İkinci el 'cep'te sıfır vergi yolda

Türkiye'de pek çok alana vergi artışı gelirken, cep telefonunda ikinci elde vergilerin sıfırlanacağı öğrenildi.

İkinci el 'cep'te sıfır vergi yolda
İkinci el 'cep'te sıfır vergi yolda
GİRİŞ 11.03.2017 10:28 GÜNCELLEME 11.03.2017 10:31
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yaptığı ve bu yıl içinde vergilerin sıfırlanabileceği konuşuluyor.

Türkiye'de yılda yolcu beraberindekiler de dahil olmak üzere 15 milyon cep telefonu satışı yapılıyor. Birinci el cep telefonunda önemli bir oran vergiye gidiyor. Fiyatın yaklaşık yüzde 40'ı vergi ve mali yükümlülüklerden oluşuyor. Satın alınan bir cep telefonu üzerinden TRT Bandrolü, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödüyoruz.

İkinci el olarak satılan cep telefonlarından ise sadece yüzde 18'lik vergi alınıyor. Ancak ikinci el cep telefonu satışı genelde kayıtdışı yapıldığı için bu verginin tahsilatının çok da yapılamadığı belirtiliyor.

'Çekmecede duruyor'

Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, ikinci eldeki yüzde 18'lik KDV nedeniyle satışların kayıt dışına kaydığını vurgulayarak, bu verginin düşürüleceği yönünde yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi.

İkinci el telefonunu Kaçak yollarla satmak istemeyen milyonlarca kişinin telefonlarının çekmece köşelerinde eskiyerek ticari değerini yitirdiğini kaydeden Ekşi, “Türkiye'de yılda 10 milyon adedin üzerinde ekonomik değerini yitirmemiş ancak kullanılmayan cep telefonu rakamı oluşuyor. Bunlar ne satılabiliyor, ne de hurdaya ayrılabiliyor. Bu, 2016 yılında da milyarlarca liralık milli kaynağımızın israfına neden oldu. Atıl durumda bekleyerek ekonomik değerini kaybediyorlar. Vatandaş elindeki eski cihazını satarak gelir elde edemediği gibi ekonomimiz zarara da uğruyor” dedi.

Milliyet'in haberine göre, ikinci el telefonunu kayıt dışı alanların tekrar satarken zorluk çekmenin yanında kullanırken de büyük sıkıntılarla karşılaşabildiğini dile getiren Ekşi, “Satın alınan telefonun daha önceki sahibi tarafından yasadışı bir işlem yapılmışsa yeni sahibinin telefonu alırken faturası olmadığı için konuyu yasal mercilerde ispatı zor oluyor. Bu duruma düşenler karakola hatta mahkemeye gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

KDV düşürülsün

MOBİSAD üyeleri, ikinci el cep telefonu satışlarında yüzde 18 olan KDV oranının, otomotivde olduğu gibi yüzde 1'e indirilerek, ikinci el telefon ticaretinin yasal yollardan yapılmasının önünün açılmasını ve çekmecelerde atıl duran cihazların ekonomiye kazandırılmasını bekliyor.

En çok talep aralık ve mayısta

Türk tüketicisinin farklı dönemlerde cep telefonu alım alışkanlıkları da var. En çok cep telefonu alımı kasım, aralık, mayıs ve haziran aylarında yapılıyor.

Bu alımların sadece yüzde 12'si 600 TL'nin altındaki fiyatlara satılan telefonlardan oluşuyor. Yüzde 22'si 600-1.000 TL, yüzde 36'sı 1.000-1.600 TL fiyat bandındaki ürünlerden, yüzde 30'u ise 1.600 TL ve üzerindeki cihazlardan oluşuyor. Türkiye'de ortalama cep telefonu kullanım süresi 2 yılı buluyor. İki yıl ya da daha az sürede kullanılan telefonlar ikinci elde değerlendiriliyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 17
  • Ufuk Tan Gündoğar 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede dernekler lobiler kendi menfaatlerini milletin menfaatiymiş gibi göstererek bakanlarla pazarlık yapıyor. Bu ilj değil her hafta bu tip haberler var. Allah Aşkına siz 2.el telefonunu internetten sat Ali, Mehmet, Murat, zeynep, Ayşe, vatandaşın KDV ile ne ilgisi var ki bakanlığa; Vatandaş çekmeceden KDV yüzünden çıkarıp satamıyor milli servet yok oluyor diyorsun. Bir Allah'ın kulu çıkıpta milleti idtismar etme elğnde makul rapor varsa görelim demiyormu?
    Cevapla
  • Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    KDV nin kalkmasına şiddetle karşıyım çünkü aradaki farkı satıcı hep cebine indiriyor. Lütfen KDV ÖTV kalkmasın, oranlar düşürülmesin. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum.
    Cevapla
  • ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    su faturam geldi 22 tl. bu tutarın 13 tl'si su kullanımı geri kalanı çevre temizlik vergisi, atık su bedeli, kdv. zaten suyu sadece kullanıyoruz içemiyoruz.içtiğimiz suya da markette ayrıca kdv ödüyoruz.sayın bakan bari buradan kdv almayın. vergi politikaları çok berbat düzenlenmiş.
    Cevapla
  • ilhan 7 yıl önce Şikayet Et
    2. el akilli telefon almak rizkli. o telefonun suca karismadigindan emin olamayiz.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    1 sn sonrasını yaşamanda riskli(garantisi yok) ama nefes almaktan vazgeçmiyorsun :)
    Cevapla
  • şükrü 7 yıl önce Şikayet Et
    dalga geçiyorsunuz herhalde. sanki çok alınan birşey.. siz ötvyi kaldırın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle