BDDK ve Merkez Bankası’nı harekete geçti

KGF kredilerinde kullanıldığı için bankaların ellerinde Merkez Bankası’na uygun fonlama karşılığı verecek menkul kıymet kalmaması BDDK ve Merkez Bankası’nı harekete geçirdi.

BDDK ve Merkez Bankası’nı harekete geçti
BDDK ve Merkez Bankası’nı harekete geçti
GİRİŞ 28.05.2017 09:17 GÜNCELLEME 28.05.2017 09:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yapılan çalışmaya göre, bankalar portföylerindeki KGF kapsamlı kredileri menkul kıymetlendirip karşılığında Merkez’den daha uygun koşullarda fonlama sağlayabilecek

Bankacılık sektörünün kredi mevduat oranının Türk Lirası kredilerde yüzde 150’lere yaklaşması ekonomi çevrelerinde tartışma yaratırken, oranı düşürmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın önümüzdeki günlerde önemli bir adım atmaya hazırlandığı öğrenildi. Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre atılacak adım ile yılbaşından bu yana Kredi Garanti Fonu (KGF) ile reel sektöre destek veren ekonomi yönetimi, bu sefer son dönemde fonlama maliyetleri artan bankalara destek vermiş olacak. Bankaların daha düşük maliyetle likidite bulmaları ve kredi verme kapasitelerini artırmaları hedefleniyor.

Şöyle ki, KGF destekli krediler kısa sürede 160 milyar TL’ye ulaşmış, ancak bankalar bu kredilere kaynak bulmak için bir yandan da mevduat yarışına girmişlerdi. Bu da mevduat faizlerini bazı bankalarda kısa sürede yüzde 11.5’lerden yüzde 15’lere kadar çıkarmıştı. Habertürk’ün edindiği bilgilere göre, BDDK ve Merkez Bankası’nın yaptığı çalışma bankaların mevduat dışında daha düşük maliyetli kaynak bulmasını sağlayacak. Bunun da mevduat faizlerinde kısa vadede de olsa düşüşü sağlayacağı öngörülüyor.

MERKEZ’E VERECEK KÂĞITLARI KALMADI

Peki BDDK ve Merkez Bankası bunu nasıl sağlayacak? Bilindiği gibi bankalar Merkez Bankası’ndan borçlanırken, karşılığında rehin olarak ellerindeki Hazine Tahvili gibi menkul kıymetleri rehin bırakıyor. Karşılığında da Merkez’den uygun maliyetli fonlama sağlıyor. Ancak, son dönemde KGF kredilerinin de etkisiyle bankaların elinde Merkez’e bırakacak menkul kıymetleri kalmadığı ve bu kaynaktan yararlanamadıkları belirtiliyor. Mevcut şartlar altında mevduat faizlerinin de düşmesi teknik olarak pek mümkün gözükmüyor. Hal böyle olunca da, bankaların Merkez’den likidite alabilmek için yeni bir enstrümana ihtiyaç duyuldu.

KREDİ/MEVDUAT ORANI % 147

KGF kredilerinde kısa sürede 160 milyar TL’ye ulaşılması bankacılık sektörünün kredi mevduat oranını da yüzde 147’ye çıkardı.

YORUMLAR 1
  • Ben 6 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadim
    Cevapla