TL için beklenti büyük

Türk lirasının değer kazanma sürecine gireceğine yönelik beklentiler artıyor.

TL için beklenti büyük
TL için beklenti büyük
GİRİŞ 12.03.2017 13:21 GÜNCELLEME 12.03.2017 14:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yurt içi ve yurt dışında gündemin "normalleşmesi" ile Türk lirasının emsallerinden pozitif yönde ayrışarak ortalamalara yaklaşmak için değer kazanma sürecine gireceği beklentileri yükseliyor.

2016'DAKİ OLAYLAR ETKİLEDİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin ortalamasına bakıldığında, 2016 yılında dolar karşısında yatay bir seyir izlendiği görülürken, TL, 15 Temmuz darbe girişimi, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ve jeopolitik gelişmeler başta olmak üzere çeşitli nedenlerle negatif ayrışarak dolar karşısında yaklaşık yüzde 21 değer kaybetmişti. 2017 yılında, negatif ayrışmanın sınırlansa da devam ettiği ve dolara karşı gelişmekte olan ülke para birimlerinin ortalama yüzde 2,5 değer kazandığı bu dönemde TL'nin yüzde 5,8 gerilediği görülüyor.

FARK KAPANABİLİR

Analistler, uzun zamandır negatif ayrışan TL'nin, yurt içinde OHAL ve referandum sürecinin sonlanması, Suriye'de tarafların anlaşması ve bir şekilde ateşkesin sağlanması, yurt dışında ise para politikalarına ilişkin belirsizliğin azalması durumunda, pozitif bir seyirle emsalleri ile arasındaki farkı kapatacağını tahmin ediyor.

BEKLENTİLER ARTIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplanan reel efektif kur endeksinin tarihsel ortalamaların oldukça altında olması da ekonomi ve politika gündeminin normalleşmeye başlaması ile birlikte TL'nin ortalamalara yaklaşmak için değer kazanma sürecine gireceği, dolayısıyla emsallerinden önemli oranda pozitif ayrışacağı beklentilerini artırıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • son 7 yıl önce Şikayet Et
    son olaylardan sonra umarım fırlamaz şu lanet dolar.
    Cevapla