Başdanışmandan 'dolar' açıklaması!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, NTV'de ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Başdanışmandan 'dolar' açıklaması!
Başdanışmandan 'dolar' açıklaması!
GİRİŞ 02.03.2017 12:04 GÜNCELLEME 02.03.2017 12:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolardaki seyirle ilgili olarak, "Fed bu ay faiz artırsa bile bu seviyelerden farklı bir yere gitmeyiz. Dolar etkisi bundan sonra gelişmekte olan ülkelerde minimal düzeyde olacak" dedi.

Dolardaki yükselişle ilgili konuşan Ertem şunları söyledi:

"Şu andaki artış bu ay Fed'in faiz artırma ihtimalinin yükselmesinden kaynaklanıyor. Orta ve uzun vadede çok değerli bir dolarla ABD'nin devam edeceğini sanmıyorum. Dış ticaret açığı çerçevesinde ABD'nin rekabet edebilmesini gerektiriyor. Bu anlamda doların gereksiz değerli devam edeceğini zannetmiyorum. Fed'in faiz artırmasının çok agresif olacağını düşünmediğim gibi faiz artırsa bile doları çok yukarı çekecek bir dinamik çıkacağını düşünmüyorum. Fed bu ay faiz artırsa bile bu seviyelerden farklı bir yere gitmeyiz. ABD tarafında belirsizlik sürdükçe dolardaki spekülatif ataklar devam edecek. Dolar etkisinin bundan sonra gelişmekte olan ülkelerde minimal düzeyde olacağını düşünüyorum."

'FED'İN FAİZ ARTIŞ KARARI MERKEZ'İ ETKİLEMEZ'

Ertem, Merkez Bankası'nın bu ayki faiz toplantısıyla ilgili olarak, "Fed'in faiz artırsa bile Merkez Bankası'nın kararını etkilemez. Fed'in adımı büyük ölçüde satın alınmış olacak. Merkez Bankası'nın Fed'den sonra toplanması avantaj ancak alınacak karara temel oluşturmayacak" dedi.

'ENFLASYONDA SABIRLI OLMAK GEREKİYOR'

Merkez Bankası'nın enflasyona hemen faizle cevap vermesinin en son seçeneklerden biri olduğunu belirten Ertem, enflasyon konusunda sabırlı olmak gerektiğini kaydetti.

'ORTA SINIF ÜZERİNDEKİ VERGİLER AZALTILACAK'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, yakın zamanda çok ciddi vergi düzenlemeleri olacağını belirterek "Maliye tarafındaki vergi düzenlemeleri yeni vergi anlamına geliyor. Orta sınıfın üzerindeki vergilerin azaltılması anlamına geliyor" diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    doların anavatını abd adamlar ister yükseltir ister azaltır herşey kendi ellerinde bizim yapmamız gereken üretimi arttırmak üretimsiz bir ülke başkalarının eline mahkumdur türkiye de kim ne üretiyorsa desteklenmeli sözde değil özde destek olunmalı üreticeden cüzi vergi alın hem ülke kazanır hem vatandaş abd üreten ülkelerin hiçbirine birşey yapamıyor
    Cevapla
  • yilmaz altun 7 yıl önce Şikayet Et
    dolarla yükselmeler dolarla beraber neden düşmüyor ya çıkarsa diyemi orta kesim vergileri azaltilinca devlet eksikliğini hissedecek farkı kime yükleyecek zenginemi hiç sanmıyorum kepçeyi hazırladıklarını dusunuyorum
    Cevapla
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok değerli para önce kendi ülkesini vurur. İhracatın ithalatı karşılama oranı düşer. Dış Ticaret açığına neden olur. Bu da uzun süre devam ettirilemez. Teşekkürler hocam.
    Cevapla