Hacı adaylarına kötü sürpriz

Kutsal topraklara gidecek hacı adayları için kayıtlar başladı. 180 acente bir anda sisteme yüklenince server çöktü.

Hacı adaylarına kötü sürpriz
Hacı adaylarına kötü sürpriz
GİRİŞ 05.03.2017 09:26 GÜNCELLEME 05.03.2017 09:26
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Sistem gelince de birçok firma ‘kota doldu’ yazısıyla karşılaştı. Hacı adayları Diyanet’e yönlendirildi.

Kutsal topraklara gitmeye hak kazanan 80 bin kişi için dün kayıtlar başlayınca gözler organizasyonları üstlenen acentelere çevrildi. 180 acente kendilerine ayrılan 31 bin kişilik kotadan pay almak için yüksek teminat bedelleri yatırdı. Sistem açılır açılmaz hızlı giriş yapabilmek için internet cafeleri bile kiralayan acentalar aynı anda sisteme yüklenince Diyanet İşleri'nin internet altyapısı çöktü. İki saat kapalı kalan sistem açıldığında da kotaların dolduğu bilgisiyle karşılaşan acenteler arasında kota tartışmaları alevlendi.
İddialara göre, sıfır çeken acenteler, kota rekabetinde bazı firmaların farklı IP adresleriyle sisteme girdiğini öne sürdü.

Geçen yıl da benzer sorunla karşılaştıklarını ve 2 firmanın en büyük payı aldığını iddia eden seyahat acenteleri, bu yıl da aynı şirketlerin aslan payını almasını yargıya taşıyacaklarını bildirdiler.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

Kotalardan pay alamayan veya sınırlı sayıda hacı adayı için kayıt yaptırabilen seyahat acenteleri, müşterilerini Diyanet'e yönlendirdi. Canatan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Canatan, "Birçok kişi aynı anda girince sistem çöktü. Çoğu müşterimizi kaydettiremeden il kotaları doldu" dedi.

Canatan, birçok seyahat acentesinin kaydı hızlı yapabilmek için internet kafe kiraladığını aktardı. Birey Turizm'in sahibi Eşref Şentürk de hacca bu yıl 350 kişiyi götürmeyi planladıklarını belirterek, "Bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı'na 4.5 milyon TL teminat bedeli yatırdık. Ancak sistemdeki sorun nedeniyle sadece 3 kayıt yaptırabildik.
Kotalar da dolduğu için müşterilerimizi Diyanet'e yönlendirdik" dedi. Beyaz Tur'un sahibi Rüşte Kaya da, "Tüm ekibi kayıt için yönlendirmemize ve 3 internet kafe kiralamamıza rağmen sadece 5 kişiyi kaydettirebildik" şeklinde konuştu.

KAYITLAR 13 MART'A KADAR DEVAM EDECEK

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde hacı adaylarının kayıt yaptırdığı ve sistem arızasının aşırı yüklenme sebebiyle meydana geldiği belirtildi. Kayıtların 13 Mart'a kadar devam edeceği duyuruldu..

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • Adem 7 yıl önce Şikayet Et
    hacca yazıldıgımda 39 yaşındaydım, şimdi yaşım 46 ve hala çıkmadı. Diyanet hem genç gelin diyor, hemde Gençken yazılıyoruz daha vaktin çok acele etme der gibi hac çıkmıyor.
    Cevapla
  • malik 7 yıl önce Şikayet Et
    Turizm sektorundeyim hacca umreye gidenlerin en ufak bi tartismada agizlarindan cikan kufurleri saygisizliklari duysaniz agziniz acik kalir. Tr den hic bir hacıyla hacca gitmek istemem dogrusu. Adamı gunaha sevkederler. Gidene de acıyorum gercekten. ama bi duzen var boyle kurulmus tezgah bu yapacak bisey yok.
    Cevapla
  • Hamza 7 yıl önce Şikayet Et
    Kayıtlar incelensin sistemin kapalı olduğu saatte kayıt yapanlar belli olur o zaman her şey ortaya çıkar...
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    internet kafede sıradan bir vatandaş olarak tam 2 saat süren bir uğraş sonucu kayıt almayı becerdik. ve bir bilg. mühendisi olarak bu işi diyanetin yapmasının cok saçma olduğunu düşünüyorum. aynı anda yüzbin kişinin hizmet alabileceği OSYM nin makinalarının kiralanması gerekli olduğu kanısındayım. sonuçlarıda tam iki saate öğrenebilmiştim.
    Cevapla
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    Hac organizasyon şirketleri Diyanetin Herhangi bir firmaya iltimas geçtiğini söylemesin. Biz Semerşah gönüllüleri olarak aynı gün aynı sıkıntıları yaşadık. Özel bir IP numarası almadık. 15 civarında kayıt yapabildik. Elbette bu Diyanet sisteminin yetersizliğini gösterir. Amacı sadece Sünnete uygun Hac yaptırtmak olan Semerşah gibi gönüllü şirketlerle bu işi para kazanmak için yapan firmalar laf atmasın. kıskançlık, hased, fitne çıkarmak günahtır.
    Cevapla
  • Sallama 7 yıl önce Şikayet Et
    Semersah Hizmet Bunlari coğ eyi biliriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle