Faizlerde değişiklik beklenmiyor

Piyasa, 26 Nisan'da toplanacak PPK'nın politika faizi ile alt ve üst bantların sabit tutmasını bekliyor, GLP'deki olası bir artış ise sürpriz olmayacak.

Faizlerde değişiklik beklenmiyor
Faizlerde değişiklik beklenmiyor
GİRİŞ 22.04.2017 10:47 GÜNCELLEME 22.04.2017 10:47

Merkez Bankası'nın (TCMB) referandumun hemen ardından gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantlarında faizleri sabit tutması beklenirken; geç likidite penceresinde (GLP) azınlık olarak faiz artış beklentileri yer alıyor.

Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.

TCMB likidite sıkılaştırması çerçevesinde ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırırken, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.50'ye yükseldi.

300 BAZ PUANIN ÜZERİNDE

Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde ocak ayına göre artış 300 baz puanın üzerinde ve bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor. Ancak bankacılar enflasyondaki yükselişin oldukça kuvvetli olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Tüketici fiyatları enflasyonu ise bu dönemde sert bir şekilde yukarı yönlü seyir izliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, şubatta yüzde 10.13 olan yıllık artış Mart ayında Ekim 2008'den beri en yüksek seviye olan yüzde 11.29'e yükseldi.

İYİLEŞME GÖRÜLENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise dün ABD'de düzenlenen Uluslararası ParaFonu/Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında JP  Morgan yatırımcı toplantısında yaptığı sunumda enflasyonun nisan ayında tepe noktasını gördükten sonra kademeli gerileyeceğini, parapolitikasında sıkı duruşun enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sürdürüleceğini  söyledi.

TCMB enflasyonda iyileşme görene kadar sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğini açık bir şekilde dile getirirken enflasyondaki yükselişin henüz durmamış olması TCMB'den yeni adım beklentilerini zaman zaman beraberinde getiriyor.

TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likiditepenceresi faizi  ise yüzde 11.75 seviyesinde bulunuyor.