O ödemelerin yüzde 80'ni iade edilecek!

Ekonomi Bakanlığı, iş birliği kuruluşlarının üyelerini ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları halinde, ödemenin yüzde 80’ini hibe olarak iade edecek.

O ödemelerin yüzde 80'ni iade edilecek!
O ödemelerin yüzde 80'ni iade edilecek!
GİRİŞ 15.03.2017 12:54 GÜNCELLEME 15.03.2017 12:54

Ekonomi Bakanlığının, iş birliği kuruluşlarının  üyelerini e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti  ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80’ini hibe olarak iş birliği kuruluşuna iade  edeceği bildirildi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, daha fazla firmayı  ihracatçı yapmak ve mevcut ihracatçıların rekabet güçlerini artırmak için yoğun  çaba yürütüldüğü belirtilerek, ihracatçıların e-ticaret platformlarında daha  etkili olabilmelerini sağlamak amacıyla bu sitelere toplu üyeliklerin  destekleneceği yeni bir mekanizma oluşturulduğu kaydedildi.

Böylece daha fazla firmanın e-ticarete entegre olmasının amaçlandığı  belirtilerek, "Fuarlara katılım, ticaret heyetleri oluşturma ve pazar araştırması  gezileri düzenleme gibi konvansiyonel pazarlama araçları ihracatçılarımız  tarafından yoğun olarak kullanılmakta ve Bakanlığımızca desteklenmektedir. Ancak  e-ticaret sadece perakende ticareti değil uluslararası ticareti de dönüşüme  uğratmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar  Meclisi (TİM) gibi iş birliği kuruluşlarının üyelerini, Bakanlık tarafından ön  onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan  maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80'inin hibe olarak kuruluşa geri  verileceği belirtilerek, her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret  sitesi başına yıllık en fazla 2 bin dolar destek sağlanacağı vurgulandı.

İş birliği kuruluşunun bu desteği kullanabilmesi için bünyesindeki en  az 250 firmayı, belirlediği e-ticaret platformuna üye yapması gerektiği ifade  edilerek, kuruluşun kendi seçeceği 5 e-ticaret platformuna toplu üyelik  yapabileceğinin altı çizildi. Açıklamada, TİM'in bir iş birliği kuruluşu olarak  söz konusu destek mekanizmasından faydalanmak için "Alibaba.com", "kompass.com"  ve "turkishexporter.net" internet sitelerini belirlediği de örnek olarak verildi.

Üretici ve alıcıyı sanal ortamda bir araya getirmeyi iş edinen  firmalar arasından işlem gördükleri borsalarda tarihin en büyük halka arzlarını  gerçekleştirenlerin çıktığına da dikkat çekilerek, bazı e-ticaret platformlarının  alışveriş festivali ilan ettiği tek bir günde 147 ülkenin yıllık ihracatından  daha fazla satış yaptığına işaret edildi.

Daha önce e-ticaret desteğinin bireysel bazda talep eden firmalara  verildiği hatırlatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Destek, e-ticaretin önemini zaten anlamış firmaların bu yönde  yaptıkları harcamaları destekler mahiyetteydi. Bu noktada desteği iş birliği  kuruluşları öncülüğüne bırakarak toplu üyeliklerin desteklemesi  kararlaştırılmıştır. Bu destekle hem e-ticaret hakkında farkındalığın artırılması  hem de e-ticarete entegrasyonun hızlandırılması amaçlanmaktadır. Yeni destek  mevzuatımız 24 Kasım'da yürürlüğe girmiş olup iş birliği kuruluşlarımız  vasıtasıyla daha fazla firmanın destekten faydalanabilmesine olanak sağlanacak.   Söz konusu destek ile hemen hemen tüm ihracatçılarımız dünyadaki e-ticaret ağına  katılacaktır. Firmalarımızın e-ticaret sitelerine iş birliği kuruluşlarımız  vasıtasıyla üye olmaları ile e-ticaret sitelerinin toplu üyeliklere  sağlayabileceği avantajlı fiyat ve üyelik imkanlarına sahip olmaları hedeflenmektedir."