KOSGEB kredisi çıkan esnafa bankada şok!

KOSGEB kredisini almak için bankaya giden esnaf hüsrana uğradı. Bankalar esnafa kriter sunarken KOSGEB de 'Biz sadece faizi karşılıyoruz' dedi

KOSGEB kredisi çıkan esnafa bankada şok!
KOSGEB kredisi çıkan esnafa bankada şok!
GİRİŞ 08.03.2017 09:34 GÜNCELLEME 08.03.2017 09:36

Hükümet ekonomiyi canlandırmak için 'Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)' aracılığıyla 50 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandıracağını açıklamıştı. Bunun için başvuru yapan kaç esnaf ve işletme varsa bu imkandan yararlanacaktı. Başvurular alındı ve 28 Şubat'ta da açıklandı. Buna göre; 460 bin 167 işletmeye kredi faiz desteği verecekti.

10 bin liradan başlıyor

Yaraya merhem olsun diye devreye sokulan faizsiz krediden esnaf, geliri, çalışan sayısı gibi şartlar nispetinde yararlanacaktı. Bu da 10-50 bin lira arasında değişecekti. Kendine kredi çıktığı bildirilen esnaf, soluğu bankada aldı. Ancak bu sevinç kısa sürdü. Çünkü çoğu kişiye 'mali uygunluk yok', 'limitiniz yetersiz', 'vergi ve SGK prim borcun var' gibi söylemlerle sıfır faizli kredi verilmedi.

'Kredi riski bankalarda'

Şikayetlerin adresi KOSGEB ise 'ret' cevabı alan esnafa, "Biz sadece faizi karşılıyoruz. Krediyi bankalar veriyor. İnisiyatif onlarda. Kefil ve ipotek isteyebilir. KOSGEB / bankaları yönlendiremez" derken, bankalar, "KOSGEB anaparaya kefil değil, sadece faiz desteği sağlıyor. Kredi riski bankalarda. Başvuruları kendi değerlendirme sürecimizden geçiriyoruz" açıklamasıyla kendilerini savunuyor. 

KOSGEB HANGİ BELGELERİ İSTİYOR?

KOSGEB'den alınan 'kredi çıktı' belgesi.

İşletme sahibinin kimliği ve fotokopisi

 İşyerine ait vergi levhası ve oda kayıt evrakları

Ticaret sicil gazetesi.

İmza sirküleri ve beyannameleri

Vergi ve Bağkur borcu olmadığına dair belge.

Son 3 yıla ait müşavir onaylı bilanço ve gelir tabloları.

(Banklar farklı evrak isteyebilir)

KAYNAK: POSTA