Merkez'den kritik açıklama! 2016 yılı gibi...

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, bu yılki cari açığın, 2016 yılındaki seviyeye yakın olması bekleniyor.

Merkez'den kritik açıklama! 2016 yılı gibi...
Merkez'den kritik açıklama! 2016 yılı gibi...
GİRİŞ 24.04.2017 14:17 GÜNCELLEME 24.04.2017 15:24

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, cari açığa dair yıl sonu tahmini açıkladı.

Çetinkaya'nın konuşması şu şekilde:

"Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki kademeli yükseliş ithalatı artırırken, iç talepteki ılımlı seyir ve reel kurdaki değer kaybı ters yönde etki yapıyor. Bu çerçevede, 2017 yılında cari işlemler açığının GSYİH’ye oranının 2016 yılı seviyesine yakın, yüzde 4’ün altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

İHRACATTA DURUM

Çetinkaya ihracat konusuna da değinerek, "Öncü göstergeler ihracatın ithalattan daha hızlı büyüdüğüne işaret ediyor. Ayrıca, Türkiye’nin küresel ihracattaki pazar payı artış eğilimini koruyor. Bu çerçevede 2017 yılında net ihracatın büyümenin en önemli sürükleyicilerinden biri olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONA KARŞI SIKI DURUŞA DEVAM'

Enflasyonda iyileşmenin sağlanması için mevcut duruşlarını koruyacaklarını ifade eden Çetinkaya, "Mevcut politikalarımızı enflasyon üzerindeki riskleri dengelemeye yönelik sıkı bir duruş olarak tanımlamaktayız. Para politikası kararları alınırken orta vadeli enflasyon görünümünü dikkate aldığımızı da hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu nedenle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu koruyacağız." dedi.