İhracatçı yeni pazar arayışında artık daha serbest

3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunun’ da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMM meclisinde onanarak yürürlüğe girdi.

İhracatçı yeni pazar arayışında artık daha serbest
İhracatçı yeni pazar arayışında artık daha serbest
GİRİŞ 28.02.2017 17:02 GÜNCELLEME 28.02.2017 17:02

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan güncel sorunların bir sonucu olarak yaşanan yeni ihracat pazarları arayışlarına destek olacak 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunun’ da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMM meclisinde onanarak yürürlüğe girdi. 

Serbest Bölgelerde ihracat odaklı çalışan üretim faaliyetinde bulunan şirketlere sağlanan gelir ve kurumlar vergisi istisnası aynen devam ederken, serbest bölgelerden %100 yurt dışına verilmek kaydıyla depolama, elleçleme, montaj-demontaj, tamir bakım onarım ve test etme gibi lojistik faaliyetler yeni kanun çerçevesinde “kurumlar vergisinden“ muaf tutuluyor. Aynı kanunda yapılan ayrı bir düzenlemeyle de Türkiye’den Serbest Bölgelere ve Serbest Bölgelerden yurt dışına yapılacak nakliye hizmetlerinde de KDV’den muaf tutulacak. 

İSBİ-İstanbul Atatürk havalimanı Serbest Bölgesi Genel Müdürü Ergenekon Küçük; “Bu kanunun yasalaşmasında başta T.C. Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin vermiş olduğu mücadele ve hassasiyet sonucunda yeni kanunumuzun TBMM’ de kabul edilmesi tüm Serbest Bölgeler camiası için yeni bir motivasyon yaratmıştır”dedi.

Yeni ihracat pazarları arayışına daha uygun maliyetlerle hizmet ihracatı yapılmasını hedefleyen bu düzenlemeyle bölgelerin dinamiğinin değişeceğine, bu anlamda yeni yatırım olanakları oluşacağına dikkat çeken Küçük; “Bölgemiz ekonomik koşulların birçok dış ve iç etkenle sınırlı olduğu bir dönemde ciddi yatırımlar almıştır. Birçok yabancı otomotiv markasına yedek parça üreten bir üretici firma, Şubat 2016 itibariyle üretim faaliyetlerini İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesinde gerçekleştirmektedir. Bu anlamda bölgemiz orta ölçekli üretim faaliyetlerinde bu tip firmalarında bölgemizde yatırım yapmasıyla yeni bir kümelenme modeli olan “Yazılım ve Teknoloji geliştirme kümelenmesi” ile alternatif yeni bir yapı kazanmıştır” diye konuştu. 
Hali hazırda % 70 doluluğa sahip İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesinde 2017-2019 yıllarında yeni firmalardan gelecek talepler doğrultusunda yeni yatırımların fizibilitelerine başlanmıştır.