'Enfasyonda düşüşün devam etmesini bekliyoruz'

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, "Kurlardaki gevşemeyle enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

'Enfasyonda düşüşün devam etmesini bekliyoruz'
'Enfasyonda düşüşün devam etmesini bekliyoruz'
GİRİŞ 05.06.2017 16:45 GÜNCELLEME 05.06.2017 16:45

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, döviz kurlarındaki gevşemeyle enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşündüklerini belirtti.

Zeytinoğlu, TÜİK'in mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, TÜFE’nin mayıs ayında, aylık yüzde 0,45’lik artışla yıllık yüzde 11,72’ye, ÜFE’nin ise yıllık yüzde 15,26’ya gerileyerek yönünü aşağı çevirdiğini ve yıllık enflasyonun kasım 2016’dan bu yana ilk kez düşüşe geçtiğini anımsattı.

Açıklamasında, ''Döviz kurlarındaki düşüşün enflasyonun hızını keseceğini ve enflasyondaki yükseliş trendinin kırılarak düşüşe geçeceğini bekliyorduk. Kurlardaki gevşemeyle enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulunan Zeytinoğlu, sanayiciler için üretim maliyetleri açısından üretici fiyatları enflasyonunun çok önemli olduğunu ifade etti.

Zeytinoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

''İmalat sanayinde yıllık fiyat artışının yüzde 16,77 ile ÜFE’deki genel artışın üzerinde olduğunu görüyoruz. Ana sanayi gruplarında yıllık fiyat artışı yüzde 20,04 olarak gerçekleşen ara malı kalemi maliyet düşürücü tedbirlere ihtiyaç olabileceğine işaret. ÜFE’de bir önceki aya göre ise yüzde 5,87 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 1,20 artış ile ham petrol ve doğal gaz endeksin en fazla düştüğü alt sektör olarak karşımıza çıkıyor."

KAYNAK: AA