Çin, Türkiye'de Almanya'yı solladı

Financial Times gazetesinin de bağlı olduğu uluslararası danışma kuruluşu fDi Intelligence Türkiye'nin yabancı yatırımlarda Almanya'yı solladığını yazdı.

Çin, Türkiye'de Almanya'yı solladı
Çin, Türkiye'de Almanya'yı solladı
GİRİŞ 29.03.2017 12:13 GÜNCELLEME 29.03.2017 12:13

Financial Times gazetesinin de bağlı olduğu şirketin doğrudan yabancı yatırımlar konusunda uzman uluslararası danışma kuruluşu fDi Intelligence, "Revize edilmiş verilere göre Türkiye'de sermaye harcaması artıyor" açıklaması yaptı ve Ocak ayı tahminini yukarı yönlü revize etti. fDi Intelligence Çin'in Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımlarda Almanya'yı solladığını bildirdi.

fDi Intelligence'de Geraldine Ewing'in kaleme aldığı bir makalede, "Gelen "greenfield" (sıfırdan başlayarak tamamen yeni bir fabrika ya da tesis kurma) proje sayılarında küçük bir düşüşe rağmen, Türkiye'de yatırım hakkındaki son rakamlar, başlangıçtaki raporların aksine sermaye harcamalarında güçlü artışı gösteriyor" denildi.

Makaleye göre Türkiye'yi hedefleyen DYY projelerinin sayısı 2016'da yüzde 4.45 düştü. Sayı olarak da 2015'deki 157 rakamından 150'ye indi. Bununla birlikte, ülkeler arası "greenfield" yatırım monitörü fDi Markets'ın tam yıllık rakamları açıklandı, rakamlar ülkeyi hedef alan sermaye yatırımlarının tahmini değerinde yüzde 55 artış gösteriyor. Türkiye 2016'da, yaklaşık 12 bin 500 istihdam üreten toplam 8.8 milyar dolar çekti. Makalede şu bilgilere yer verildi:

"-Çekilen 150 projenin yalnızca yüzde 24.7'si İstanbul'a gitti, bu 2015'te yüzde 31 idi. 2016'da büyüyen destinasyon kentler İzmir, Manisa ve Adana oldu ve sırasıyla 2016'da yüzde 29, 75 ve 400 büyüme oranlarını başardı.

-Sermaye harcaması için ise zirvedeki destinasyon kentler, Türkiye'ye yönelen tüm sermayenin yüzde 15.7'sini birlikte çeken Bursa, İstanbul ve Eskişehir oldu.

-Çin 2016'da Türkiye'ye yönelen sermaye tarımı için önde gelen kaynak ülke olarak Almanya'yı, toplam 3.4 milyar dolar değerindeki yatırımla solladı. Almanya kökenli şirketler de, 2016 yılında orada yüzde 42,79 daha fazla sermayeyle 1.94 milyar dolarlık yatırım yaparak Türkiye'deki yatırımlarını artırdı.

-Türkiye'de 2016 boyunca doğrudan yabancı sermaye için önde gelen sektörler kömür, petrol ve doğal gaz, alternatif/yenilenebilir enerji (özellikle güneş ve jeotermal enerji) ve otomotivdi. Türkiye'de sermaye yatırımının yaklaşık beşte biri, 2016'da yeniden yatırımda bulunan Bosch ve Continental gibi sektör devleriyle birlikte otomotiv projelerine yapıldı. Türkiye için yüksek büyüme gösteren sektörler komünikasyon, sanayi makineleri ve kimya idi.

-2017 Ocak ayında elde edilebilen verilerle, proje sayıları hafifçe inse de sermaye yatırımı artıyor ve ihtiyatlı iyimser bir büyüme resmi ortaya koyuyor."

ÖNCEKİ TAHMİNLERİNİ YÜKSELTTİ

Makalenin sonundaki notta kuruluşun daha önce yayınladığı tahmin güncellenirken yatırım rakamlarında artışa gidildi. Notta, "Daha önce bu sitede yayımlanmış makale Türkiye'de greenfield sermaye harcamalarında, 2015'teki 6.15 milyar dolardan, 2016'daki 3.74 milyar dolara bir düşüş yaşandığını ve bu projelerle 2016 yılında sadece 8 bin 243 istihdam yaratıldığını belirtmişti. Capex (sermaye harcamaları) ve istihdam tahminleri, o günden bu yana yeri veriler gelirken yukarı yönlü revize edildi" denildi.

FINANCIAL TIMES fDİ HAKKINDA

Financial Times Ltd'nin bir bölümü olan fDi Intelligence, küresel ölçekte en büyük (Doğrudan Yabancı Yatırım (FDI, DYY) merkezi olma özelliğini taşıyor. Doğrudan yatırım ve yatırım tanıtımıyla ilgili tüm alanlarda uzmanlaşmış olan hizmetleri ise "marka bilinci oluşturmak üzere yerel reklamcılık; DYY stratejileri geliştirmek ve potansiyel yatırımcıları belirlemek için endüstri öncülüğünde istihbarat araçları sağlamak; hedeflenen şirketlerle biraraya gelmek ve iş birliktelikleri yaratmak için özel DYY etkinlikleri ve yatırımcı yuvarlak masa toplantıları düzenlemekten" meydana geliyor. FDi'nin internet sitesi yanında bir dergisi de bulunuyor.