Zeybekci'den flaş Katar açıklaması! Hazırız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar’ın gıda talebini “Bizden istenen her şey yerine getirilir” sözleriyle değerlendirdi.

Zeybekci'den flaş Katar açıklaması! Hazırız
Zeybekci'den flaş Katar açıklaması! Hazırız
GİRİŞ 09.06.2017 09:30 GÜNCELLEME 09.06.2017 09:30

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar’ın Türkiye’den gıda ürünü talebinin yerine getirileceğini söyledi. Yapılanların gösterilerek anlatılmasının doğru olmadığına dikkat çeken Zeybekci, “Bizden ne istenmiş de bugüne kadar karşılık bulmamış ki. Gereğini yapıyoruz. Bizden istenen her şeyin gereği yerine getiriliyor. Bu icraat da tamamlanır. Bizden istenen her şeyi hakkıyla yerine getiririz. Böyle bir ortamda anlatmaya gerek yok yaptıklarımızı” dedi.

İNSANİ İHTİYAÇTA ERDOĞAN TALİMATI

Zeybekci, katıldığı MÜSİAD Ankara’nın iftarında yaptığı konuşmada da Türkiye’nin kültür coğrafyasındaki gelişmeler nedeniyle her daim alarm halinde olunması gerektiğini belirtirken, Körfez’deki gelişmeleri de kardeşler arasındaki hafif bir tatsızlık olarak görmek istediklerini söyledi. Zeybekci, Türk milletinin, münakaşa halinde önce zayıf olanı kurtardığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ondan sonra kim haklı kim haksıza bakar. Yani biz istiyoruz ki ramazan mübarek günde hiçbir kardeşimiz zor durumda kalmasın. Biz istiyoruz ki bu güzel günlerde hiçbir kardeşimize insani ihtiyaçlarından dolayı herhangi bir zorlamaya gidilmesin. Türkiye olarak buna Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla müsaade etmeyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni talimat ve sloganının “Mazeret yok yola devam” olduğunu kaydeden Zeybekci, “Ayın 12’sinde ilk çeyrek büyümesi açıklanacak. Büyük ihtimalle yüzde 4’ün üzerinde büyüme ile kapatacağız. İhracat tarihi zirve olan 157.6 milyar doların da üzerine çıkacak” dedi. Özel sektörün önemine de işaret eden Zeybekci, “Sakın ola gevşemeyin. Yapacağımız çok iş var” diye konuştu.

ANTALYA’DAN SÜT İHRACATI 3’E KATLANDI

Katar’da büyük ambargo nedeniyle yaşanan gıda krizine karşı Antalya’dan süt ürünleri ihracatı artırıldı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Yörükoğlu Süt Ürünleri firması, yaklaşık 2-3 ay önce Katar’a kargo uçaklarıyla başlattığı haftada bir gün gerçekleştirdiği ihracatı 3 güne çıkardığını duyurdu.

‘KRİZ SÜRERSE KATAR’IN KREDİ KALİTESİ DÜŞER’

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Körfez ülkeleriyle arasındaki gerilimin daha uzun sürmesi halinde Katar’ın kredi kalitesinin düşeceğini, borç rasyosunun artacağını ve bankaların likidite durumlarının zarar göreceğini açıkladı. S&P de dün Katar’ın notunu AA-’ye düşürdü ve negatif notuyla izlemeye aldı.

‘İLK ZİYARETİMİZİ KATAR’A YAPACAĞIZ’

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da Katar’a uygulanan ambargoya tepki göstererek, “Bölge ile ilişkilerimizi artırarak sürdüreceğiz. İlk ziyaretimizi Katar’a yapmak niyetindeyiz” diye konuştu.

‘TALEP GELİRSE YANIT VERMEYE HAZIRIZ’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Katar ile 2016’da 700 milyon dolara yakın bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirterek, talep gelirse her zaman yanıt vermeye hazır olduklarını söyledi. Büyükekşi “Katar’a 439 milyon dolarlık ihracatımızda ilk sırayı elektrik ve elektronik ürünler alıyor. Bunu savunma ve havacılık, demir ve demir dışı metaller, mobilya ve makine sektörleri izliyor. Gıda ürünleri grubunda ise Katar’a ihracatımız 37 milyon dolar” dedi. Katarlı yetkililerin Türkiye’den temel gıda maddeleri alımı ile ilgili verdikleri beyanatlar bulunduğuna dikkat çeken Büyükekşi “TİM olarak henüz bize ulaşan talep yok. Talep gelir ise her zaman yanıt veririz. İhracatçılarımız dünyanın neresinden gelirse gelsin talebi karşılayabilecek deneyim, birikim ve güce sahipler” ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABERTÜRK