IMF'den flaş Türkiye açıklaması!

Uluslararası Para Fonu, Türkiye'nin enflasyonu düşürmek ve yükselen dış kırılganlıkları azaltmak için para politikasını daha da sıkılaştırması gerektiğini açıkladı.

IMF'den flaş Türkiye açıklaması!
IMF'den flaş Türkiye açıklaması!
GİRİŞ 11.05.2017 11:27 GÜNCELLEME 11.05.2017 12:04
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin enflasyonu düşürmek ve yükselen dış kırılganlıkları azaltmak için para politikasını daha da sıkılaştırması gerektiğini bildirdi.

IMF bugün yayınladığı Bölgesel Ekonomik Konular raporunda, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki ekonomik gelişmeleri ve genişleyen toparlanmayı değerlendirdi.

BDT ülkeleri ve Türkiye dışarıda bırakıldığında Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) bölgesinde büyümenin genişlemeci politikaların etkisiyle güçlü olmaya devam ettiğini belirten IMF, Türkiye'de ise büyümenin artan siyasi belirsizliğin etkisiyle yaşanan keskin düşüşün ardından kısmen toparlandığına işaret etti.

IMF, "Türkiye, ekonomik ve finansal konjontür olarak CESEE'nin geri kalanından farklı bir noktada. Türkiye'de ekonomik aktivite yaşanan şokların etkisiyle 2016 3. çeyrekte keskin şekilde yavaşladı, ancak 2016 4. çeyrekte kısmen toparlandı. Yavaşlama, başarısız darbe girişimi sonrasında artan belirsizliğin sonucu olarak düşük yatırımları ve zayıf turizm aktivitesini yansıttı. 4. çeyrekteki toparlanmayı ise tüketim ve net ihracat yönlendirdi" açıklaması yaptı.

Darbe girişimi sonrası siyasi ve ekonomik belirsizliğin etkisi ile ekonomik aktivite ve kredi büyümesinin yavaşladığı, güvenlik endişelerinin turist gelişlerini etkilediğini belirten IMF, enflasyonun yüksek ve oynak olduğuna, işsizliğin arttığına dikkat çekti.

Türkiye'nin kısa vadeli büyüme görünümünün potansiyelinin altında olmaya devam ettiğini ifade eden IMF, siyasi belirsizliğin ve daha az olumlu global finansal şartların borçlanma maliyetlerinin yüksek kalmasına yola açmasını beklediğini aktardı.

IMF, "Enflasyonun hedefin üzerinde kalmaya devam ettiği ve dış borcun artmakta olduğu ortamda dengesizliklerin devam etmesi bekleniyor. Bununla net ihracat zayıf liradan fayda sağlayabilir ve mali teşvikler yatırımların desteklenmesine yardım edebilir" değerlendirmesini yaptı.

IMF, Türkiye için 2017 ve 2018 GSYH büyüme tahminleri yüzde 2,5 ve 3,3 olarak ifade ederken, enflasyonun ise 2017'de yüzde 10,1'e yükselmesi, 2018'de yüzde 9,1'e gerilemesinin beklendiğini vurguladı.

CESEE bölgesinde ise ortalama büyümenin bu yıl yüzde 2,2 ve 2018'de yüzde 2,4 olması, enflasyon oranlarının yüzde 5,2 ve 4,9 olarak gerçekleşmeleri bekleniyor.

YORUMLAR 14
  • türk halkının 6 yıl önce Şikayet Et
    açıklaması idari devrimin devamı ekonomik devrim istiyoruz.ingiltere ve abdye bağlı ekonomik sistemi idtemiyoruz.bağımsız ve paranın merkezi türkiye olsun istiyoruz.
    Cevapla
  • Mutar 6 yıl önce Şikayet Et
    Napalım? Yok yere borç mu alalım sizden? Belki de size borç verdiğimiz paradan bize borç verirsiniz.
    Cevapla
  • tersaneci 6 yıl önce Şikayet Et
    siz önce gerileme eğilimine çoktan girmiş olan kendi ekonominize bakın
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    sizeneeeeeeee
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Hadi anam hadi naşş, öğütlerini kendine sakla. Verdiğin reçeteler yüzünden Ülkeler batmanın eşiğine geldi. Sonrada Kemal Derviş gibi kayyumları ülkeye idareci ata ve daha fazla sömür. Kendi işine bak bizimle uğraşma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle