Emekli aylıklarıyla ilgili önemli gelişme

Emekli aylıklarındaki hesaplama farkları ortadan kalkarsa aylıkta 300 lira fark yaratacağı söyleniyor.

Emekli aylıklarıyla ilgili önemli gelişme
Emekli aylıklarıyla ilgili önemli gelişme
GİRİŞ 22.05.2017 12:46 GÜNCELLEME 22.05.2017 17:30
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki aylık hesaplanma parametrelerinin emekli aylıklarını küçülttüğünü öne sürerek, "Karma emekli aylığı hesaplanma sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir." diye konuştu. Ergün, yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin doğumdan ölüme kadar hizmet sunma özelliğine dikkati çekerek, bu görevi Sosyal Güvenlik Kurumunun başarıyla yürüttüğünü söyledi.

Sosyal güvenlik sisteminde iyi uygulamaların yanında gözden geçirilmesi gereken noktalar da olduğunu belirten Ergün, şöyle konuştu: "Çalışılan dönemlerdeki kanun hükümlerine göre emekli aylığı hesaplanması, emekliler arasında eşitsizliği yol açıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle de asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin emeklilik haklarında büyük kayıplar dikkat çekiyor. Karma emekli aylığı hesaplanma sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir." 'Yaklaşık 300 lira artış olacak'

Ergün, özellikle ekim 2008 sonrasında emekli olanların mağduriyetlerinin önemli bir sorun olmaya başladığını ileri sürerek, "Sosyal güvenlik sistemimizin uygulama farklılıkları, gelir ve aylık alanlar üzerinde büyük bir haksızlık oluşturmuştur. Sosyal güvenlik sistemimizde, gerçek anlamda tek çatı oluşturulamadığından, dönemsel eşitsizlikler giderek büyümüş, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun aylık hesaplanma parametreleri, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür." dedi.

Karma emekli aylığı sisteminde, aylık bağlama oranları ve primlerin güncellenmesine ilişkin katsayıların büyük farklılık gösterdiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"Mesela, yapılacak değişiklikle 2000 sonrası emekli olanların alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 35'ten yüzde 60'a yükseltilirse, güncellenme katsayısı olarak büyüme oranının da yüzde 100'ü dikkate alınırsa emekli aylıklarında yaklaşık 300 lira artış olacak. 2000 öncesi emekli olanların alt sınır emekli aylığı bin 389 lirayken, 2000 sonrası çalışmaları karşılığı olarak bağlanan emekli aylığı alt sınırı 860 lira. 2000 öncesi ve sonrası alt sınır emekli aylıkları arasında dengenin kurulabilmesi için taleplerimiz dikkate alındığında 2000 sonrası alt sınır emekli aylığı bin 160 liraya yükselecektir."

'İşçi ve Bağ-Kur'luların da mağduriyeti giderilmeli'

Ergün, emekli aylıklarının artışında da benzer durumun söz konusu olduğunu öne sürerek, "Kamu çalışanları adına yapılan toplu sözleşmesi hükümlerindeki zamlar aynı şekilde memur emeklilerine uygulanırken, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ise 6 aylık TÜFE artışları yansıtılıyor. Bu adaletsizliğin de giderilmesi gerekir." görüşünü savundu.

Emekli aylıklarında norm ve standart birliğinden giderek uzaklaşan bir sistemin daha fazla sürdürülemeyeceğini iddia eden Ergün, 5510 sayılı kanunun yeniden değerlendirilmesi ve emekli aylığı hesaplanmalarında eşitliği öngörecek, hak kayıplarını da önleyecek değişikliklere gidilmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 29
  • salih1159 6 yıl önce Şikayet Et
    Sırtını devlete dayayan devleti sömürüyor özellikle asker kesimi,Çalışırken 3000,5000 lira maaş emekli olur 3000,5000 lira emekli maaşı nereden geliyor bu yoğurdun bolluğu,okuduysan herkes okudu,çalışıyorsan herkes çalışıyor.Hani adalet mülkün temeliydi.
    Cevapla
  • yunus 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin emeklilerine verdiği maaş ile anlaşılır Allah aşkına ortalama emekli maaşı 1000 TL bu para emeklinin dişinin kenarına değmez emeklilerin çoğunun zaten maaşı bankalardan kredi çekmişler kesilip veriliyor bir kısmı faize gidiyor Türkiye şartlarında emekli maaşı en az 2000 TL olmalıdır.
    Cevapla
  • EKOLL 6 yıl önce Şikayet Et
    Emekli aylıklarında asker yargı sağlık akademik personel emekli aylıkları niçin çok yüksek. Özellikle asker emeklileri. 7600 gün üzerinden ve genelde yüksek prim ödeyen ve 2002 yılında SSK dan emekli olan biri olarak aldığım maaş 1784 TL. Benim eşdeğerim asker emeklisi 4000 - 4500 TL emekli maaşı alıyor. Ayrıca orduevleri yazlık tesisler bedava denecek ücrete. Bu saçma sistemi değiştirecek bir BABAYIGIT var mı acaba?
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Seni 15 günlüğüne Hakkari 4 Dağ Komando Tugay Komutanlığı'na herhangi bir piyade bölük komutanının yanına misafir etsinler. Sonrasında muhtemelen ölene kadar ibadet ve taat ile meşgul olursun.
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    2000 yılından önce Ecevit hükümetinin yaptığı bu yanlışlık bu zamana kadar geldi daha yeni tesadüfen anlaşıldı? Bu zamana kadar SSK ve bağkur emeklilerinin hep hakkı yenmiş...bunun derhal düzeltilmesi lazım? Ak parti bunu ve haksız yasa ile 4/b bağkurlu yapılıp Gün ve Yaş sayıları arttılan isteğe Bağlı SSK,lıların tekrar eski haline ,9000,den 7000 iş güne getirirse Oyları çok artar...Ak partililer hala bunun farkında değil?.
    Cevapla
  • ORALOĞLU 6 yıl önce Şikayet Et
    nasihat : Doğru
    Cevapla
  • İşci 6 yıl önce Şikayet Et
    El insaf ya dünyanın neresinde çalıştıkça emekli maaşı düşüyor. Az çalışan çok çok çalışan az emekli maaşı baglanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle