelim. Ne getireceğini de bilmiyoruz. Ben bunlarla daha önce de görüştüm. O zaman da öneri getiremediler. Şimdi de bir öneriyle gelmediler. Bunu kaldırmanızı istiyoruz diyorlar. “Zeytinciliğin gelişmesi için de önerileri yok.”

KAYNAK: STAR