Prime değil emekliliğe bak

Emekliliği yaklaşanlar daha fazla maaş alabilmek için çeşitli yollar deniyor. En çok tercih edilen ise prim arttırma yolu. Fakat prim günü çok da önemli değil.

Prime değil emekliliğe bak
Prime değil emekliliğe bak
GİRİŞ 03.06.2017 09:02 GÜNCELLEME 03.06.2017 09:05
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Emeklilik tarihi gelenler biraz daha çalışıp primlerini artırma yoluna gidiyor. Ancak prim gününden çok adınıza ödenen miktar önemli. Emeklilik her zaman daha kazançlı.

Emekli maaşlarının hesaplama yöntemleri ve aylık bağlama oranlarındaki farklılıklar çalışanların da kafasını karıştırıyor. Özellikle 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş çalışanların emeklilik maaşı hesabında üç farklı dönem alınıyor ve ayrı ayrı hesaplama yapılıyor. Emekli maaşını artıran en önemli kriter ise aldığımız brüt ücretler. Dolayısıyla emeklilik tarihi gelen bazı çalışanlar bir süre daha çalışıp yüksekten prim ödeyerek daha yüksek maaş almaya çalışıyor.

Ancak burada elde edilen fazla gelir kaçırılan maaşlardan çok değil. O yüzden karar verirken bir kez daha düşünmenizi öneririm. İsterseniz bir örnek ile bu durumu açıklayalım...

MAAŞ NE KADAR ARTAR?

Bir çalışanın bu yıl emeklilik süresinin dolduğunu farz edelim. Bu çalışan eğer iki yıl daha yüksekten prim ödeyip sonra emekli olmayı düşünürse hesabı şöyle olacak: İki yıl en yüksekten prim ödese bile bu iki yılda maaşına eklenecek miktar 100-150 lira civarında olacak. Yani 2.500 lira maaş alacağı yerde 2.650 lira alacak. Oysa bu süre içinde yani iki yılda tam 24 maaştan vazgeçecek. Bu da toplamda 60 bin lira bir paraya tekabül ediyor. Alacağı 150 lira farkı 60 bin liraya tamamlayabilmesi için 400 ay geçmesi gerekiyor. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 8
  • nokta 6 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilik yaşı çok yüksek mezarda çoğu insanlar emekli oluyor. Kadın ve erkeklerde 55 yaşını kesinlikle geçmemeli. Bir de emeklisi gelmiş insanları eleştirilmemeli zaten emekli maaşı iyi olsa bazı kimseler çalışmayacak. Ben şu genç halimle insanların durumunu anlıyorum fakat bazı kişiler anlamak istemiyor. İnsanların yaşam kalitesi iyileştirilsin. kişiler hemen emekli olur. Bazı sapkınlar (Para Budalaları) ve iş yapmayıp iş yapmış görünenler hariç.
    Cevapla
  • işsizBilimAdami 6 yıl önce Şikayet Et
    Emeklisi gelmiş adamı kapının önüne koymazsan böyle işsizlik çoğalır. İnsanlara bak ya emeklisi gelmiş hala işten çıkmıyor, ondan boşalan yere işsiz giremiyor. Bu nasıl adalet ya. Önce emekli ol sonra emekli sıfatı ile iş bul niye hala kadro meşgul ediyorsun, yaşlı halinle hem verim düşüo hemde iş güvenliği riske girio.
    Cevapla
  • izmitli 6 yıl önce Şikayet Et
    emeklilik yaşi duzenlenmeli sayin yetkililer lutfen bu durumu bi gorun bayanlarin ozellikle yas olarak yuksek calisma hayati bu kadar uzun bizim kulturumuze cok ters mecburen calismak zorunda olan bayan calisanlar icin duzenleme yapilmali
    Cevapla
  • 35MilyonGsAilesi 6 yıl önce Şikayet Et
    2.500 tl emekli maasini kim aliyorki.
    Cevapla
  • İbrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    Hesabı yapan arkadaş 400 ay çalışması gerekir demiş peki çalışırken aldığı maaşı neden hesaplamıyorsun
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Çalışmayan 6 Ay Maaş alacak 150 TL fark alsa ne olur almasa ne olur...:)
    Cevapla
  • Yasar 6 yıl önce Şikayet Et
    Emekli olursada biraz düşükte olsa maaş alacak
    Cevapla
  • OttoMan 6 yıl önce Şikayet Et
    Çalışsa da çalışmasa da zaten arada ki fark 150 lira değil mi Neden çalışayım Adam çalışmayınca da maaş zaten alacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle