Tekrardan hortladı! Harekete geçildi artık...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otobüslerin ve kamyonların benzin ve motorine göre ucuz olduğu için tercih ettiği, 10 numara yağ hazırlanıyor.

Tekrardan hortladı! Harekete geçildi artık...
Tekrardan hortladı! Harekete geçildi artık...
GİRİŞ 19.03.2017 11:02 GÜNCELLEME 19.03.2017 11:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye’de 10 numara yağ piyasası 400 bin ton düzeyinde. Atık yağlar kayıtdışı olarak tonu 2 bin TL’ye satılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir otomasyon sistemi ile atık ve kaçak yağı takibe almaya hazırlanıyor

Otobüslerin ve kamyonların benzin ve motorine göre ucuz olduğu için tercih ettiği, ancak kolay alev alması nedeniyle facialara ve devletin de milyonlarca liralık vergi kaybına yol açan “10 numara yağ”a karşı yürütülen mücadelede bir türlü istenen sonuç alınamıyor. Düzenli olarak piyasadan toplanması gereken atık yağlar, kayıtdışı olarak satılarak “10 numara yağ” adı altında kamyon ve otobüslerin depolarını doldurmaya devam ediyor. Petrol sektörünün hesaplamalarına göre Türkiye’de oluşan endüstriyel ve baz yağlar dahil yıllık 10 numara yağ piyasası 400 bin ton düzeyinde.

Türkiye’de atık yağları toplamada tek yetkili olan Petrol Sanayicileri Derneği’ne (PETDER) sadece 20 bin tonluk atık yağ ulaşıyor. Türkiye’de atık yağlar; otomotiv servislerinde, kamu kurumlarında, askeri tesislerde, belediyelerde ve sanayide oluşuyor. Atık yağlar, kayıtdışı olarak tonu 2 bin liraya satılıyor. Bu yağ, basit bazı yöntemlerle dönüştürülerek, akaryakıt olarak satılıyor. “10 numara yağ” bazı otobüsler ve kamyonlar tarafından tercih ediliyor. Akaryakıt sektörü, 10 numara yağla mücadelenin ve denetimlerin artırılmasını istiyor.

ATIK YAĞ DÖNÜŞÜMÜNE KRİTER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da atık yağ piyasasının takibi ve Kaçakçılığı önlemek için yeni bir otomasyon sistemi kurmaya hazırlanıyor. Bu yağların işlenerek geri kazanılmasını hedefleyen bakanlık, atık yağları çıkış noktasından, rafineriye kadar takip edecek. Atık yağlar, yol güzergâhı boyunca da coğrafi bilgi sistemleri ile izlenecek. Bakanlık, atık yağın dönüşümünü sağlayan tesisler için de çeşitli kriterler getirecek. Böylece, bu yağların dönüşümü önlenecek.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 11
  • SSK EMEKLİSİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasiler de çareler tüken mez .
    Cevapla
  • gerçek 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu araçların eğzozundan felaket şekilde duman çıkıyor. İşin garibi bunlara trafik polisi ceza yazınca mahkeme iptal ediyormuş. Gerekçesi ise muayeneden geçti diye belgesini gösteriyormuş, mahkemede muayeneden geçmiş diye iptal ediyormuş. adam muayeneden çıktıktan sonra yağ koyamazmı. Diğer muyaneye kadar yağ basar yakar. muyaneye girecekken deposunu temizler.
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    yakıt fiyatları acilen düşürülmeli bu kadar vergi vatandaşa zulümdür, ve hayatın tüm alanından ÖTV kaldırılmalı deprem zamanı hükümet geçici diye çıkardı ve millette deprem yaraları sarılır diyerek kabullendi ama artık iş rayından çıktı acilen dolaylı vergi yükü kaldırılmalı
    Cevapla
  • emekli denizci 7 yıl önce Şikayet Et
    iyide vatandaş normal vergisini veriyormu sizce?
    Cevapla
  • Yeni Türkiye 7 yıl önce Şikayet Et
    fiyatı yükseltince mecburen yasa dışı yollara baş vurulur indirim gelsin normalleşir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle